ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΛΟΥ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ -ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΣΤΟ ''ΓΥΦΤΟΚΑΜΠΟ'' ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ






Ημερήσια εκδρομή πραγματοποίησε Ο Σύλλογος Αγραφιωτών -Σαρακατσαναίων  Αιτ/νιας στο Γυφτόκαμπο Ιωαννίνων 


Λίγα λόγια για την περιοχή
Η περιοχή κατοικούνταν από την προϊστορική περίοδο, σε αυτό μαρτυρούν και τα αρχαία (λεγόμενα πελασγικά) τείχη που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Σκαμνέλι. Κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς, ως αποτέλεσμα σήμερα να έχει χάσει μέρος της παραδοσιακής του εικόνας. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά παλιά αρχοντικά, λιθόκτιστα μονοπάτια και πλατείες. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων κτισμένος το 1793, δεσπόζει στην κεντρική πλατεία (μεσοχώρι).

Η Μονή της Αγιας Παρασκευής

Η Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Ακαμνελι είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου.Παλια ζούσαν 80 μοναχές και αργότερα εγκαταστάθηκαν άντρες μοναχοί.Η τοπική γιορτή του Σκαμνελίου ειναι στις 26 Ιουλίου. Γιορτάζουμε την Αγία Παρασκευή.Η Μονή της Αγίας Παρασκευής είναι χτισμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Βουνό Ραδιο στο πλάι του χωρίου. Εκεί ανεβαίνουμε με τα πόδια διασχίζοντας το πανέμορφο καλντερίμι. Ειναι μικρή χτισμένη όλη με πέτρα. Μέσα είναι ζωγραφισμένη στο χέρι με αγιογραφίες.Τωρα απλά δεσπόζει στο πλάι το χωρίου προστατευοντάς το.

Σαρακατσάνικη Στάνη

Η Σαρακατσάνικη Στάνη, δημιουργημένη σχεδόν δίπλα στο δρόμο που συνδέει το Σκαμνέλι με Λαΐστα-Ηλιοχώρι, αποτελεί πιστή αναπαράσταση σαρακατσάνικου εποχικού οικισμού. Καλύπτει συνολική έκταση 16 στρεμμάτων και περιλαμβάνει σε φυσικό μέγεθος τα «κονάκια» (αχυρένιες καλύβες που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες ή εργαστήρια), τον «οβορό» και το «γρέκι» (χώροι φύλαξης των ζώων). Ανάλογα με τη χρήση του, κάθε κονάκι είναι εξοπλισμένο με τα αντίστοιχα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, από κρεβάτια μέχρι σκεύη μαγειρικής, αργαλειό και εργαλεία τυροκομίας.
Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη δωρεάν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω όμως της τοποθεσίας και του χαρακτήρα της, είναι δύσκολο να την περιηγηθεί κανείς όταν έχει χιόνι. Δημιουργός και συντηρητής της είναι η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, η οποία λειτουργεί στο χώρο μία παραδοσιακή ταβέρνα, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνει πανελλαδικό αντάμωμα των μελών της με εκδηλώσεις και υπαίθρια κατασκήνωση στις αρχές Αυγούστου.



 

 
 






 



 








 

 
 


 
 






 

 

ΦΩΤΟ: Διονύσης Πετρόπουλος
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................