ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ: επίσκεψη-γνωριμία-προσκύνημα στο προσφυγικό χωριό του Νομού Ηλείας : Γλύφα (ΦΩΤΟ)




"Η Γλύφα'' είναι ένα από τα εκατοντάδες χωριά που ιδρύθηκαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή στον Ελλαδικό χώρο. Σχεδόν όλοι οι οικιστές της είχαν πατρίδα τη Μικρασία. κατάγονταν οι περισσότεροι από τα Καραμπουρνιώτικα χωριά της Ερυθραίας χερσονήσου, στην καρδιά της Ιωνίας, "καρσί στη Χίο".


Λίγες οικογένεις προέρχονται από χωριά της Ακριτικής Καππαδοκίας, της πολύπαθης Τροίας και μαυροθαλασσίτικης Χηλής, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη. Αργότερα προστέθηκαν κοντά τους και μερικές φαμίλιες κτηνοτρόφων από την ορεινή Κορινθία. Οι άνθρωποι αυτοί μας ήρθαν από την Ανατολή, μια γη που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της Ελληνικής παρουσίας, ακόμη και τώρα που δεν ζουν πια οι Έλληνες εκεί, από πατρίδες ποτισμένες για χιλιετίες με ιδρώτα και αίμα, από τόπους δοξασμένους και καθαγιασμένους, όπου μεγαλούργησε ο Ελληνισμός ως το 1922. 


Οι χώρες και τα χωριά που αναγκάστηκαν κακήν κακώς να εγκαταλείψουν είναι σπαρμένες με αρχαία μάρμαρα, χριστιανικά ιερά και κόκαλα προγόνων..." ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΝΤΑΡΑΣ-Φιλόλογος
Προλογικό σημείωμα στο βιβλίο "Ο ΛΟΓΟΣ της ΓΛΥΦΑΣ", σπουδαία προσπάθεια του Μορφωτικού Συλλόγου Γλύφας να διασώσει τη μνήμη, να μην περάσει στη λησμονιά.. (Δύο οικογένειες Ποντίων της Γλύφας προέρχονται από τα ορυχεία του Μπουγά Ματέν και Μπερετεκλή Ματέν, που βρίσκονται στις παρυφές του βουνού Ταύρος).
Το παλιό σχολείο του χωριού που σήμερα φιλοξενεί ενθυμήματα , κειμήλια και παλιές φωτογραφίες του χωριού , είναι, κατά τη γνώμη μου, από τις πιο σπουδαίες και αυθεντικές συλλογές που έχω επισκεφθεί. Έχει σεμνότητα και αρχοντιά.
Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες για την υποδοχή, την ξενάγηση, τη φιλοξενία , στον πρόεδρο του συλλόγου της Γλύφας, στους κατοίκους του χωριού και στον Ανδρέα Μπαλτά Andreas Baltas, για την συνολική προσφορά του στην καταγραφή της μνήμης ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΛΤΑ






















Τασούλα Γεωργιάδου
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................