Άγιος Νικόλαος Αστακού.(φωτο Γιάννης Γιαννακόπουλος)



Ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου είναι τρίκλιτη βασιλική με τρείς κόγχες και δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκκλησία του Αστακού.  



Ανακαινίστηκε με δωρεά του αγωνιστή Συμεών Μαγγίνα, ο οποίος έλαβε το παρατσούκλι "Προίκας", λόγω της δωρεάς του αυτής και με αυτό το προσωνύμιο αναφέρεται στην κτητορική επιγραφή στην είσοδο του ναού. 

Εικονογραφήθηκε δυτικότροπα από τον περίφημο Ηπειρώτη ζωγράφο Θωμά Παπακώστα ή Μαρινά (1864-1930), της ξακουστής χιοναδίτικης σχολής. Δυστυχώς, οι μεταγενέστερες προσθήκες της εικονογράφησης δεν έγιναν στο ίδιο ύφος αλλά ακολούθησαν ως επί το πλείστον την βυζαντινή τεχνοτροπία, με αποτέλεσμα να υπάρχει εικονογραφική ανομοιομορφία. Στον περίβολό του υπάρχουν τα ταφικά μνημεία διαπρεπών ιερέων της πόλης. Στα βασικά χαρακτηριστικά του θα πρέπει να προστεθεί και το καλαίσθητο καμπαναριό με το ρολόι.
































 Κείμενο:http://astakos-photos.blogspot.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................