Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης : Δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου( επιστολή του Άρη Μπιτσώρη)




ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Να βοηθήσουμε όλοι ώστε Η Μπαμπίνη να αποκτήσει ένα τέτοιο μουσείο ανάλογο της παράδοσης και της ιστορίας της



Επιστολή του Άρη Μπιτσώρη (π.προέδρου του συλλόγου Μπαμπίνης) προς συγχωριανούς και φίλους για οικονομική εξόρμηση με σκοπό την αποπεράτωση των εργασιών του κτιρίου και τη δημιουργία του λαογραφικού μας μουσείου.
Δημοσιεύτηκε στην εφ. έν Μπαμπίνη.... φύλλο 64

Διαβάστε



Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι της Μπαμπίνης.


Όπως σας είναι γνωστό πριν από μερικά χρόνια ο Γεωργικός Συνεταιρισμός παραχώρησε προς χρήση την αποθήκη του στον Πολιτιστικό Σύλλογο για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου που θα στεγάσει την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας.
Όπως καταλαβαίνετε για να μετατραπεί μια αποθήκη αγροτικών εφοδίων και προϊόντων σε χώρο πολιτισμού απαιτείται μεγάλη δαπάνη.
Οι προηγούμενες διοικήσεις του Συλλόγου με μηδαμινά μέσα αλλά με σωστή διαχείριση προχώρησαν σε εργασίες ανάπλασης των εξωτερικών τοίχων και με τη βοήθεια του Δήμου τοποθετήθηκαν κουφώματα αλουμινίου.

Στη Γενική Συνέλευση που έγινε τον Αύγουστο στην πλατεία Γιαννακοπούλου ο πρόεδρος του Συλλόγου ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρωθεί ένα ποσόν για να αρχίσουν οι εργασίες και στο εσωτερικό του κτηρίου.  Όπως με πληροφόρησαν τα μέλη του Δ.Σ., που είχαν κάνει μια εξαντλητική έρευνα αγοράς, εκτιμούν ότι απαιτούνται επιπλέον  περίπου 2500 ευρώ για τα εσωτερικά επιχρίσματα και για να στρωθεί με πλάκες το δάπεδο μέσα και έξω.

Αγαπητοί συγχωριανοί, νομίζω ότι κάνοντας μία γενναία  οικονομική εξόρμηση μπορούμε να συγκεντρώσουμε αυτά τα χρήματα και να καταφέρουμε να κάνουμε, έστω και με ελλείψεις, λειτουργικό το κτήριο και να αρχίζουμε να τοποθετούμε τα πρώτα εκθέματα.

Αυτό το κτήριο στην ουσία θα είναι ένας Πολυχώρος Πολιτισμού που εκτός από τα εργαλεία και τα χρηστικά αντικείμενα της αγροτοκτηνοτροφικής κοινωνίας των περασμένων αιώνων και από τη μόνιμη έκθεση των προγονικών φωτογραφιών όλων των οικογενειών του χωριού, θα φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, αγιογραφίες και συλλογές συμπατριωτών μας. Είναι μια αίθουσα κατάλληλη και για προβολές και διαλέξεις.

Ο καθένας από το περίσσευμα αν και όπως γνωρίζω από πρώτο χέρι περισσότερο από το υστέρημά του ας δώσουμε τον όβολό μας. Κυρίως να το κάνουμε ευρύτερα γνωστό και να παρακινήσουμε Μπαμπινιώτες και φίλους του χωριού μας να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Επίσης προτείνω σε όσους γνωρίζουν επιχειρηματίες με σεβαστή οικονομική επιφάνεια να τους προσεγγίσουν και να ζητήσουν τη βοήθειά τους, πιστέψτε με ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με ευαισθησίες που συνδράμουν σε συλλογικές προσπάθειες, άλλωστε αν ανατρέξετε σε παλαιότερα φύλλα της εφημερίδας μας θα διαπιστώσετε ότι μας έχουν βοηθήσει άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το χωριό μας.

Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι αλλά μην ξεχνάτε ότι οι πρόγονοί μας σε δύσκολους καιρούς δημιούργησαν επιτεύγματα. Και η ελάχιστη προσφορά θα πιάσει τόπο. Ένα τσουβάλι τσιμέντο στοιχίζει 7-7,5 ευρώ, ένα κυβικό άμμου 30 ευρώ, μία παλέτα τσιμέντα 250 ευρώ, ένα τσουβαλάκι ασβέστης 2,30-2,50 ευρώ, τα εργατικά για να στρωθεί ο χώρος περίπου 750 ευρώ.


Ας βάλουμε η καθεμιά και ο καθένας από ένα ¨λιθαράκι¨.
Αξίζει τον κόπο.

Με Μπαμπινιώτικους χαιρετισμούς

Άρης Μπιτσώρης

foto: πριν-μετά











ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ

Φωτογραφικό αρχείο Σ.Κ.Μ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................