Τον ''παλιό εκείνο το καιρό''



Γράφει: O Αποστόλης Κομπλίτσης
ο Ακαρνάνας

Τον τελευταίο καιρό με όλα αυτά που ακούμε και συμβαίνουν στο χωριό μας περί πόσιμου νερού και πως μπορούμε καλύτερα να το
ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ (όποιος βέβαια μπορεί !).
Μου ήρθαν στο μυαλό μνήμες και εικόνες από τα παιδικά μου χρόνια ,κάποια χρήσιμα εργαλεία για τότε και κάποιες λέξεις καθημερινές που σήμερα από πολλούς μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους ίσως να είναι ξεχασμένες(καλά για τους μικρούς σε ηλικία δεν το συζητώ).




ΠΡΟΣΕΧΩΣ όμως ίσως να μας φανούν χρήσιμες φίλοι ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΕΣ. Να θυμηθούμε πως πίναμε νερό αλλά και που πλενόμασταν!!!! άλογο φοράδα γάιδαρος γαιδούρα .μουλάρι (σύνθεση φοράδας με γαιδούρι) ευτυχώς στο χωριό μας πάντα είχαμε λίγα μουλάρια!!! καπίστρι-σαμάρι-σαμαροτροιχιά -φορτοτύρα ''καρκαδόρος''(ξύλινο χειροποίητο και χειροκίνητο εργαλείο για να βγάζεις το νερό από το πηγάδι. πηγάδι σταφίδας !!!ξύλινες βαρέλες νερού -πάφλας σιατίλ-γερομπόρος  ,ρυάκι -ρέμα που ξεκινάει από την Παπαδάτου και φτάνει μέχρι τον Άγιο Δημήτριο Λεσινίου. ''βαράγκια'' μεγάλες λακούβες κατά μήκος του ρέματος γεμάτες νερό μέχρι και τα μέσα καλοκαιριού περίπου.

Καζάνι -αλσίβα (μετέπειτα κλίν-λουλάκι) απλάδια -σαέσματα -μαντανίες -στροσίδια κόπανος.
Και μιας που σας τα λέω για το νερό θα ήθελα να σας πω και πώς ήταν οι αγροτικές στράτες!!! τα ''παλιά χρόνια''που ο κόσμος πήγαινε σ΄όλα του τα χωράφια .Δεν υπήρχε στράτα μικρότερη από δύο μέτρα φάρδος ,απόδειξη τρανή τα φορτωμένα ζώα που πέρναγαν με τα βρυζόνια παραγεμισμένα με άχυρο,  (βρυζόνια, μεγάλο δίχτυ από χονδρό σχοινί με πλέξη τετράγωνη ) .Αγράμπελη-Γατσούμπρα -θέρος χερόβολα δεμάτια  θημωνιές -αλώνισμα-κάδος -αμπάρια .
Δυστυχώς ο ατομισμός και η πλεονεξία που διέπει κάποιους ανθρώπους τους έφτασε στο σημείο να κλείσουν πολλές από τις παλιές στράτες μέσα και έξω από το χωριό !!!
Και εδώ που τα λέμε για το νερό και τους φράχτες έχω να σας πω και ένα καλό νέο που αφορά το δάσος στο πλάι . Μαθαίνω ότι συστήθηκε ομάδα πολιτών για τον καθαρισμό και την ανάπτυξή του ,τα όρια του δάσους θα είναι.Σύνορο-Γκράλι-Ομπρέλα-Παναγούλα. Λαγκάδα- Γεώτρηση-Πουρδάνα.

Αν αληθεύει η πληροφορία ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά του χωριού μας ,ίσως έτσι να έχουμε πιο ποιοτική  ατμόσφαιρα αλλά και περισσότερες βροχές.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................