Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017, στην ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ Ξηρομέρου, το βιβλίο του Νίκου Θ. Μήτση: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821»




Πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017, το βράδυ, στην ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ Ξηρομέρου, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παπαδαταίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου,  η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Θ. Μήτση: «ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» που εξέδωσε για λογαριασμό της η Ομοσπονδία Πολιτιστικών     Συλλόγων   Ξηρομέρου [ Ο.Π.ΣΥ.Ξ ]

Πρόκειται για ένα βιβλίο, που θεμελιώνει σε στέρεες ιστορικές βάσεις, άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, με σημαντικά ιστορικά  ντοκουμέντα και γεγονότα που έλαβαν χώρα στον τ. Δήμο Εχίνου που απάρτιζαν τα χωριά Κατούνα, Λουτράκι, Μπόϊκον , Τρύφου , Αλεβρά , Αχυρά , Βούστρι , Στεβενά , Κομποτή , Παλιόκαστρο , Αετός , Κωνωπίνα , Καλλίτσα , Παπαδάτου , Μαχαλάς , Γαρδί , Άνινος  & Μπαμπίνη, γραμμένο από τον Ιστορικό Ερευνητή Νίκο Θ. Μήτση.
Το βιβλίο αυτό  που αποτελείται  από  ( 720 )  εφτακόσιες  είκοσι  σελίδες αφορά,  κυρίως, το  ιστορικό  γίγνεσθαι στα 1821 -1845  του τ. Δήμου  Εχίνου, καταπιάνεται  με  την προσφορά  των  καπεταναίων  και  οπλαρχηγών   και  απλών, αλλά Λησμονημένων Μαχητών του 1821  από  το Ξηρόμερο  και   τον τ. Δήμο  Εχίνου, όπου τούτο γίνεται   για  πρώτη  φορά .  
       Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.), σε συνεργασία με την Τ.Κ. Παπαδάτου, τον Σύλλογο Παπαδαταίων «Ο Αγιος Νικόλαος» και την αρωγή του Δήμου Ξηρομέρου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο  Βασίλης Μουρκούσης, Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «Πολιτισμός Περιβάλλον Αθλητισμός Παιδεία και Κοινωνική Πρόνοια στο Δήμο Ξηρομέρου»

   Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι: Ερωτόκριτος Γαλούνης, Δήμαρχος Ξηρομέρου, Νίκος Ζαρέντης, Πρόεδρος Τ.Κ. Παπαδάτου και ο Δημήτρης Στεργίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.). 

Για το βιβλίο μίλησε ο κ. Γιώργος Τσούκας, συγγραφέας, π. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Βιομηχανίας:
Ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Μήτσης συγκινημένος  ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ανέφερε ότι:
       Δεν υπάρχει αμπέλι στο οποίο εισερχόμενος κάποιος, να μη βρει μετά τον τρύγο γλυκά σταφύλια εδώ και εκεί τα οποία διέφυγαν την εξιχνίαση  των πρώτων τρυγητών.
Δεν υπάρχει αγρός όπου, εισερχόμενος κάποιος, μετά από θερισμό, σταχυολογεί πλούσια, όσα οι προ αυτού θεριστές παραμέλησαν από άγνοια ή από απροσεξία.
     Ευτυχήσαντες λοιπόν να σταχυολογήσουμε όσα ιστορικά γεγονότα παράτρεξαν οι πρώτοι θεριστές και να συγγράψουμε σε ένα βιβλίο, τα σποραδικώς αναγραφέντα για τον τ. Δήμο Εχίνου και με την ιδική μας έρευνα - «συγκομιδή» στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ), αλλά και στους φακέλους των Αγωνιστών του 1821, κολακευόμαστε  ότι το παρόν πόνημά μας, 
"ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821" - Θα είναι το τελειότερο των μέχρι τώρα εκδοθέντων για τον τ. Δήμο Εχίνου και τα χωριά πέριξ της ευάνδρου Κατούνας Ξηρομέρου. 
      Με την πεποίθηση ότι ανταποκρίθηκα πλήρως στην εμπιστοσύνη του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) το  οποίο και μου εμπιστεύθηκε, εν λευκώ, τη  συγγραφή αυτού του βιβλίου και, πιστεύοντας ότι έπραξα το καθήκον  μου, το «παραδίδω», ως ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπατριώτες μου από την Κατούνα Ξηρομέρου και τα χωριά πέριξ αυτής, αλλά  και στους όπου γης Ξηρομερίτες, για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του τόπου μας και να κρίνουν ανεπηρέαστα τις πολεμικές δραστηριότητες – αρετές των οπλαρχηγών του Ξηρομέρου στην επανάσταση του 1821-1829, αλλά και κρίνουν – εκτιμήσουν, την παρούσα, επίπονη, χρονοβόρα, δαπανηρή και από καρδιάς, προσφορά – της εργασίας μου – προς τους Ξηρομερίτες - Βονιτσάνους και Ακαρνάνες γενικότερα".













Ευχόμαστε, το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................