Αγ. Γεώργιος (Βρύση) Βασιλόπουλο Ξηρομέρου



Ίσως το καλύτερο σωσμένο μνημείο, και το πιο παλιό του παλιού χωριού, το οποίο έτυχε ανακαίνισης πριν 20 χρόνια από τους συγχωριανούς μας. Ήταν η κεντρική εκκλησία του χωριού στην εποχή του, μέχρι να χτισθεί ο μεγάλος Αη Γιώργης (Μητρόπολη)


Από τον Αη Γιώργη ξεκινά η μεγάλη σπηλιά που καταλήγει στον Αη Νικόλα. Στην σπηλιά κρυβόντουσαν οι κάτοικοι του χωριού επί τουρκοκρατίας αλλά και στα χρόνια της κατοχής από τους Γερμανούς στον β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Ακριβή χρονολογία χτισίματος δεν ξέρουμε , αλλά χτίστηκε σίγουρα πολύ πριν το έτος 1862, αφού το έτος εκείνο έγινε επέκταση του ναού και η ημερομηνία επέκτασης αναγράφετε σε αγκωνάρι πάνω από την πόρτα εισόδου του ναού. Λειτουργούσε, σύμφωνα με αφηγήσεις, επί Τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολειό.


Στην νότια πλευρά του περιβόλου του υπήρχε το νεκροταφείο του χωριού και στην ανατολική πλευρά του σώζονται έως σήμερα οι τάφοι των ιερέων της εποχής. Μία μαρτυρία αναφέρει ότι το εκκλησάκι ίσως να χτίστηκε πολύ πριν την τουρκοκρατία. Δεσπόζουσα θέση κατέχουν τα υπέρ-αιωνόβια κυπαρίσσια στην ανατολική και βόρεια πλευρά. 




Στη βόρεια πλευρά ιδιαίτερη σημασία και άξια έχουν οι πέτρινες καμάρες που προστατεύουν τον ναό, καθώς και το επιβλητικό και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής καμπαναριό.
ΠΛΗΡ:www.vasilopoulo.com.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................