Ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός όμιλος Αγρινίου "ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ", στο πανέμορφο χωριό ΔΡΥΜΩΝΑ,




Ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός όμιλος Αγρινίου "ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ", στο πανέμορφο χωριό ΔΡΥΜΩΝΑ, (στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η (ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΡΥΜΩΝΑ) παρουσίασε -με πολύ μεγάλη επιτυχία- αγροτικές δραστηριότητες όπως γινόταν σε χρόνους περασμένους.



ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Αυγούστου 2017.

Υπενθυμίζω στους παλιότερους ότι πρώτη φορά είχαμε παρουσιάσει το παραπάνω θέμα , τον Σεπτέμβρη του 1997, στις εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο σύλλογός μαςμε την επωνυμία "ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ'', στο δημοτικό πάρκο Αγρινίου. Ακολούθησαν παραστάσεις στην Αθήνα, Καρδίτσα, Καστριώτισσα Παρνασίδας, στην πόλη μας αρκετές φορές κ.α.

Η καταγραφή ξεκίνησε το 1996 ή μάλλον...απ' τα μικρά μας χρόνια. Η βιωματική σχέση των περισσοτέρων από εμάς με την αγροτική ζωή αλλά και οι συνεντεύξεις με μεγαλύτερους έδωσαν το πρώτο υλικό (σίγουρο και φροντισμένο στην παραμικρή λεπτομέρεια) για τις πρώτες παραστάσεις.
Στόχος να επικοινωνήσουμε τα πλούσια λαογραφικά στοιχεία αλλά και τα πολύτιμα "ευρήματα" ..παραμύθια και τραγούδια για τ' αλώνια, ιστορίες με ηθικά διδάγματα και παραινέσεις, αινίγματα και παιχνίδια, χοροί και ..επικοινωνία, και ¨"παρακαλιές" κάθε βράδυ. Νυχτέρια ως να ξεφλουδιστεί όλο το καλαμπόκι του χωριού..

Για το Δρυμώνα ..η επικοινωνία και η συζήτηση με τους μεγαλύτερους του χωριού, ήταν άκρως εποικοδομητική. Ανακαλύψαμε θησαυρούς! Αναφέρθηκαν απ' τους ντόπιους που με περισσή χαρά συμμετείχαν στην παράσταση, τα αλώνια του Δρυμώνα και της ευρύτερης περιοχής. Οι μύλοι που άλεθαν το γέννημά τους...μικρές ιστορίες με μεγάλο περιεχόμενο.
Δηλώνω απολύτως ικανοποιημένη και πολύ συγκινημένη από την επαφή και συζήτηση με ανθρώπους αυθεντικούς..σαν τον παλιό καλό καιρό.
Χρησιμοποιήθηκε υλικό από την λαογραφική συλλόγή του συλλόγου μας αλλά και από το μουσείο του ΘΑΝΑΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, που λειτουργεί στον Δρυμώνα (γεμάτο θησαυρούς.που με μεγάλη αγάπη και φροντίδα έχει συλλέξει ο ίδιος και η υπέροχη κυρία Μαρία..)
Θέλω θερμά να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο του Δρυμώνα. Την κυρία Μαίρη Κόλλια (πρόεδρο της κίνησης Γυναικών) καθώς και όλα τα υπέροχα κορίτσια του Δ.Σ., τον κύριο Γιώργο Παπακωστόπουλο.
Ευχαριστώ την ορχήστρα του Νίκου Καραγιαννόπουλου για την ωραία συνεργασία και το αυθεντικό αποτέλεσμα, τον Κώστα Φρίντζο για τον ήχο, τον Γιάννη Πανουκλιά και Χρήστο Καραγιαννόπουλο για τις βοήθειες όλες.

Ευχαριστώ τους Δρυμωνιώτες όλους για την υπέροχη φιλοξενία και λυπάμαι που δεν γνωρίζω τα ονόματα όλων να τα αναφέρω εδώ..
Ο Δρυμώνας είναι ένα πανέμορφο χωριό μες στα έλατα απ' όπου αγναντεύεις τον κάμπο και την λίμνη Τριχωνίδα.. και ανακαλύπτεις πως η ομορφιά του τοπίου συνάδει με την αισθητική των ανθρώπων του. 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! Και του χρόνου!
Τασούλα Γεωργιάδου





















Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................