΄΄ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΄΄ Του Αποστόλη Κομπλίτση





 ΄΄ Σ΄ αγαπώ γιατί είσαι ωραία΄΄ λέει το δημοτικό μας τραγούδι,
΄΄ κι αγαπώ κι όλον τον κόσμο ,  γιατί ζεις κι εσύ μαζί ΄΄ αποτυπώνει τον ερωτισμό  ενός ανθρώπου για κάποιον άλλο , αλλά χαρίζει απλόχερα τη χαρά του και θέλει να τη μοιραστεί με όλους!!!
  Δεν μου αρέσουν και πολύ αυτά που θέλω να σας πω παρακάτω, ούτε και να σας κάνω τον έξυπνο. Πρέπει  όμως να σας τα πω και να τα ακούσετε για δύο λόγους:  


       1ον για να θυμηθούμε όλοι μαζί τα πραγματικά γεγονότα και να θυμηθούμε και τις ευθύνες αυτού του λαού  και  2ον γιατί  τελικά κινδυνεύουμε ως έλληνες  να γίνουμε ελληνολάτρες και να συζητάμε  (όπως έχω ξαναγράψει) μόνο για την ιστορία μας που αναμφισβήτητα  καθορίζει την ταυτότητά μας ως λαός. 
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και η δικιά μας ιστορία , όπως πολλών άλλων λαών  ,  στηρίζεται ενίοτε και σε κάποιους μύθους. Όταν λέμε λοιπόν εγώ ο Έλληνας, θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως πρέπει να λέμε  εγώ – εμείς οι άνθρωποι;   Γιατί πριν τριάντα χρόνια περίπου ως έλληνες αρχίσαμε να μαθαίνουμε γράμματα Ευρωπαϊκά… 
Εκεί στη δεκαετία του΄80 άρχισαν να πληθαίνουν οι απατεώνες που το ίδιο το σύστημα θρέφει και να τους ξαμολάει σαν τα΄ αρπαχτικά εναντίον των αφελών. Να τους στήνουν ΄΄πυραμίδες΄΄ οικονομικές, να τους τάζουν ΄΄ λαγούς με πετραχήλια ΄΄ . Την επόμενη δεκαετία εμφανίζονται δειλά-δειλά και στο χρηματιστήριο με βαρύγδουπα ονόματα και πολυτελή γραφεία. Χρηματοπιστωτικοί Σύμβουλοι  ή οικογενειακοί χρηματιστές λέγονταν!!! Μέχρι και η θεια μου η Κουτσοσταυρούλα στο χωριό  έπαιζε στο χρηματιστήριο. Σου μιλούσε με την ορολογία της εποχής για μετοχές – μετοχικά κεφάλαια – λίμιταπ – λίμιτντάουν – δείκτες Νίκ κέι   κ.λ.π. 
Εντελώς ξαφνικά ήρθε η κρυάδα της αποτυχίας και του ξεφραγκιάσματος σχεδόν σ΄ όλους τους εμπλεκόμενους.Πριν προλάβει ο κόσμος να ξαποστάσει και να καταλάβει τι του συνέβη ήρθε το εθνικά υπερήφανο 2004 και το υποτιθέμενο οικονομικό θαύμα της μικρής Ελλάδας. Αυτόματα άλλαξαν οι ορολογίες αλλά και η διάθεση  στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Όλοι γίνανε εθελοντές! (παίρνοντας και κάποιο χαρτζιλίκι).  Όλοι γνώριζαν που θα γίνουν τα έργα – πως θα γίνουν  - ποιος θα τα φτιάξει  και πόσο θα κοστίσουν!!! Όλοι ΞΕΡΑΝΕ ότι  ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ και όλοι ελπίζανε ΄΄ να φάνε κάτι απ΄ αυτά που πετάνε ΄΄ γύρω τους!!! 
Κατά τα άλλα ως Έλληνες έχουμε πολύ καλό πολιτικό αισθητήριο και ξεχωρίζουμε τους καλύτερους κυβερνήτες.Τώρα γιατί πάντα μετά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης  του σχηματισμού που επιλέξαμε αρχίζουμε να γκρινιάζουμε και να μυξοκλαίμε….  Βρείτε το μόνοι σας. Μ΄ αυτά και  με τ΄ άλλα , δεν άργησε να έρθει και το ΄΄ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΄΄ έτος 2010  . Μέσα σ΄ ένα καταπληκτικό και πανέμορφο φόντο ο απεσταλμένος των διεθνών τοκογλύφων μας μίλησε για τη σωτηρία μας. Από τότε έως και σήμερα – και έπεται συνέχεια – πόσα γράμματα δεν έχει σπουδάσει αυτός ο λαός ; Άλλος γιατί ήθελε, άλλος με το ζόρι. Όλοι παίρναμε το μάθημά μας.  
Όλοι κάτι μαθαίνουμε απ΄ τους καλούς μας φίλους  τους Ευρωπαίους  που κατά κοινή ομολογία τους  μας αγαπάνε!!! Αγαπάνε λέει  την ιστορία μας , τη χώρα μας και το μουσακά!!!  Γι αυτό έχουν βάλει τα δυνατά τους να μας ξαλαφρώσουν από περιττά βάρη   ( όπως σπίτια- χρήματα-εργασία ) . Μας θέλουν ξεκούραστους για να μπορούμε να εμπεδώσουμε όλα αυτά που μας σερβίρουν καθημερινά οι υπάλληλοί τους. 
Πρέπει να μάθουμε καλά τι σημαίνει μνημόνιο-γερμανικές αποζημιώσεις-ποσοτική χαλάρωση-δημιουργική ασάφεια-βιωσιμότητα χρέους-plan B-μονομερής ενέργεια-επιτροπεία…. κ.λ.π.!!! Φυσικά οι εκατέρωθεν εμπλεκόμενοι υπάλληλοί τους  όλα αυτά προσπαθούν να τα σερβίρουν και με περιτύλιγμα ΄΄τη φουστανέλα του τσολιά ΄΄. Και επειδή  όλοι ξέρουνε κάποιον που τους είπε κάτι, αλλά δεν το ξέρουν οι άλλοι, θα πω κι εγώ το προσωπικό μου έτσι για να δέσει το γλυκό.   
 Όλα αυτά τα χρόνια που ετούτος ο λαός  σπούδαζε ευρωπαϊκά εγώ έμεινα στην απ΄΄εξω. Έμεινα  ευρωπαϊκά απαίδευτος και ανεπίδεκτος μάθησης!!! Έτσι κατάφερα στη μέχρι τώρα διαδρομή μου  κάποιες φορές να είμαι εκτός κοινωνικοπολιτικής γραμμής. Μιας γραμμής που δυστυχώς επιβάλλει ο καθωσπρεπισμός  του σαθρού συστήματος. 
Ενός συστήματος που καταφέρνει να  διαχειρίζεται το μυλόα και τις ψυχές των ανθρώπων κατά το Δοκούν. Συχνά -πυκνά  καλοπληρωμένοι και βολεμένοι κονδυλοφόροι, εργολάβοι της παραπληριφόρησης έχουν αρχίσει πάλι να ξεσκονίζουν αραχνιασμένες φωτογραφίες διεφθαρμένων ανθρώπων που πέρασαν από την κεντρική πολιτική σκηνή  και την τοπική αυτοδιοίκηση και προσπαθούν να τις εκθέσουν  σ΄ ένα ιδιότυπο ΄΄γιουσουρούμ΄΄! Δυστυχώς τα αφεντικά αυτού του τόπου ετοιμάζουν ένα ακόμα πακέτο αλλαγής …με ωραίο περιτύλιγμα. Είμαι σε θέση να σας πω με ακρίβεια ότι τους ίδιους παλιούς και καινούριους λωποδύτες θα στηρίξετε για να σας διοικήσουν. Η ιστορία που πραγματεύεστε δεν είναι δικιά σας , την έχουν γράψει άλλοι.
 Όσο και να την επθικαλείστε από λάθος σε λάθος θα πηγαίνετε και οι αποφάσεις που σας αφορούν θα σας ξεπερνούν.
   Εν μέσω καλοκαιριού και επειδή όλοι είχαμε τα ζόρια μας,
   άλλοι μπρατσάκια άλλοι  κουβαδάκια  
   και στις παραλίες για ΄΄μπλουτσιανίσματα΄΄
   κι από Οκτώβρη στα γιατάκια σας
   ξαναρχίστε τα ΄΄κλαψουρίσματα΄΄.
                                                                                            Κομπλίτσης Αποστόλης
    Ο  ''ΑΚΑΡΝΑΝΑΣ''



      


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................