Τη Υπερμάχω Στρατηγώ


Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).



Απόψε ψάλλετε σε όλες τις εκκλησίες του Ελληνισμού, ο μεγαλειώδης Ακάθιστος Ύμνος.
Η ιστορία του ανατρέχει στο έτος 626 μ.Χ., όταν η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από τους Αβάρους, ενώ ο στρατός, με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, βρισκόταν σε εκστρατεία κατά των Περσών. Τη νύχτα της 7ης Αυγούστου και ενώ οι Άβαροι ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, φοβερή τρικυμία κατέστρεψε το στόλο τους, και οι αμυνόμενοι αντεπιτέθηκαν, προξενώντας τους τεράστιες απώλειες. Κατά την παράδοση, την 8η Αυγούστου του 626 μ.Χ. στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, όρθιο το πλήθος έψαλε τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο», αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του
«τ  περμάχ στρατηγώ».




Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................