Κατμάρ:Παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό







Το κατιμάρι (κατμαρ),είναι ένα είδος μπακλαβά,με χειροποίητο φύλλο και ψημένο στα κάρβουνα πάνω σε πυροστιά.
Παραδοσιακό νηστίσιμο  γλυκό ,που προσφέρεται στους καλεσμένους τις Απόκριες,αλλά κυρίως την Καθαρά Δευτέρα.
Σήμερα,μερικές το ψήνουν ακόμα στη φωτιά,όσες έχουν τζάκι.


Εναλλακτικά ψήνεται στην κουζίνα.






 
 

Συνταγή:Ξηρομερίτισσα blog






Υλικά
για ταψί Νο 32
Για τα φύλλα
1  μέτριο φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κουτ.γλυκού αλάτι ψιλό
Αλεύρι όσο πάρει,περίπου 1/2 κιλό και μισό για το άνοιγμα
1/2  φλυτζάνι ελαιόλαδο για επάλειψη
Για τη γέμιση
1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1 κουτ.σούπας κανέλλα τριμμένη
1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
90 γρ.φρυγανιά τριμμένη
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι σουσάμι
και επιπλέον 2 κουτ.σούπας,για το πασπάλισμα.
Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα κι αφήνουμε,να ξεκουραστεί( δές,φύλλα για πίτα).
Σε μια μικρή λεκάνη,ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης καλά.
Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια ζύμης σε λεπτά,μεγάλα φύλλα.
Κόβουμε σε 4 λωρίδες.
Μ ένα κουτάλι της σούπας,ρίχνουμε μπόλικο μείγμα ,περίπου 4-5 κουταλιές,αποφεύγοντας τις άκρες.
Τυλίγουμε κάθε λωρίδα,σε ρολό όχι πολύ σφιχτό ,γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα.
Κολλάμε τις άκρες με λίγο νερό.
Τυλίγουμε το ρολό σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί.
Μη σας ανησυχεί που φαίνονται λεπτά,θα διπλασιαστούν με το σιρόπι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ,με τα υπόλοιπα φύλλα -λωρίδες-γέμιση-ρολά- ταψί.Τα ρολά,τα στριμώχνουμε,ώστε να μη μένουν κενά.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα ρολά τα βάζουμε και ευθεία σε ορθογώνιο ταψί.
Περιχύνουμε τα ρολά με το λάδι και ψήνουμε στους 200 πάνω-κάτω αντίσταση για μία ώρα περίπου (ή 180 με αέρα).
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά,αφού πάρει βράση,σε μέτρια φωτιά.
Περιχύνουμε προσεχτικά το κατιμάρι.
Σκεπάζουμε με την πλαστήρα,ή ένα άλλο ταψί.
Κρύο σιρόπι- καυτό γλυκό
Κρύο γλυκό- βραστό σιρόπι.
Οι φωτό,είναι για διπλή δόση,στο γύρισμα και ψημένο στα κάρβουνα.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................