Θύμησες:Μπαμπινιώτες με ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ


Του Χρήστου Β.Μασαλή

Θα θελα να κάνω μια αναφορά, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι Στους φουστανελάδες που κυκλοφορούσαν παραδοσιακά ντυμένοι στο χωριό μας μέχρι το έτος 1952

Λίγα Λόγια για τη Φουστανέλα

Η φουστανέλα ήταν παραδοσιακό ένδυμα των αντρών, των ποιμενικών κυρίως ομάδων, στα Βαλκάνια. Πρόκειται για μια κοντή πολύπτυχη λευκή φούστα. Κατασκευάζεται από πολλά ορθογώνια τρίγωνα τεμάχια υφάσματος, που ράβονται μεταξύ τους ίσιο με λοξό και μετά σουρώνονται στη μέση. Τις πιό πολλές φορές η φουστανέλα κατασκευάζεται σε δύο ξεχωριστά τμήματα και δένει στη μέση δεξιά και αριστερά. Το γεγονός ότι οι παλίοτερες φουστανέλες είχαν κορμί, ήταν λιγότερο πτυχωτές και μακριές ως τη μέση της γάμπας, κάνει πιο πιθανή την προέλευσή της από το πουκάμισο.Το ρούχο χρησιμοποιήθηκε από τους Αρβανίτες, και ιδίως του τόσκηδες, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν υπέρ της Επανάστασης του 1821, και στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως η επίσημη ελληνική ενδυμασία.Μέχρι την δεκαετία του 1890 φοριόταν και στην Ελλάδα, οπότε και αντικαταστήθηκε για λόγους μόδας από "τα φράγκικα", αυτό δηλαδή που σήμερα αποκαλούμε παντελόνι.
Μπαμπινιώτες Φουστανελάδες, ( από όσο εγώ θυμάμαι)πρόκειται για τον Πάνο Λαμπανίτσα και τον Γιώργο Τσακαλογιάννη, χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες και αξέχαστες Αλλά βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη μου καθισμένοι στις ψάθινες καρέκλες φορώντας τη σκούφια τους, θα μείνουν, ο Σπύρος Μπενέκος (δεκαετία του ‘50) ο Φώτης Μπενέκος (δεκαετία του ‘60). Και στη δεκαετία του ‘70 ο Αλέκος Καρανίκας και ο Ευάγγελος Ηγούμενος. Ακόμη ο Μπάρμπα Τάκιας Μασσαλής που ζούσε στη Κωνωπίνα, καθώς και ο Στάθης Ζαρκαδούλας με τσαρούχια και σκούφια την δεκαετία του ‘90.
foto: Από το λεύκωμα Μπαμπίνη μνήμες σε ασπρο -μαυρο του Άρη Μπιτσώρη
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................