ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Ανδρέας Κατσαράκης



Μπαμπινιώτες νέοι πολέμησαν στους απελευθερωτικούς  πολέμους του 1912-13 στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο 1914-18 (απελευθέρωση  Β Ηπείρου) και λίγο αργότερα έλαβαν μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία 1919-1922. Δεκαετία πολέμων και ανακατατάξεων ιστορικής σημασίας.
Στους πολέμους του 1912-13 πολλοί νέοι της Μπαμπίνης πολέμησαν  ως κληρωτοί ή στο εθελοντικό σώμα του Παντελή  Καρασεβδά  με υπασπιστή τονΑνδρέα Κατσαράκη  από την Μπαμπίνη.




Κατσαράκης Ανδρέας  ( 1892-1937) Ταγματάρχης. Πολέμησε με διακρίσεις το 12-13 ως διοικητής  λόχου και υπασπιστής του εθελοντικού σώματος του Π.ΚαρασεβδάTιμήθηκε με πολεμικό σταυρό. Στη  Μικρά Ασία πολέμησε ως  λοχαγός  και υπασπιστής του N.ΠλαστήραEλαβε μέρος στην επανάσταση του 1922. Tιμήθηκε για την πολεμική του δράση με τρία χρυσά μετάλλια ανδρείας. Έγραψε στρατιωτικά  συγγράμματα, δίδαξε στη σχολή Eυελπίδων και διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος στη Ρώμη, Παρίσι και Σόφια. Επίσης διετέλεσε γενικός Διευθυντής του Προοδευτικού Κόμματος  του Καφαντάρη.


Κατσαράκης Ανδρέας


                                   Ο Ανδρέας Κατσαράκης στη Μικρά Ασία (Μεσαίος)

(Μπαμπίνη 1892-Αθήνα 1937)  

Στρατιωτικός με εξαίρετο πολεμική δράση στον αγώνα  του 1912-13 και στη Μικρασιατική εκστρατεία (1921-22).Προσωπικότητα με συγγραφική διδακτική, πολιτική και διπλωματική δράση. Λοχαγός  υπασπιστής του Ν.Πλαστήρα στο μέτωπο της Μ.Ασίας, συμμετείχε στην επανάσταση  του 1922. Φλογερός υπέρμαχος  των Δημοκρατικών  ιδεών. Τραγικό τέλος  στη ζωή του η αυτοκτονία του λίγο πριν τη  σύλληψή του από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου σε ηλικία 45 ετών.
Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Μπαμπίνη στα μέσα του 17ου αιώνα (1650) ερχόμενη από την Κρήτη. Πρόγονός  του  στην επανάσταση του 1821 υπήρξε μέλος  της Φιλικής Εταιρίας.

 Αντίγραφο του βιβλίου Μητρώου του Ανδρέα Κατσαράκη













































προσωπική μαρτυρία ( χειρόγραφη ) συγγενούς η στενού φίλου του Α.Κατσαράκη




Πηγή : Δ/νση Ιστορίας Στρατού/ΓΕΣ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................