ΤΡΥΓΟΣ 2016. Ραντεβού με τη βροχή!!!





Πρωί Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, πριν ακόμα χαράξει, μισοκοιμισμένος και κατάκοπος από τον διήμερο τρύγο, βγαίνω από το σπίτι να βάλω τα πράγματα στο αμάξι, για το ταξίδι στην Αθήνα. Η πρωινή, δροσερή φρεσκάδα χτυπάει το πρόσωπό μου και με "ξυπνάει" ευχάριστα. Ξαφνικά μια αστραπή με κάνει να κοιτάξω πάνω. Σκίζει τον ουρανό και φωτίζει τον τόπο, μαύρα μολυβένια σύννεφα παντού. Ένα δυνατό μακρόσυρτο μπουμπούνισμα δηλώνει τι πρόκειται να ακολουθήσει. Υγρή ατμόσφαιρα, απειλείται καταιγίδα!

Αρχίζουν οι πρώτες ψιχάλες… Πράγματι ο καιρός επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του δελτίου της ΕΜΥ. Φθινοπώριασε… στη διαδρομή οι ψιχάλες έγιναν καταιγίδα διαρκείας. Ο μούστος όμως, είναι ήδη στον κάδο… ανακούφιση! Και η Φύση έχει αναλάβει την μετατροπή του σε κρασί. Προλάβαμε και φέτος τη βροχή… ή η βροχή μας περίμενε. Ίσως ακόμα καλύτερα, η βροχή μας έκανε ένα διάλειμμα για να τρυγήσουμε.


Η φετινή αμπελουργική χρονιά ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2015, με το ξέχωμα και το κόπρισμα των κλημάτων. Αργότερα, τέλος Φλεβάρη του 2016, ακολούθησε το καθαροκλάδεμα, στα τέλη του Μάρτη το κλάδεμα και στις αρχές Απρίλη το φρεζάρισμα. Η βλαστική περίοδος άρχισε πρώιμα λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα και εξελίχθηκε ομαλά. Μόνο στο τέλος της ανθοφορίας είχε μια καταρρακτώδη βροχή, όμως χωρίς σοβαρές συνέπειες για την καρπόδεση, η οποία σχεδόν είχε ολοκληρωθεί. Οι βροχές την Άνοιξη δεν ήταν πολλές και χρειάστηκαν μόνο 5 ραντίσματα και 2 θειαφίσματα. Περονόσπορος ελάχιστος.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη είχε ένα σύντομο καύσωνα, που άφησε ευτυχώς μόνο κάποια μπαλώματα στις τότε τρυφερές ρώγες των ακάλυπτων από φύλλα σταφυλιών. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος δεν είχαμε σχεδόν καθόλου ακρίδες!



Όμως ακολούθησε ένα εξαιρετικά άνυδρο καλοκαίρι. Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος δεν έπεσε ούτε σταγόνα βροχής. Κιτρινισμένα φύλλα, διψασμένες ρώγες. Στο τέλος Αυγούστου τα σταφύλια είναι παράκαιρα ωριμασμένα, με έντονη οξύτητα. Διψασμένα και τα κλήματα… φανταστείτε όταν διψάμε το κατακαλόκαιρο πως αναζητούμε το νεράκι να ξεδιψάσουμε … ε, λοιπόν αυτά εκεί, περιμένουν υπομονετικά τη θεά βροχή!! Η οποία τελικά ήρθε το φθινόπωρο, αρκετά καθυστερημένα.



Το ταξίδι για τα σταφύλια στο αμπέλι ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη με τον τρύγο, στις 17 και 18 του μήνα. Ήταν μια ικανοποιητική χρονιά. Οι ήπιες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, μέχρι 35 βαθμοί Κελσίου, συνετέλεσαν στο να διατηρηθούν τα οξέα σε υψηλά επίπεδα, ώστε να μπορούν να δεχθούν τις φθινοπωρινές βροχές χωρίς αυτά να μειωθούν επικίνδυνα. Επίσης μειώθηκαν τα υψηλά σάκχαρα από τους 14,5 στους 13,2 βαθμούς Μπωμέ. Κυρίως όμως, τα κόκκινα είχαν καλύτερη φαινολική ωρίμανση και ήταν υπέροχα. Έγιναν πιο εύγευστα και έτσι θα είναι πιο αρωματικό και πιο μαλακό το κρασί. Αντέχουν σε υψηλές προσδοκίες για πολύ καλό Vintage.

Τα άσπρα όμως, λόγω των πολλών βροχών του Σεπτέμβρη ήταν λίγο ταλαιπωρημένα, γι' αυτό χρειάστηκε αυστηρή επιλογή στον τρύγο και απόρριψη των πειραγμένων. Βέβαια εξ αιτίας των βροχών, πιο πολύ, τη νύφη την πλήρωσαν οι ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στην ξηρασία και δεν ανέχονται το πολύ νερό, όπως μαλαγουζιά, κορτσάνι και ροζακί. Γι' αυτό, αυτές μαζεύτηκαν έγκαιρα για μην σαπίσουν και έγιναν μουσταλευριά και πετιμέζι. Οι πρώτες βροχές, πριν δέκα μέρες, ήταν πάρα πολλές, περίπου 250mm σε 3 μέρες. Δηλαδή όσο είναι το ένα τρίτο της συνήθους ετήσιας βροχόπτωσης στο Ξηρόμερο.

Τώρα μπαίνουνε στη διαδικασία της οινοποίησης. Η πτώση της θερμοκρασίας που προκάλεσαν οι τελευταίες βροχές, θα συμβάλει θετικά στο να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία ζύμωσης, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή, αλλά και διατήρηση αρωμάτων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έλαβε χώρα αυτή η αρχέγονη μυσταγωγική πορεία που ξεκινάει από το αμπέλι και καταλήγει στο ποτήρι μας σαν κρασί! Κρασί! Αυτό το μοναδικό ποτό, που ενώνει. Ενώνει, αυτό το δύσκολο είδος που λέγεται άνθρωπος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στους δικούς μου ανθρώπους που με βοήθησαν ακάματα για να τελειώσει καλά αυτή η προσπάθεια.

Χαϊδάρι 20/9/16
Δημήτρης Κουβέλης







Χαιδαρι σημερα
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................