Αγκινάρα με τα αγκάθια.


Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο χωριό και στο καθιερωμένο μου πρωινό περπάτημα αντίκρυσα στη γωνιά του δρόμου στο σταθμό και συγκεκριμένα σε οικόπεδο της Οικ. Σταμούλη Χρυσικού αγκινάρες αφού τις αποθανάτισα με το φωτογραφικό φακό μου ήρθαν στο μυαλό δύο σκέψεις το γνωστό δημοτικό τραγούδι αγκινάρα με τα αγκάθια....Και ένα γεγονός με τον πατέρα μου 'όταν λέγαμε στο σπίτι τι θα φάμε σήμερα....αυτός το διακωμωδούσε και έλεγε ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ εννοούσε ΤΙΠΟΤΑ.....παρεμπιπτόντως δεν τις είχε δοκιμάσει ποτέ.. όταν κάποια φορά ήρθε στην Αθήνα του κάναμε το τραπέζι ένα μεσημέρι αγκινάρες με πατάτες(βέβαια με δεύτερη επιλογή για τυχόν άρνηση) και όταν του είπαμε θα φάμε αγκινάρες άρχισε να χαμογελά και να στραβώνει τα χείλη..Να χαϊδεύει το μουστάκι σαν να έλεγε θα μείνουμε νηστικοί απόψε... τον καταλάβαινα.
 Όταν στρώσαμε το τραπέζι και άρχισε δειλά -δειλά να δοκιμάζει ακούω να λέει ...<<ορέ τί είν΄τούτο>> παρατάω κρέας για δαύτο.   

Σ.Μ





Θρεπτική αξία 

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, νιασίνη και βιταμίνη C. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφολο καικάλιο. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως ειναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Τέλος, περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................