Μπαμπίνης μνήμες : Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ




Του Αλέξανδρου Κυριαζή

Το έτος 1935 είναι μια χρονιά δύσκολη διά τον ελληνικό λαό που την κάνει ακόμη δυσκολότερη το στρατιωτικό κίνημα που εξεράγει την 1ην Μαρτίου 1935 και το οποίο απέτυχε. . Μια ακόμη σελίδα διχασμού ξανακτύπησε πάλι ζητώντας νέα δεινά. Ο Βενιζέλος, θεωρηθείς ως ο υπεύθυνος αλλά διαφεύγων την σύλληψη, μέσω των Δωδεκανήσων καταφεύγει εις την Γαλλία .
Ως υπεύθυνος θεωρείται επίσης και ο απών Πλαστήρας ευρισκόμενος και αυτός εις την Γαλλίαν. Δικάζονται ερήμην εις θάνατον. Συλλαμβάνονται επίσης , δικάζονται , καταδικάζονται και εκτελούνται την μεγάλην Τετάρτην οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης και διαδοχικά ολίγο αργότερα περί τους 60 ακόμη στρατιωτικοί .
Αποτάσσονται εκ του σώματος των αξιωματικών οι Σαράφης , αφοι Τσιγάντε και ένας ακόμη αριθμός 1500 αξιωματικών σε σύνολο 5000. Μια νέα αναστάτωση και μια νέα απειλή σκεπάζει τον ουρανό της Ελλάδος από έναν νέον εμφύλιο μετά την αποψίλωση των στρατιωτικών βενιζελικών ερισμάτων.
Εις την σκέψιν της συντηρητικής Κυβερνήσεως Παναγή Τσαλδάρη , ευρίσκεται - εργαζομένων προς τούτο κομματικών και στρατιωτικών παραγόντων-, η παλλινόρθωση της Βασιλείας . Και πιστικός προς τούτο λόγος είναι ότι η επί οκταετίαν αβασίλευτος Δημοκρατία δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από το Λαϊκό κόμμα.
Συνέβαλλον δε προς τούτο τα μέγιστα οι Ναύαρχος Χατζηκυριάκος και στρατηγός Κονδύλης άλλοτε βενιζελικοί. Αλλά ας έρθουμε τώρα εις το θέμα της αποτάξεως. Στις αποτάξεις δεν είναι μόνο ο εξευτελισμός των αξιωματικών από την καθαίρεση αλλά χειροτέρα αυτής η εντολή της κυβερνήσεως να κινηματογραφηθούν τα περιστατικά των καθαιρέσεων .
Διά την εποχή αυτή εις το σώμα των αξιωματικών η καθαίρεση εθεωρείτο βαρυτέρα της ποινής του θανάτου. Αλληλένδετη και ευθυγραμμισμένη με τη βενιζελική πολιτική στη μαχητική αυτή περίοδο η Δημοκρατική Νεολαία Μπαμπίνης, αριθμούσα πάνω από 50 μέλη διενεργεί τις δημοκρατικές της αρχαιρεσίες , και εκλέγει το Διοικητικό συμβούλιο του Παραρτήματος. 
Το συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα από τους :
  Βασίλειο.Ν. Κατσαράκη ιατρό, ως πρόεδρο, Γεωργ. Παπαδημητρίου ως Γεν. Γραμματέα και μέλη, Φώτιος Δ. Πορτούλης Ν. Ι. Θανασούλας και Δ. Π. Χρυσικός.Τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου είναι: Δημ. Τσακαλογιάννης, Θωμάς Κυριαζής, Δ. Ράπτης, Μακ. Θεοχάρης, Β. Ηγούμενος Κ. Κατσιφός, Γ. Θεοχάρης, Σωκρ. Σταμουλακάτος, Γ. Μπιτσώρης, Π Μακρυνιώτης, Φ. Πιπερίγκος, Θεοδ. Σταμουλακάτος,Σπ. Μπιτσώρης, Σπ. Κολώνιας, Κ. Ηγούμενος, Γ. Διονυσίου, Κ. Σταμουλακάτος, Στ. Τόντος, Χρ. Ράπτης, Φ. Μπιτσώρης, Δ. Μπιτσώρης, Γιαν. Μασσαλής, Αλ. Χαρακόπος, Ιωαν. Τζαδήμας, Γ. Τζαδήμας,Φιλ. Κατερινόπουλος , Στ. Πορτούλης, Σπ. Μπίρτας,Σπ. Τασούλης, Δ. Θανασούλας, Στ. Κολώνιας, Δημ. Μπιτσώρης, Λ. Κατερινόπουλος, Γ. Κατερινόπουλος, Στ. Βασιλείου, Χρις. Τσακαλογιάννης, Χαρ. Ζαρκαδούλας, Γιαν. Ράπτης, Λ. Ζαρκαδούλας, Φιλ. Μπιτσώρης, Θ. Ηγούμενος
 Την 24ην Ιουλίου 1935 απευθύνεται με προκήρυξη προς το δημοκρατικό λαό του Νομού μας όπου βρίσκει απήχηση μεγάλη στην πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου. Μεταξύ των άλλων εις την προκήρυξή τους έγραφαν: «…… Η δημοκρατία δεν πρόκειται να σβήση από την Ελλάδα,όπου ήνθισεν η Αθηναϊκή Δημοκρατία, η δόξα του κόσμου και από την οποίαν επήγασεν η ιδέα του ωραίου και της τέχνης, ως και η αίγλη της συγχρόνου Δημοκρατίας και της Ελευθερίας……… Οι μαχόμενοι υπέρ της Δημοκρατίας δικαιούνται να είναι υπερήφανοι ότι δεν αγωνίζονται υπέρ ειδώλων ή προς εξασφάλισιν Κομματικών ωφελημάτων και προνομίων. Αλλά παλαίουν διά τα ευγενέστερα ανθρώπινα και Εθνικά ιδεώδη και διά την κατάλυσιν των προνομίων».
Η δημοσίευση της προκήρυξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Μπαμπίνης θεωρήθηκε ένα σάλπισμα δημοκρατικό ενεποίησε τεράστια εντύπωση στο λαό και στο πολιτικό κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του ενσαρκωτή της Δημοκρατίας Αλεξάνδρου Παπαναστασίου. ΄Εγραφε ο εντιμότατος αυτός πολιτικός μεταξύ των άλλων :
  Σας συγχαίρω όλους διά την ένθερμον αγάπη σας προς την Πατρίδα και την άδολον αφοσίωσίν σας διά την Δημοκρατίαν…επίσης σπεύδω να εκφράσω προς όλους σας τον ενθουσιασμόν μου, διότι η πίστις σας προς την ουσίαν , το ουσιαστικόν περιεχόμενο της Δημοκρατίας, παραμένει εις την ψυχήν σας ως θεμέλιον γρανίτου και συνεπώς η ασκουμένη βία , αντί να νεκρώση την θέλησίν σας, την διαποτίζει με το πάθος της ελευθερίας…. Εύχομαι όπως η καρδιά σας χαλυβδώνει πάντοτε το σύνθημα : Η Δημοκρατία θα θριαμβέυση. Και διά τον θρίαμβον αυτόν , οφείλομεν όλοι να συμβάλωμεν με όλας μας τας δυνάμεις……. Με αγάπη Αλέξανδρος Παπαναστασίου ».
Συγχαρητήρια και επαίνους διά τη δράση του Παραρτήματος της Δημοκρατικής Νεολαίας Μπαμπίνης, έστειλαν κι΄οι Θεμιστοκλής Σοφούλης, Γεώργιος Παπανδρέου, Γεώργιος Καφαντάρης Κ. Τσάτσος, Π. Κανελλόπουλος, Αλέξ. Σβώλος, Κωστής Παλαμάς,, Αλ. Μυλωνάς, Θ Χαβίνης, Γεωρ. Μπουρδάρας Γ. Νόβας Παν. Καρασεβδάς, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Διον. Λεονάρδος, Ανδρέας Κατσαράκης και Γεωρ. Καναβός.
Ο Γεώργιος Καφαντάρης αρχηγός του Προοδευτικού Κόμματος της Ελλάδος εις την επιστολήν του, μεταξύ των άλλων έγραφε : 
 …Ιδιαιτέρως χαίρω , όπου η γενέτειρα του Γενικού Διευθυντού του κόμματος των Προοδευτικών Ανδρέα Κατσαράκη έγινε παράδειγμα προς μίμησιν και πυρσός που θα φωτίζη αιώνια το στεραίωμα της Δημοκρατίας. Χαίρω, διότι έχει μεταβληθεί σε ένα κόσμημα και απόρθητον φρούριον και μετερίζι της Δημοκρατίας,όχι μόνον διά την Αιτωλοακαρνανίαν , αλλά δια πολλούς νομούς της Επικρατείας. Σας συγχαίρω διά τους πολλούς και θαραλαίους αγώνας σας κατά του Βασιλικού κατεστημένου και του Κράτους της Αντίδρασης και υπέρ της Δημοκρατίας… Πρέπει να είσθε υπερήφανοι που ανοίξατε διά το μικρό χωριό σας μια τιμητική σελίδα στο μεγάλο βιβλίο της Δημοκρατίας. Η Νεολαία της αύριον θα σας μακαρίζη, διότι εις μίαν δύσκολον εποχήν με την δράσιν σας, διδάξατε ότι οι Νέοι οφείλουν να συμβολίζουν την ελπίδα, να εκπροσωπούν την Άνοιξιν και να ενσαρκώνουν ένα καλλίτερον αύριο.
                          ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................