Ταξιδεύοντας: ΠΥΛΗ.ΜΕΣΟΧΩΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ









Του Χρήστου Κυριαζή

H Μεσσοχώρα είναι χτισμένη σε υψομέτρο 800μ ανάμεσα στις κορυφές Μύτικας και Αυγό ,βρίσκεται ριζωμένη στην αγκαλιά της νότιας Πίνδου και στις όχθες του Αχελώου.
Κατά την περίοδο της κατοχής πραγματοποιήθηκε η μάχη της Μεσοχώρας.
Η εκκαθαριστική επιχείρηση των Γερμανών εναντίων των ανταρτικών ομάδων της Πίνδου άρχισε στις 17 Οκτωβρίου 1943.Η εξόρμηση έγινε από Κόνιτσα,Γιάννενα,Άρτα και Τρίκαλα. Η διάταξη είχε τελικό σκοπό την κατάληψη του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ στο Περτούλι Τρικάλων.
Η Μεσοχώρα γίνεται για λίγο η εδρα της Εθνικής Αντίστασης.Εδώ συναντιώνται οι κορυφαίοι ηγέτες του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης. Άρης Βελουχιώτης. Σαμαρινιώτης και άλλοι








 Οι φυσικές ιαματικές πηγές  Σμοκόβου βρίσκονται 35 χιλ ΝΔ της Καρδίτσας στον ορεινό όγκο των Αγράφων.
Τα λουτρά ειναι πανελλαδικά γνωστά για την βοήθεια και την ανακούφιση που προσφέρουν σ αυτούς που πάσχουν απο αναπνευστικά προβλήματα.[ βροχίτιδες,χρόνιες ρυνίτιδες, βροχικά,ασμα.κλπ]
Οι ρυνοπλίσεις βοηθούν την άμυνα του οργανισμού ειδικότερα των καπνιστών.
Τα φυσικά νερά του Σμοκόβου είναι τα μαλακότερα από ολα τα ποσίμα ιαματικά νερά στον Ελλαδικό χώρο η διακύμανση της θερμοκρασίας ειναι 29-42 βαθμοί κελσίου.Επίσης στο χώρο υπάρχει Σάουνα-Μασάζ-Γυμναστήριο.
Το 1662 οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Σμοκοβίτες άρχοντες τις αξιοποίησαν χτίζοντας πρόχειρα καταλύματα. Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλη Πασάς και ο Μαχμούτ Πασάς. Το 1882 περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο.Το 1943 επειδή λειτουργούσε στα λουτρά η σχολή αξιωματικών του ΕΛΑΣ οι Γερμανοί έκαψαν και ανατίναξαν τις εγκαταστάσεις.









περήφανα τζουμέρκα ψηλά στην κοστελάτα συντροφιά με τον αχελώο το όμορφο χωριό Βουλγαρέλι.
Σε 56 χιλ απο την Άρτα βρίσκεται το Βουλγαρέλι με τα πλατάνια τις βρύσες τα κρυστάλινα νερά.
Εκτός από τα καταστήματα,ταβέρνες δημ υπηρεσίες υπάρχουν και δυο αξιόλογες Εκκλησίες.
Η Κόκκινη Εκκλησία που χτίστηκε το1281 και η Μονή του Αγίου Γεωργίου που ιδρύθηκε το 1714, εδώ συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων Γ Καραισκάκης, Γ Μπακόλας κ α και ύψωσαν τη Σημαία της Επανάστασης








Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................