Νέος αμπελώνας στη Μπαμπίνη




Ένας ακόμη νέος αμπελώνας ( ενός έτους) στη Μπαμπίνη στη θέση βελίτσα  από τον συγχωριανό μας Νίκο Καρανίκα  ,γραμμικό αμπελώνα με ποικιλία αυγουστιάτη .

Ο αυγουστιάτης ανήκει σε μια ομάδα πολύ σπάνιων ελληνικών ποικιλιών, που καλλιεργούνται σε μικρή έκταση, από λίγους οινοπαραγωγούς, αλλά με εντυπωσιακά αποτελέσματα υψηλής ποιότητας. Είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, η οποία δίνει κυρίως ερυθρά ξηρά κρασιά.

Δίνει κρασιά με βαθύ, ζωηρό, σκούρο κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μεσογειακών βοτάνων. Τα κρασιά αυτά ωριμάζουν συνήθως σε βαρέλι, ενώ έχουν στρογγυλό στόμα, με μέτριο σώμα, λεπτόκοκκες  τανίνες και μέτρια προς υψηλή αλκοόλη.

 Είναι ποικιλία που απαντάται σε πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες, κυρίως στη δυτική Ελλάδα, όπου παρατηρείται αύξηση των νέων καλλιεργούμενων εκτάσεων με αυτήν. Ωστόσο, η περιοχή έχει ορισμένους παλιούς αμπελώνες με αυγουστιάτη, που οι ντόπιοι παραγωγοί θεωρούν πραγματικούς θησαυρούς. Δεδομένης της σπανιότητας της ποικιλίας, οι μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις είναι δυσεύρετες και ορισμένοι οινοποιοί αναμειγνύουν τον αυγουστιάτη με άλλες, διεθνείς ή γηγενείς, ερυθρές ποικιλίες, όπως είναι η μαυροδάφνη. 

FotoO Nίκος &  Χρήστος  Καρανίκας  στην τοποθέτηση αμπελουργικών πασσάλων













Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................