''Αναζητώντας την ελπίδα''

          

                                                               

 Γράφει: ο Απόστολος Κομπλίτσης

    «Αργοπεθαίνει » η περιοχή του Ξηρόμερου. Με σοβαρά προβλήματα-δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εναπομείναντες κάτοικοι. Συνεχίζεται με μαθηματική ακρίβεια η ερημοποίηση των χωριών μας. Η ανεργία καλπάζει ανεξέλεγκτα . Και όσοι νέοι είναι τυχεροί και βρίσκουν κάποιο μεροκάματο , είναι μεροκάματο πείνας. Άσε που πολλοί  απ΄ αυτούς πληρώνονται ανάλογα με τα κέφια του εργοδότη τους. Βέβαια οι επιχειρήσεις , ειδικά στο Δήμο Ξηρομέρου είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Καμιά προοπτική ανάπτυξης  και κανένα ενδιαφέρον από τους υπεύθυνους πολιτικούς  και παράγοντες της περιοχής.  Ακόμα και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που είναι τα Κέντρα Υγείας, δείχνουν εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης  και από μηχανήματα αλλά και από προσωπικό. Κι αν πεις για το νοσοκομείο Αγρινίου , είναι σαν να ψάχνεις  ΄΄ψύλλους στ΄ άχυρα΄΄. Έχω ξαναγράψει  πριν ένα χρόνο για τα χάλια που βρίσκεται παρ΄ όλο που είναι καινούριο . Ανεπαρκές σε  επιστημονικό προσωπικό αλλά και σε βοηθητικό . Πάρα πολλές οι ελλείψεις  που έχουν αναγκάσει το σύλλογο των εργαζόμενων να κάνει ασφαλιστικά μέτρα προς τη διοίκηση . Παράλληλα τα διαγνωστικά κέντρα ορισμένων πολιτικών , αλλά και κάποιων  « κουμπάρων »  τους!!! ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Και μάλιστα κάποιοι απ΄ αυτούς περιφέρονται  στον νομό μας και λένε ότι κάνουν ανάπτυξη!!!
   Και αφού επιχειρήσεις δεν υπάρχουν , όσοι νέοι έχουν απομείνει στην περιοχή μας, ασχολούνται με την κτηνοτροφία και οι  περισσότεροι απ΄ αυτούς, απ΄ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω  είναι «πνιγμένοι» στα χρέη και την απελπισία. Καθώς το γάλα και η ζωική τους παραγωγή  (αρνιά – κατσίκια) πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές παρ΄ όλο που το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται.  Τον τελευταίο  καιρό αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν προσεχώς άλλο ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς  πολλοί  βοσκότοποι θα μείνουν  εκτός των επιδοτούμενων εκτάσεων  αφού ο «δορυφόρος» χτύπησε κόκκινο, γεγονός που μειώνει δραματικά τις εξισωτικές επιδοτήσεις  των  κτηνοτρόφων. Τον περασμένο χρόνο υπήρχε και ο καταρροϊκός πυρετός. Ευτυχώς είναι σε ύφεση τώρα με το κρύο. Ας ελπίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες (κτηνιατρικές) θα συνεργαστούν για να κάνουν κάτι (εμβόλια) πριν πιάσουν οι ζέστες και εξαπλωθεί το φαινόμενο πάλι.    Αποζημιώσεις   για το μέχρι τώρα χαμένο ζωικό κεφάλαιο , όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης κ. Κουκουλόπουλος  της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν δοθεί σε πολλούς κτηνοτρόφους. Εγώ, όσους ρώτησα στο δήμο Ξηρομέρου –γνωστούς και φίλους – μου είπαν ότι δεν πήρε κανένας. Τώρα πού είναι το ψέμα και πού η αλήθεια; Δεν ξέρω. Και επειδή για το θέμα έχω ξαναγράψει και είχε τεθεί θέμα στο Δ.Σ. του δήμου μας, απ΄ ότι διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής είναι μόνο στα λόγια. Όπως στα λόγια βρίσκονται η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας για τα 22 χωριά και οικισμούς του δήμου μας. Είναι  τόση η αδιαφορία τους , που σχεδόν έχουν αφήσει το δήμο μας χωρίς τεχνικό πρόγραμμα. Αφού το τεχνικό πρόγραμμα που ψήφισαν , το έστειλαν ,ως είχαν υποχρέωση, στην περιφέρεια  και τους το επέστρεψε ως μη νόμιμο!!!
  Ο πρόεδρος του Δ.Σ. που ήταν επιφορτισμένος για τη σωστή κατάρτιση και αποδοχή του, δήλωσε , μετά την επιστροφή του προγράμματος ,ότι δεν έκανε κάτι παράνομο. Αναλαμβάνει , όπως ο ίδιος δήλωσε , την ευθύνη ότι έκανε κάτι το παράτυπο  για το καλό των εργαζόμενων και των δημοτών. Παρ΄  ότι δεν είμαι νομικός , θα  ήθελα να πω στον κ. πρόεδρο του Δ.Σ.  ότι όσα ισχυρίστηκε ακόμα και οι πρωτοετείς της Νομικής  τα λένε Δικονομικά τερτίπια!!! Και τα τερτίπια  ο λαός   κ. πρόεδρε γνωρίζει γιατί γίνονται!!! 
Πάντως  το τεχνικό πρόγραμμα το  ξαναψήφισαν  οι ίδιοι την ημέρα του ''έρωτα και της αγάπης''  παρόντος και του ''επιτρόπου'' της περιφέρειας  . Και για να λέμε ''του στραβού το δίκιο'' μέχρι σήμερα  ούτε Δημοτικές  αρχές  ούτε πολιτική που κυβέρνησαν  αυτόν τον τόπο έκανα ενέργειες τέτοιες  για να παραμείνει το παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό  στα χωριά μας .Μόνο φρούδες ελπίδες 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................