Η
λαγάνα, ο χαλβάς, ο ταραμάς, που καταναλώνονται την Καθαρά Δευτέρα, έχουν τη
δική τους ιστορία. Την Καθαρά Δευτέρα ανέκαθεν τρώμε λαγάνα αλλά ξέρουμε τι
συμβολίζει; Η Καθαρά Δευτέρα είναι απαρχή μιας σημαντικότατης περιόδου για την
Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Σαρακοστή, δηλαδή την προετοιμασία για το Πάσχα που
συνδιάζεται με νηστεία τροφών και παθών. Έτσι η πρώτη βδομάδα της Σαρακοστής
ονομάζεται Καθαρά Εβδομάδα και δίνει το χρόνο στο πιστό να εξαγνιστεί και να
καθαριστεί και να προετοιμαστεί. τσι ο πιστός τη Καθαρά Δευτέρα τρέφεται με
λαγάνα για να θυμάται τη βοήθεια που προσέφερε ο Θεός στους Ισραηλίτες με τα
«άζυμα» και τους οδήγησε στη Έξοδο από την Αίγυπτο. Η παρασκεύη της είναι ίδια
με τα άζυμα (δηλαδή χωρίς προζύμι) και με αυτό τον τρόπο αρχίζει η νηστεία των
τροφών.
Χαλβάς
Ο συνηθισμένος χαλβάς στη μορφή που τον
συναντάμε σε όλα τα Βαλκάνια και την Τουρκία είναι ένα απλό γλυκό. Η πιο κοινή
παρασκευή του προϋποθέτει ψήσιμο σιμιγδαλιού, στο οποίο κατόπιν δίνουν σφαιρικό
σχήμα και το ζαχαρώνουν είτε με μέλι είτε με «πετιμέζι» σιρόπι από μούστο
σταφυλιού. Για τους Έλληνες ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα σαρακοστιανά γλυκά
τους και ιδίως η παραλλαγή που φτιάχνεται με ταχίνι και πωλείται σε μορφή
κυλίνδρου η παραλληλεπιπέδου. Το είδος αυτό του χαλβά ονομάζεται Μακεδονικός
Χαλβάς. Πωλείται με το βάρος του και κυκλοφορεί στο εμπόριο σκέτος, με σοκολάτα
ή με καρύδια. Στους Έλληνες αρέσει να τρώνε το Μακεδονικό Χαλβά με χυμό
λεμονιού και κανέλα, και τον οποίο συνοδεύουν συχνά με ένα δροσερό ποτήρι
ρετσίνα. Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ή έξι παραλλαγές του χαλβά στην
Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι ο χαλβάς συναντάται σε ολόκληρη την Ελλάδα,
φαίνεται ότι το έθιμο και ίσως η καταγωγή του χαλβά είναι τουρκικά.
Ταραμάς
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Πηγή:YahooNews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.