Του Πολιτικού ο Γάμος και της πίττας το κάγκελο


Γράφει ο Απόστολος Κομπλίτσης


Γενάρης- Φλεβάρης , μες το καταχείμωνο του 2014. Καταιγίδες-βροχές –φτώχεια- σεισμοί  , όλα τα κακά της μοίρας μας….  Απ΄ την άλλη  « ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ».
       Ξαφνικά έτσι μου ΄ρθανε στο νου μου  παλιές εικόνες αλλά και καινούριες. Εικόνες άτακτες  αλλά και  πραγματικές που τις βλέπεις  και κάποιες φορές σε κάνουν να γελάς , κάποιες άλλες σε θλίβουν και σε ξαναφέρνουν στη σκληρή πραγματικότητα.  Ειδικά εμείς οι  «απλοί πολίτες» ( όπως συνηθίζουν να μας αποκαλούν) ακούμε τις συνηθισμένες φράσεις:  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ  -  Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΔΥΣΚΟΛΑ  -  ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΤΟΥΝΕΛ  -  ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΕΝΟ  -  ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ . Ότι πει ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΒΕΖΥΡΗΣ» οι τελάληδες το φωνάζουν. Αυτά και πολλά άλλα φωνάζουν καθημερινά νομίζοντας ότι θα περισώσουν κάτι απ΄την  ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥΣ . Μας μιλάνε για τη Δημοκρατία τους!!!Δε μας λένε όμως ότι η αλυσίδα που μας δέσανε είναι κοντή  και το φαϊ μακριά.  Μας λένε ότι στη δημοκρατία τους μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα .  Δε μας λένε όμως ότι μας έχουν σ΄ένα  κάρο χωρίς  άλογα και καροτσέρη.  Και εν μέσω αυτών , βλέπεις πολιτιστικά σωματεία, κομματικές οργανώσεις,   διάφορα  ιδρύματα  και  ότι  άλλο  φαντάζεστε,  να  κόβουν  και  από μια  ΠΙΤΑ. Θρακιώτες- Κρήτες- Ηπειρώτες όλοι συμμετέχουν στις πίτες. Συναγωνίζονται μερικές φορές και ποιοι θα έχουν τους περισσότερους καλεσμένους. Πολιτικοί,  στελέχη της αυτοδιοίκησης αλλά και ανερχόμενοι  «ΑΣΤΕΡΕΣ» της κεντρικής  και περιφερειακής διοίκησης .  «Εραστές» της πολιτικής και «Σωτήρες» του λαού, όλοι με ένα μαχαίρι παραμάσχαλα για το ποιος θα κόψει τις περισσότερες πίτες. Εδώ θέλω λίγο να ξεστρατίσω και με αφορμή τα γενέθλιά  του να θυμίσω τι έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Ν . ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ:

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ  ΣΩΤΗΡΕΣ ΝΑ ΣΕ  ΣΩΣΟΥΝ. Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ
   ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣ ΑΠ΄ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ.ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ.
   ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ  ΝΑ  ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙΣ.
    ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΚΑΝ΄ΤΟ.
   Με φόντο και τις επερχόμενες εκλογές, υπουργοί- υφυπουργοί  και πολλοί  που ζουν και τρώνε απ΄τα αστικά κόμματα έχουν ξαμολυθεί για να «ανανεώσουν  το γάμο  τους» με τους ψηφοφόρους και να φάνε και καμιά πίτα. Ακόμα και σε εκκλησίες και μοναστήρια τρέχουν  «συλειτουργώντας»  με κληρικούς και καλογέρους!!! Εκεί ,  σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις ακούς υποσχέσεις, όμορφα λόγια, χειραψίες – φιλιά σταυρωτά!!! Και όμορφα όνειρα για τα πολλά έργα που θα γίνουν  και πως θα μας προκόψουν!!! Μόλις σβήσουν τα φώτα , το απόλυτο σκοτάδι ως την επόμενη πίτα.   Τα προβλήματα και η φτωχοποίηση της κοινωνίας  όμως αυξάνονται.  Όπως αυξάνονται, δυστυχώς,  ο φόβος – η απραξία – ο ατομισμός – η παραπληροφόρηση – και η υποβάθμιση της σκέψης των ανθρώπων. Και όλα αυτά με τη βοήθεια των διάφορων κέντρων εξουσίας που ελέγχουν τα Μ.Μ.Ε. Είναι αυτοί που θέλουν να διαμορφώσουν ανθρώπους – νεολαίους που να μην σκέφτονται και αν μην  αντιστέκονται  στα όποια σχέδιά τους.  (Αγαπητέ Νίκο, δε νομίζω ότι χρειάζεται αν γράψω ονόματα για να καταλάβεις ποιος τα κάνει αυτά…)


    Όσον αφορά στην περιοχή μας  ( Αιτ/νία)  κυριαρχεί ο «μηδενισμός» και τα ψίχουλα των επιδοτήσεων ,όσα έχουν απομείνει. Καμιά προσπάθεια ανάπτυξης  από οποιονδήποτε. Εκτός βέβαια απ΄ το «στολίδι της   Αιτωλοακαρνανίας ». Έτσι ονομάζουν το καινούριο νοσοκομείο που χτίστηκε και λειτουργεί εδώ και 6-7 μήνες, λίγο έξω  απ΄ το  Αγρίνιο. Πρόσφατα  βρέθηκα εκεί από ανάγκη περίθαλψης συγγενικού μου προσώπου και θέλω να αναφερθώ  σ΄ αυτά που διαπίστωσα ως «απλός πολίτης». Από μακριά είναι πράγματι ένα εντυπωσιακό κτηριακό συγκρότημα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάνει ότι μπορεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών-ασθενών, παρά τις ελλείψεις προσωπικού, υγειονομικού υλικού και αναλώσιμων. Κλινοσκεπάσματα και  σεντόνια τρύπια και πολλά απ΄ αυτά κομμένα μπαλωμένα.  Οι συγγενείς των ασθενών  πολλές φορές αναγκάζονται , όπως διαπίστωσα, να φέρνουν μαζί τους ακόμα και υλικά ατομικής καθαριότητας και κάποια αναλώσιμα.  Ακόμα και σε παράθυρα και πόρτες υπάρχει η χειρόγραφη ένδειξη: ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ , ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟ!!! Το κυλικείο του νοσοκομείου το διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα την Αθήνα!!! Μήπως ο υπουργός, αντί να κόβει κομματικές πίτες σε διπλανές πόλεις θα έπρεπε να κοιτάξει λίγο τις μέχρι  τώρα συμβάσεις έργου στο συγκεκριμένο ¨ΣΤΟΛΙΔΙ»; Ίσως να βγάλει «Λαυράκι Μεσολογγίου» μου είπαν κάποιοι εργαζόμενοι, που με πληροφόρησαν σχετικά και με βοήθησαν στο να καταγράψω με αποδείξεις τα όσα γράφω…
     Σε όλα αυτά βοηθάνε και οι βολεμένοι ηγετίσκοι – παρατρεχάμενοι των περισσότερων κομμάτων που λυμαίνονται χρόνια μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού.  Κόβουν και αυτοί πίτες, κάνουν «βαφτίσια», αυτοαποκαλούνται αξιόλογοι αξιωματούχοι , χωρίζονται σε μικρές –μικρές παρέες και λένε τάχα ότι διεκδικούν την αρχηγία στον τόπο τους. Όλα αυτά συμβαίνουν  και κυρίως τώρα –προεκλογικά- όπου βρεθείς και όπου σταθείς είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ «ΑΡΧΟΝΤΑΣ »ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΙΘΕΝΤΑΙ ΚΑΙ  ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΝΗΡΑ…
  Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ  ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ «ΟΝΤΑ  ΤΟΥ»…..

      Όπως λένε στο χωριό μου ,  άντε και «καλά διάφορα».
                  

                                                                                                 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................