ΓΑΡΓΑΡΑ ΝΕΡΑ, ΘΟΛΑ ΟΝΕΙΡΑ.

                      
   Γράφει: oΑπόστολος Κομπλίτσης   
                             
    Καλλιρρόη. Ονομαστή πηγή της Αθήνας . Πηγή με γάργαρο και χωνευτικό νερό. Βρισκόταν λίγο πιο έξω από τα εξωτερικά τείχη της Αθήνας και πολύ κοντά στον ποταμό  Ιλισό,   που πήγαζε από τις πλαγιές του Υμηττού. Η πηγή χρονολογείται από το 550 π.χ. Λεγόταν και ‘εννέα κρουνοί’ γιατί στο εσωτερικό της είχε εννέα κρουνούς απ όπου έτρεχε το νερό. Στην πηγή  εκτός της καθημερινής κίνησης , πήγαιναν και οι κοπέλες (κόρες) των Αθηνών να πάρουν νερό, να κάνουν το μπάνιο τους πριν ντυθούν νύφες. Ήταν το έθιμο, καθώς θεωρούσαν και τον  Ιλισό ποταμό , που περνούσε δίπλα, Ιερό. Έτσι έπαιρναν το νερό ,  για να είναι έτοιμες  στο   Νυφικό κρεβάτι. Ό, τι  το ακάθαρτο και το βρώμικο υπήρχε από πριν  πίστευαν ότι έπεφτε στο «ρέμα» της Καλλιρρόης (Ιλισός) και από εκεί στον Κηφισό ποταμό, καθώς τότε ο Ιλισός ήταν παραπόταμός του.


      Μετά τον 19ο αιώνα όλα σκεπάστηκαν από τον  «πολιτισμό»…  Εκτός από ένα μικρό τμήμα λίγων τετραγωνικών μέτρων, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής (Βουλιαγμένης κ. Β. Κωνσταντίνου). Όπως καταλαβαίνετε , πηγή της Καλλιρρόης δεν υπάρχει πια. Υπάρχουν όμως πολλές  «πηγές» … για τις σύγχρονες  «πολιτικές κόρες» εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μόλις μυριστούν εκλογές αρχίζουν να συρρέουν ( ο καθένας στην «πηγή» του) να  πάρουν νερό!!! να ξεπλύνουν – έτσι νομίζουν- ότι κακό και βρώμικο έκαναν οι περισσότεροι από δαύτους  μέχρι τώρα στον τόπο τους. Τότε, παλιά , το «ξέπλυμα» γινόταν, όπως γνωρίζουμε για το ΝΥΦΙΚΟ ΚΡΕΒΑΤΙ. ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ  για να μας εκπροσωπούν  - λέει- στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Τώρα , τι ένωση είναι αυτή , όλοι τη γνωρίζετε και τη ζείτε στο πετσί σας.          

     Είναι κι αυτοί που μας εκπροσωπούν στις τοπικές κοινωνίες. Οι περισσότεροι έχουν αποκτήσει  και μιμούνται ότι κακέκτυπο  πηγάζει από τις «κεντρικές πολιτικές κόρες». , οι περισσότεροι μετά τις εκλογές κοιτάζουν μόνο την καρέκλα τους και τα προσωπικά τους συμφέροντα.
 Τώρα παρουσιάζονται  ξαφνικά σαν τους τσαρλατάνους και τους φακίρηδες ως  διασώστες   σ΄ αυτά που οι ίδιοι αφάνισαν με την παρουσία τους αλλά και την ηχηρή απουσία τους…. Εκτός από τα σκάνδαλα πολλών δις που ακούμε καθημερινά, υπάρχουν και κάτι πιο μικρά , σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχει γεμίσει ο τόπος  Μ.Κ.Ο.  Α.Ε . Αναπτυξιακές εταιρείες. Εταιρείες  που φροντίζουν λέει τα βουνά , τις γάτες ,τις  χελώνες , τα ποτάμια ακόμα και τις λίμνες… Πολλές απ΄ αυτές φροντίζουν  το πνεύμα και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ότι βάζει ο νους σου…. και μη σκεφτείτε τίποτα πονηρό. Όχι Όλα γίνονται χωρίς κέρδος και πάντα  ανθρωποκεντρικά!!! Τα τελευταία χρόνια , πολλοί  απ΄ αυτούς εμφανίζονται  ως υπερπατριώτες και αυτόκλητοι προστάτες των λαϊκών συμφερόντων. Έχουν αποθρασυνθεί και  ζητάνε από το λαό «λευκές συμφωνίες». Ζητάνε «λευκές νύχτες « για τους εργαζόμενους και «λευκές εβδομάδες» για τα παιδιά μας που πάνε στα σχολεία. Στο όνομα του κέρδους , θρασύτατα , προσπαθούν να πουλήσουν «προστασία» στους  εργαζόμενους  και πόσο μεροκάματο θα πάρουν, αν το πάρουν. Και στα παιδιά μας , πότε θα πάνε εκδρομές , για να γεμίσουν τα πορτοφόλια των  «κουμπάρων» . Αυτά και άλλα πολλά , τα οποία ονομάζουν «πατριωτικές ενέργειες» για το καλό της  οικονομίας. Για τα εκατομμύρια των ανέργων, κουβέντα.


  Για τα 100.000-120.000 παιδιά που πεινάνε σ΄ όλη τη χώρα και σιτίζονται από τα κοινωνικά συσσίτια και τα κυλικεία των σχολείων,


ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.

  Όλοι αυτοί  μας εμπαίζουν όλους ,χρόνια τώρα. Αν συνεχίσουμε να ανεχόμαστε αυτό το σάπιο και επικίνδυνο φαινόμενο και δεν αναζητήσουμε το φρέσκο και το λογικό τότε θα παραμείνουμε στο μισοφωτισμένο μικρόκοσμό μας.  Και τα λέω όλα αυτά , για να πούμε  σ΄  αυτούς που θα ζητήσουν την ψήφο μας  το Μάη, ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι παράγωγο στην ζωή μας, αλλά βασικό συστατικό  για τον άνθρωπο και την ύπαρξή του.
   Αν τους πεις το αυτονόητο, ότι  ο ήλιος ανατέλλει  για όλα τα παιδιά του κόσμου και ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή ζωή, πιστεύω ότι οι περισσότεροι  δεν θα το καταλάβουν…
  Εμείς όμως  οφείλουμε ως λαός να καταλάβουμε ποιος είναι μαζί μας  και  ποιος μπορεί να δώσει  πραγματικά ανθρώπινη και πολιτισμένη ελπίδα στα  θολά όνειρα μας.

   Γι ΄ αυτό ,   ας τους δώσουμε εμείς να καταλάβουν….
                                                                            


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................