''ΠΙΔΙΛΟΓΑ''




 



Γράφει: Ο Αποστόλης Κομπλίτσης 

Δυσκολεύομαι να κάνω πρόλογο και να δώσω τη σωστή διάσταση για ένα κομμάτι πανί . Ένα πανί που ο τρόπος που χρησιμοποιούνταν απ τής Γυναίκες τα πιο παλιά χρόνια ήταν πραγματικά  ένα μοναδικό πολυεργαλίο!!! Σήμερα ίσως το λέγανε Αξεσουάρ η Γκάτζετ. Η ''πιδιλόγα''ήταν ένα κομμάτι ύφασμα συνήθως μάλλινο υφαντό ή Ντρίλινο.Το  τύλιγε η Γυναίκα σαν στριφτή πίτα  ( κουλούρα) και το ακουμπούσε ώστε να μπορεί να καλύπτει την επιφάνεια , και τη δεν κουβαλούσαν  με αυτό στο κεφάλι τους οι Γυναίκες, αλλά και πόσο μακριά  πήγαιναν το φορτίο, είναι λίγο αδύνατο να το διανοηθούμε σήμερα!!! Κουβαλούσαν ''' Κασόνες με το ''φιντάνι'' καπνός ''παφίλια'' η βαρέλες  με νερό άπ΄τον κάμπο- δεμάτια ''με ''φρύγανα'' ξύλα για το φούρνισμα. Τη χρησιμοποιούσαν  στο θέρο-στον τρύγο στο μάζεμα του βελανιδιού. Όταν φόρτωναν τα άλογα απ τη ''Μάνινα'' να κουβαλήσουν το βελανίδι στον έμπορα στον Αστακό ή στη Μαχαιρά, φορτώνονταν και οι Γυναίκες από ένα σακί στο κεφάλι. Χωρίς τη ''Πιδιλόγα'' όλες αυτές οι εργασίες  δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Στης  μέρες μας ευτυχώς έχει σταματήσει  αυτή  η κατάσταση  για της Γυναίκες

Αφιερωμένο  σ όλες  της κουρασμένες Γυναίκες.

foto: Μπαμπίνη μνημές σε ασπρο -μαυρο του Άρη Μπιτσώρη


Με αφορμή την ''Πιδιλόγα''  ''Ξέθαψα'' απτό αρχείο μου ένα ποίημα  του φίλου και συγχωριανού μας  Άρη Μπιτσώρη που το έγραψε κατόπιν παράκλησής μου απτό 2011και δεν έχει δημοσιευτεί ( με την άδειά σου φίλε Άρη). Πιστεύω ότι ταιριάζει στην περίπτωση , γιατί πολλοί από μας ίσως και να νοσταλγήσουν την ''πιδιλόγα''…..

Οι γέροντες μας οι σοφοί
μια φράση είχαν αφήσει
πως; άλλους μούντζωσε ο θεός
κι άλλους  έχει ευνοήσει .

Σήμερα το θυμήθηκα
που ήρθα στη Μπαμπίνη
και είδα πως οι φίλοι μου
κατέφθασαν  κι εκείνη.

Αράξανε στο καφενέ
με ούζα και καφέδες
και στο προσήλιο  συζητούν
Για σκούφια και μπερέδες

Άφησαν τις γυναίκες τους
σ ΄Αθήνα ,Αγρίνιο ,Πάτρα
Αφού ως την παραμονή
Αυτές χτυπάνε κάρτα.

Θα ΄ρθουν Μεγάλο Σάββατο
για λάντζα στη οικία
και κουρασμένες θα διαβούν
μετά στην εκκλησία.

Οι άντρες τους ξεκούραστοι
Θα θέλουνε ΄ξορέξια
Αφού πρώτα τις βάλουνε
Να φτιάξουν κοκορέτσια.

Μα με τη χούφτα στο σουβλί
Θα μείνουν οι βαρβάτοι
Γιατί θα κάνουν αποχή
Αυτές  απ ‘το κρεβάτι.

21-4-2011 Άρης 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................