'' ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ''



                 ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940-Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

                
           ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΄40


       ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΙΝΗΣ

Μπαμπινιώτες νέοι πολέμησαν στα Αλβανικά βουνά σε όλο το μέτωπο (Αγ Σαράντα ,Κορυτσά, Χειμμάρα, Κλεισούρα) στη Μακεδονία στα οχυρά του Ρούπελ, Εχίνου και στη Κρήτη ως το Μάιο του 1941.
Στο πολύμηνο διάστημα του πολέμου 40-41 έλαβαν μέρος οι:

Δημήτριος  Χρυσικός έφεδρος  Λοχαγός , Κομπλίτσης Νικόλαος  Ανθυπολοχαγός, Παπαδημητρίου Γεώργιος Λοχίας. Οι στρατιώτες (ονόματα όσα βρέθηκαν μέχρι αυτή τη γραφή) Βασιλείου Σταύρος, Γατσής Ι.Χρήστος, Ζαρκαδούλας Σπυρίδων, Θανασούλας Χρήστος, Κομπλίτσης Φώτιος, Μπιτσώρης Γεώργιος, Μπιτσώρης Δημήτριος, Μπιτσώρης Σπυρίδων, Μπιτσώρης Ευαγγέλου Σπυρίδων,  Παππάς Νικόλαος, Πιπερίγκος Θεόδωρος, Πιπερίγκος Νικόλαος, Πιπερίγκος Σοφοκλής, Ράπτης Γερ.Χρήστος, Σταμουλακάτος Βασίλειος, Σταμουλακάτος Γρηγόριος, Σταμουλακάτος Δημήτριος, Σταμουλακάτος Σταύρος , Τζακώστας Κω/νος, Τσακαλογιάννης Νικόλαος, Τσακαλογιάννης Επ.Σταύρος, Χρυσικός Βλάσιος(πατέρας μου) Χρυσικός Δημοσθένης.Λέγεται ότι έφυγαν για το Μέτωπο σαράντα και πλέον νέοι της Μπαμπίνης.


Σπύρος. Ευαγ.Μπιτσώρης

Μπαμπινιώτες στα πολεμικά γεγονότα του 1940-41

Έπεσαν στη διάρκεια του πολέμου τρείς  οι:

Σταμουλακάτος Σταύρος: Στρατιώτης πρώτος νεκρός της Μπαμπίνης έπεσε σε νικηφόρα μάχη προ της καταλήψεως της Χειμμάρας στις 2 Δεκεμβρίου 1940. Συμπολεμιστές του και άλλοι Μπαμπινιώτες. Πρόταση τιμητικής διάκρισης για όλους
Τόντος Σπυρίδων:Μοίραρχος Χωροφυλακής  έπεσε στις 18 Απριλίου1941 σε βομβαρδισμό της πόλης του Αγρινίου κατά την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα την ώρα του καθήκοντος. Επέβλεπε την προστασία των πολιτών στο καταφύγιο.
Χρυσικός Δημήτριος: Έφεδρος Λοχαγός σκοτώθηκε στην Κρήτη( Μάιος του 1941). Έλαβε σύνταξη η οικογένεια του.



Πολέμησαν

Στο Μέτωπο της Ηπείρου πριν τη Χειμμάρα  στις 2 Δεκεμβρίου 1940: Γεώργιος Παπαδημητρίου ως  λοχίας με την ομάδα του και με τους χωριανούς συμπολεμιστές (Σταύρο Σταμουλακάτο, Σοφοκλή Πιπερίγκο , Νικόλαο Παππά, Σταύρο Βασιλείου, Χρήστο Θανασούλα) και άλλους κατέστρεψαν Ιταλικές δεξαμενές καυσίμων και συνέλαβαν  αιχμαλώτους 75 Ιταλούς . Σε αυτή τη μάχη έπεσε ο Σταύρος Σταμουλακάτος. Προτάθηκαν όλοι για τιμητική διάκριση.
Στη Μακεδονία  στα οχυρά του Μπέλες(Ρούπελ, Εχίνου) πολέμησαν οι:Μασσαλής Παναγιώτης (τραυματίας), Μασσαλής Χ. Ιωάννης, Γατσής Ι.Χρήστος, Πιπερίγκος Νικόλαος με την έξοδό τους από τα οχυρά μετά από γενναία αντίσταση κατά των Γερμανών αιχμαλωτίστηκαν  και στάλθηκαν στη Βουλγαρία. Επέστρεψαν με δραπετεύσεις  μετά από πολλούς μήνες και πολλές κακουχίες.

Στη μάχη της Κρήτης Μάιος 1941 πολέμησαν οι: 

Κομπλίτσης Νικόλαος  Ανθυπολοχαγός .Πολέμησε στα Αλβανικά βουνά με διάκριση .Διετέλεσε Διοικητης του στρατοπέδου  αιχμαλώτων στην Πάτρα και στη Κρήτη.Στη μάχη της Κρήτης πολέμησε κατά την απόβαση των Γερμανών, συνελήφθη αιχμάλωτος. Με την επιστροφή του στη Μπαμπίνη προσχώρησε στην Αντίσταση με το όνομα Χελμός και ηγήθηκε πολεμικής δράσης στη διάρκεια της κατοχής.
Πιπερίγκος Θεόδωρος :στη μάχη της Κρήτης αιχμαλωτίστηκε και επέστρεψε μετά από πέντε μήνες. Στη Κρήτη έπεσε και ο προαναφερθείς Δημήτριος Χρυσικός Λοχαγός.
Στο Μέτωπο της Ηπείρου συνελήφθη αιχμάλωτος ο Χρήστος Γερασίμου Ράπτης και επέστρεψε από τη Ιταλία μετά από τριετή αιχμαλωσία.

                                 Οι τρείς Μπαμπινιώτες Αξιωματικοί του πολέμου 1940-41





              
Αφηγήσεις –Μαρτυρίες Πολέμου

Από το βιβλίο του Αλέξανδρου Κυριαζή,<< Εν Μπαμπίνη Πλανώμενοι >>
 ...................................................................................................................................................................




Επιμέλεια κειμένων: Ευφροσύνη Βλ.Χρυσικού  

Φωτογραφίες: Σπύρος κ.Μπενέκος-  Λεύκωμα Άρη Μπιτσώρη

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................