ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΣΑΛΗΣ
Την καλησπέρα μου σε όλους σας!
Χρόνια σας πολλά και καλές γιορτινές μέρες να περάσετε!
Τέτοιες μέρες , δεν υπήρχε περίπτωση κάθε νοικοκυριό , να μην έχει χοιρινό , για τα Χριστούγεννα!
Σχεδόν όλη την χρονιά , μεγάλωναν ένα χοιρινό , που θα πήγαινε , 80-100 κιλά , και το οποίο έσφαζαν λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα!
Επειδή δεν υπήρχαν ψυγεία για να το συντηρήσουν , το τσιγαριζαν , και το έβαζαν σε δοχείο με λίπος , και το διατηρούσαν μέχρι Μάρτιο και Απρίλιο!
Ξεχωριστή θέση , είχε και το σπληνάντερο , που φτιάχνονταν , με τα εντόσθια του Χοιρινού!
Επίσης , τότε που δεν υπήρχαν , μπάλες ποδοσφαίρου , την ουροδόχο κύστη , μας την έφτιαχναν μπάλα ποδοσφαίρου!!
Ακόμη , παλιότερα , απ' τα λεγόμενα των μεγαλύτερων , με το δέρμα του χοιρινού , έφτιαχναν παπούτσια , τις λεγόμενες γουρνοθλιες!!!!
Ανέφερα , επιγραμματικά , λίγα απ' τα οφέλη του οικοσιτου χοιρινού , στα νοικοκυριά των χωριών μας , τότε που τα χωριά εσφιζαν από ζωή και έντονη δραστηριότητα!
Στις φωτό , τέτοιες χρονιάρες μέρες , ο πατέρας μου , ετοιμάζει το χοιρινό , για το σπιτικό μας!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.