Να τα πούμε; Χριστουγεννιάτικα κάλαντα με παραδοσιακά μουσικά όργανα (video)

 

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων από τον συμπατριώτη μας Τιμολέων (Τίμο) Ντέμο και την παρέα του με παραδοσιακά μουσικά όργανα.

Τραγούδι: Γλυκερία Παπαδημητράκη Βιολί: Άρης Μπρούστης Λαούτο: Κώστας Μπρούστης Κλαρίνο: Τιμολέων Ντέμος(Αετός Ξηρομέρου)



Χριστούγεννα πρωτόγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου. Για βγάτε, ιδέστε, μάθετε οπού Χριστός γεννιέται, γεννιέται κι’ ανατρέφεται στο μέλι και στο γάλα. Το γάλα τρώνε οι άρχοντες το μέλι οι αφεντάδες και τα μελισσοβότανα τα λούζονται οι κυράδες. Παινέματα νοικοκυράς Πολλά είπαμε τ’ αφέντη μας, να ειπούμε της κυράς μας; - Κυρά σεμνή, κυρά τρανή, κυρά καμαρωμένη, κυρά μου όταν βούλεσαι για να ντυθείς να αλλάξεις, η φάσσα φέρνει το νερό και η κίσσα το σαπούνι και η πέρδικα η ωριόπλουμη φέρνει τα τρία ρούχα: Το κόκκινο, το πράσινο, τ’ άσπρο και το χιονάτο. Παινέματα του σπιτιού Εδώ που τραγουδήσαμε πέτρα να μην ραΐσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνους πολλούς να ζήσει. Να ζήσει σαν τα ψ’λα βουνά, να ασπρίσει σαν τα χιόνια, να ζήσει χρόνους εκατό και ναν τους απεράσει, να ζήσει με το ταίρι του και να καλοπεράσει να ζήσουν τα παιδάκια του να τα νοικοκυρέψει κι αγγόνια και δισέγγονα να πιάσει να χαϊδέψει Για την αμοιβή Ανοίξτε το πουγκάκι σας το μαργαριταρένιο κι απλώστε το χεράκι σας το μοσχοβολιασμένο. Κι αν είναι γρόσια δ’ωστε μας, κι αν είναι και παράδες κι αν είναι και γλυκό κρασί, δώστε μας να το πιούμε. Αν είστε απ΄τους πλούσιους, γρόσια μην τα λυπάστε αν είστε απ΄τους δεύτερους ξηντάρες* και ζολότες*, κι αν είστε απ΄τους θεόφτωχους, ένα ζευγάρι κότες. Και σας καληνυχτίζουμε, πάτε να κοιμηθείτε, ολίγον ύπνο πάρετε πάλι να σηκωθείτε, στην εκκλησιά να τρέξετε με άκρα προθυμία και του Θεού να ακούσετε τη Θεία Λειτουργία Και του χρόνου



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Σημ:Τα κάλαντα σύμφωνα με το βιβλίο του Αλέξανδρου Σάββα τα ΄΄Ξηρομερίτικα Τραγούδια΄΄ είναι του Ξηρομέρου

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................