Ν. Φαρμάκης: «Η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες νικιούνται μόνο με έργο και αποτέλεσμα. Και τα στοιχεία δείχνουν πως εδώ και πέντε χρόνια η Δυτική Ελλάδα αλλάζει επίπεδο»

 



Στους δείκτες που πέρα από κάθε αμφιβολία αποδεικνύουν ότι η Δυτική Ελλάδα έχει μπει σε ανοδική τροχιά, προσπερνώντας τις εποχές της μεγάλης καχεξίας και της αδράνειας, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025.





Παράλληλα, μιλώντας για τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τα ελλείμματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για ζητήματα, η λύση των οποίων ξεπερνούν τις δυνατότητες μίας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο υπογράμμισε τις προσπάθειες που κάνει η Περιφερειακή Αρχή για να συμβάλλει στην μείωσή τους και τελικά, σε μία αναπτυξιακή προσπάθεια προς όφελος του συνόλου των πολιτών. 

«Θα ήταν απολύτως αναληθές να πω ότι στην Δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει φτώχεια, ότι ο τόπος δεν μας έχει ακόμα χτυπητές αδυναμίες» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως οι αδυναμίες αυτές δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά προϋπήρχαν και δημιουργήθηκαν από τις πολιτικές του παρελθόντος που την τελευταία πενταετία έχουν ανατραπεί, γεγονός που αποδεικνύεται από στοιχεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής. 

Όπως εξήγησε ο κ. Φαρμάκης, το ΑΕΠ στη Δυτική Ελλάδα για το 2022 έφτασε στις 14.268 ευρώ, ενώ το 2019 ήταν στις 12.322 ευρώ. «Το ΑΕΠ παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση από το 2020 και μετά. Και επιπλέον, ο  ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στη Δυτική Ελλάδα, από το 2019 μέχρι το 2022, διαμορφώνεται στο 13,5% σχεδόν ίσος με τον μέσο όρο της χώρας και υψηλότερος από Περιφέρειες όπως η Θεσσαλία (12.6%) και η Ήπειρος (12,2%) ή ακόμα και η Αττική (11,7%). Ακόμα: Στο 15% περίπου διαμορφώνεται ο ρυθμός εξέλιξης του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σχέση με το 2019, με την υψηλότερη αύξηση να καταγράφεται στην Αιτωλοακαρνανία με 17,3%. Ακολουθεί η Ηλεία με 14,56% και η Αχαΐα με 13,8%».

Επίσης, αναφερόμενος στην ΑΠΑ (Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία) της Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης είπε ότι το 2022 ανήλθε στα 8,06 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,6% σε σχέση με το 2019. «Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες αυξήσεις μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή ταχύτητας στην οικονομική δυναμική της περιοχής. Η αύξηση της ΑΠΑ σημαίνει ότι η παραγωγική δραστηριότητα μιας οικονομίας βελτιώνεται και είναι κρίσιμη για τη μείωση της φτώχειας, καθώς οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη, αυξημένη απασχόληση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», τόνισε.

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης μίλησε για τον δείκτη που δείχνει το τμήμα του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. «Ο συγκεκριμένος δείκτης για το 2018 ήταν στο 41,1% για τη Δυτική Ελλάδα, που ήταν στη δυσμενέστερη θέση όλων των ελληνικών περιφερειών. Σήμερα οι δείκτες αλλάζουν τάση. Η φορά του βέλους δείχνει προς την άνοδο. Ο δείκτης στη Δυτική Ελλάδα το 2023 βρίσκεται στο 26,8%, καταγράφοντας μείωση μεγαλύτερη του 14,3%».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης, μίλησε για την ανεργία. «Θυμίζω ότι στο τέλος του 2019, η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα μετρήθηκε στο 23,2% και με το ποσοστό αυτό κερδίζαμε το… χρυσό μετάλλιο ανεργίας σε όλη τη χώρα! Ήμασταν στην 13η και χειρότερη θέση. Πού φτάσαμε στο τέλος του 2023; Στο 9,8%! Δηλαδή, επιτεύχθηκε μείωση της τάξης του 13,4%, μετατρέποντας τη Δυτική Ελλάδα σε πρωταθλήτρια μείωσης της ανεργίας» είπε. 

Ο κ. Φαρμάκης, σημείωσε πως όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του τόπου είναι θετική, αλλά κανένας δεν πρέπει να επαναπαύεται και βέβαια, κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για εξάλειψη των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. «Η Δυτική Ελλάδα ξεκόλλησε από τον πάτο και ανεβαίνει. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Την ίδια στιγμή όμως, αν θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι στην κοινωνία που υπηρετούμε, δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά να συνεχίζουμε να δουλεύουμε και να προσπαθούμε, ώστε η Δυτική Ελλάδα να πάει ακόμα πιο ψηλά. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος. Και το παλεύουμε κάθε μέρα» επεσήμανε, ενώ αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας στην ανάπτυξη της περιοχής, θυμίζοντας κάποια από τα πρόσφατα στοιχεία του απολογισμού του 2024

«Θα επαναλάβω, εντελώς επιγραμματικά ότι την τελευταία 5ετία έχουμε τριπλασιάσει περίπου το οικονομικό μέγεθος της Περιφέρειας. Και ότι, το 2024 επιτεύχθηκε το μεγαλύτερο όριο πληρωμών από καταβολής της αιρετής Περιφέρειας, που φτάνει στα 226,7 εκ. ευρώ Όπως είχα πει τότε, αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 755 χιλιάδες ευρώ την ημέρα στην οικονομία της Δυτικής Ελλάδας, που μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και ο αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής, μετατρέπεται σε ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα που υπερβαίνει το 1,5 εκ. ευρώ κάθε μέρα. Και αν σε αυτά τα χρήματα υπολογίσουμε και τον οικονομικό κύκλο που δημιουργεί η εσωτερική λειτουργία της Περιφέρειας, τότε πρέπει να προσθέσουμε άλλες 438.000 ευρώ την ημέρα. Σκεφτείτε λοιπόν τι σημαίνει η λειτουργία της Περιφέρειας για την τοπική ανάπτυξη, όταν ως θεσμός συνεισφέρει κατά 2 εκ. ευρώ περίπου την ημέρα στην τοπική οικονομία. Και μπορείτε να φανταστείτε που θα ήμασταν εάν, εν μέσω Covid, ενεργειακής κρίσης και άλλων δεινών, η Περιφέρεια είχε το μέγεθος του 2019. Μεγαλώσαμε την Περιφέρεια. Σημαίνει ότι μεγαλώσαμε την προσφορά της στον τόπο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, μίλησε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα, τις δράσεις εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων, καθώς και στις δράσεις κοινωνικής αρωγής που υλοποιούνται μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

«Η Περιφέρεια έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανοδική πορεία του τόπου γιατί έγινε ένας πραγματικός αναπτυξιακός μοχλός, αλλά και μία αυτοδιοίκηση στο πλευρό κάθε πολίτη. Ωστόσο, δεν λύθηκαν τα προβλήματα. Δεν γίναμε… γη της επαγγελίας. Και όσο υπάρχει πρόβλημα, εμείς θα προσπαθούμε να είμαστε εκεί και να λέμε “κανένας μόνος του”. Κυρίως όμως, θα προσπαθούμε πάντοτε να αξιοποιούμε γρήγορα και αποτελεσματικά τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας για να παράγεται ανάπτυξη.  Μόνο το αποτέλεσμα θα σώσει τον τόπο!  Και αυτό το αποτέλεσμα, το προσπαθούμε κάθε μέρα, το πετυχαίνουμε πέντε χρόνια μέχρι τώρα και θα προσπαθήσουμε να το πετυχαίνουμε και όλα τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, καταλήγοντας ως εξής: «Η Δυτική Ελλάδα του 2025 δεν είναι η Δυτική Ελλάδα του 2019. Είναι ένας καλύτερος, πιο εύρωστος και πιο ελπιδοφόρος τόπος.  Και η Δυτική Ελλάδα του 2030 πρέπει να είναι ακόμα καλύτερη από τη Δυτική Ελλάδα του 2025. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε». 


*** Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/18Tp28atLIg


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................