ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25/02/2025
Παράταξη Καρπέτα: Η Περιφέρεια πρέπει να προσφύγει νομικά για να αποτραπεί το έργο αντλησιοταμίευσης στη Λίμνη Τριχωνίδα
Κατά του έργου κατασκευής αντλησιοταμιευτικού σταθμού στη Λίμνη Τριχωνίδα στην Αιτωλοακαρνανία τάχθηκε η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», η οποία έφερε το θέμα προς συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) Σάββας Αυγέρης και Δημήτρης Μασούρας.
Στην εισήγησή του για το θέμα, ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Καρπέτας τόνισε ότι η προτεινόμενη κατασκευή αντλησιοταμιευτικού σταθμού στη Λίμνη Τριχωνίδα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι είναι επιτακτική η άμεση απόρριψη του σχεδίου, όχι μόνο για λόγους οικολογικής προστασίας, αλλά και για τη διασφάλιση της κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καρπέτας κάλεσε την Περιφερειακή Αρχή να δεσμευτεί ότι θα προσφύγει νομικά κατά οποιασδήποτε απόφασης επιτρέπει την κατασκευή του έργου.
Κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης εξέφρασε την έντονη αντίθεση της παράταξης στην κατασκευή του αντλησιοταμιευτικού σταθμού, επισημαίνοντας τις σοβαρές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρει.
Όπως σημείωσε ο κ. Καρπέτας, το έργο απειλεί το οικοσύστημα της λίμνης, καθώς οι συνεχείς διακυμάνσεις στη στάθμη του νερού θα προκαλέσουν καταστροφή της υδρόβιας ζωής και πιθανή εξαφάνιση σπάνιων ενδημικών ειδών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το έργο θα επηρεάσει τη γεωργική παραγωγή, τον τουρισμό και τη γενικότερη οικονομία της περιοχής, ενώ η ρύπανση του νερού με βαρέα μέταλλα μπορεί να καταστήσει την υδροδότηση ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καρπέτας στον σεισμικό κίνδυνο, καθώς η περιοχή βρίσκεται πάνω σε ενεργά ρήγματα. Επικαλούμενος τις δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδη, υπενθύμισε τη σοβαρότητα του ζητήματος, καθώς, όπως δήλωσε ο καθηγητής, «με τον πρώτο σεισμό, το φράγμα θα σπάσει».
Τέλος, ο κ. Καρπέτας τόνισε ότι η κατασκευή του έργου παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς η λίμνη ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.
Στην ίδια συνεδρίαση, η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» ζήτησε από την Περιφέρεια να αναλάβει άμεση δράση για την επίσπευση του έργου επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη στην Πάτρα, το οποίο έχει καθυστερήσει ήδη τέσσερα χρόνια. Ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Καρπέτας πρότεινε τη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης και παρέμβαση στην Κυβέρνηση και τον ΔΕΣΦΑ, καθώς το έργο παραμένει χωρίς χρηματοδότηση και κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.