Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας

 


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων Δήμου Ξηρομέρου, Καλάμου και Καστού ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας την Δευτέρα 11 Δεκέμβρη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, όσες προηγήθηκαν αλλά και αυτή που οργανώνεται είναι κομμάτι του δίκαιου αγώνα των κατοίκων για την άμεση ακύρωση της "Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών" στις Εχινάδες Νήσους και τον νομό μας, που θα οδηγήσει σε επέκταση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα των ιχθυοαποθεμάτων των παράκτιων περιοχών. Πρόκειται για πραγματικό έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας, μιας και μετά την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος (Ιανουάριος 2023) για την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, μεταφέρονται υπάρχουσες μονάδες από την τοποθεσία Διόνι Μεσολογγίου κοντά στο παραλιακό μέτωπο Αστακού - Μύτικα με την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, καταλαμβάνοντας 20 στρέμματα θαλάσσιου και χερσαίου χώρου.

Η υλοποίηση του σχεδιασμού, με τις νέες μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθούν και την επέκταση των υφισταμένων, θα είναι ξεκάθαρο έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής και των άλλων γειτονικών περιοχών. Ωφελημένη θα είναι μόνο η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας που ήδη λυμαίνονται την περιοχή.

Ήδη υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις απ’ αυτούς τους σχεδιασμούς στην χορταριασμένη και θολή θάλασσα, από τα περισσεύματα των διατροφικών σκευασμάτων και των περιττωμάτων της ιχθυοκαλλιέργειας, την ορατή θόλωση των θαλάσσιων υδάτων, τη νέκρωση του βυθού, όχι μόνο κάτω απ’ τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες. 

Όλη αυτή κατάσταση, έχει προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση αλλά και την εύλογη αγωνία των κατοίκων. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής που βιώνουν την τραγική περιβαλλοντική υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής από τις ήδη υπάρχουσες μονάδες, είναι ανάστατοι και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την αποτροπή ενός τέτοιου εγχειρήματος. Πρόκειται άλλωστε για περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, αφού μόνο σε Αστακό - Εχινάδες - Καστό - Κάλαμο, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγεται το 18-20% της συνολικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο τρόπος της ανάπτυξης αυτού του τομέα, με τη μορφή που επιλέγεται απ’ το σύνολο των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), που πατάνε πάνω στις προβλέψεις της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ είναι καταστροφικός.

Η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με τον τρόπο που την επιβάλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αποβλέπει μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκονται πίσω από αυτές, γι’ αυτό και έρχεται μαζί με την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων, τα χαμηλά μεροκάματα, τις εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» που επικρατούν, που φτάνουν μέχρι τα εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα τους εργαζομένους.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει αναδείξει το ζήτημα με δεκάδες παρεμβάσεις του, ερωτήσεις στην Βουλή, έχει πραγματοποιήσει συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα τον Γενάρη ’22, ενώ θα επανακαταθεσει επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή με τα νέα στοιχεία, την ημέρα της κινητοποίησης.

Για το ΚΚΕ, η ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για φτηνό υγιεινό και ποιοτικό ψάρι. Γι αυτό και η δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών και η χωροθέτησή τους,  πρέπει να γίνει με βάση τα συμφέροντα του λαού των περιοχών αυτών και όχι των επιχειρηματικών ομίλων.

Και ταυτόχρονα να υπάρξουν ή να δημιουργηθούν υποδομές και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Με σεβασμό προς τους μικρομεσαίους ψαράδες, με αντίστοιχη λήψη μέτρων στήριξης για την επιβίωσή τους.

Με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες, 




Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................