Έπεσαν μαχόμενοι τη νύχτα της ΕΞΟΔΟΥ(10 Απριλιου 1826)
Γατσής Νίκος τραυματίστηκε και πέθανε λίγο αργότερα στον Πλάτανο Ναυπακτίας. Εκεί ήταν ο Καραϊσκάκης.
Ζαρκαδούλας Θεόδωρος του Νικολάου.
Κατερινόπουλος ή Τόμπας Αθανάσιος. Έπεσε τη νύχτα της Εξόδου στον κάμπο του Μεσολογγίου.
Κυριαζής θεόδωρος του Σπύρου. Πολέμησε στη Β' Πολιορκία του Μεσολογγίου και έπεσε στην Έξοδο.
Κυριαζής θεόδωρος του Σπύρου. Πολέμησε στη Β' Πολιορκία του Μεσολογγίου και έπεσε στην Έξοδο.
Μακρυνιώτης Γιάννης
Μπαμπινιώτης Δημήτριος του Πέτρου
Αιχμαλωτίστηκαν τη νύχτα της Εξόδου.
Μπαμπινιώτης Πέτρος ( πατέρας του Δημητρίου, Στέλιου,Νίκου και Γιάννη) μαζί με τη νύφη του, σύζυγο του Στέλιου και τον εγγονό του Βασίλη 10 ετών γιό του Στέλιου.
Ο Πέτρος (προεστός και αντιπρόσωπος στην εθνοσυνέλευση της Γερουσίας Δυτικής Ελλάδας) και η νύφη του πέθαναν στην αιχμαλωσία. Ο μικρός Βασίλης ελευθερώθηκε από τον συγγενή του στρατηγό Γεώργιο Βαρνακιώτη.
Μακρυνιώτη Αικατερίνη σύζυγος του πεσόντος Γιάννη. Απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1826. Πήρε σύνταξη 8 δραχμές.
Μετά την έξοδο αναφέρονται ως αιχμάλωτοι ή αγνοούμενοι εννέα Μπαμπινιώτες. Από αυτούς ο δεκάχρονος Γιάννης Βοντζίνας ήταν ο μόνος που ήταν γνωστό ότι βρισκόταν στη Χειμμάρα.
Ανάμεσα στις πενήντα γυναίκες που κατέφυγαν στο Ναύπλιο μετά την πτώση του Μεσολογγίου αναφέρεται η Χρήσταινα Μπαμπινιωτοπούλα ως νύφη κάποιου Κίτσου.
Στην Β΄Πολιορκία του Μεσολογγίου 1825-26 που κατέληξε στην ηρωική Έξοδο έπεσαν οι :
Γρηγόρης Διαμαντής. η γυναίκα του έλαβε σύνταξη 6 δραχμές.
Στην νικηφόρα μάχη της Κλείσοβας 25 Μαρτίου 1826 με την αρχηγία του Κίτσου Τζαβέλα έπεσε ο Πορτούλης Σταύρος και ο Παύλος Ηγούμενος βαριά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο χωριό όπου και πέθανε . Έπεσε στο Μεσολόγγι το 1826 ο Κοτοφόλοςμαζί με το γιό του. Η γυναίκα του πήρε σύνταξη 6 δραχμές.
Μπέης ή Βασιλείου Κώστας
Στη μάχη του Ντολμά 28 Φεβρουαρίου 1826(νησίδα στο Αιτωλικό) έπεσε οΜπαρμπαρούσης Κώστας.
Μπαμπινιώτης Στράτος έπεσε στο Μεσολόγγι.
Πολέμησαν στην ΕΞΟΔΟ και στη Β'Πολιορκία.
Κανδήλης Παύλος, Καρούσος Χρήστος, Κολώνιας Πάνος, Κουτσομπίνας Δημήτριος, Σκανδάλης Βαγγέλης, Σκανδάλης Γιώργος, Τόντος Γεώργιος
Ο Μπιτσώρης ή Αλεξόπουλος Γεώργιος το 1826 ήταν μέσα στο Μεσολόγγι και μετά την Έξοδο ακολούθησε τον Καραϊσκάκη .
Μπαμπινιώτης Στέλιος στη Β΄Πολιορκία πολεμούσε έξω από την πόλη με τον στρατηγόΔημοτσέλιο. Ήταν οχυρωμένοι στο Λεσίνι και εκεί κατέφυγαν οι οικογένειες των αγωνιστών για ασφάλεια.
Τζούβαλης Σοφοκλής & Τόντος Αθανάσιος πολέμησαν και διασώθηκαν στην έξοδο.
Ο Μαγουλιάνος Καραγιάννης χιλίαρχος πολεμούσε με τον Δημοτσέλιο έξω από την πόλη για αντιπερισπασμό. Λίγες ημέρες πριν την Έξοδο μπήκε στην πόλη για ενίσχυση της φρουράς. Κατά την έξοδο βγήκε και έπεσε μαχόμενος στο κάμπο του Μεσολογγίου.
Τα αδέλφια του Κωνσταντίνος και Νικολός μετά την Έξοδο ακολούθησαν τoν Καραϊσκάκη στους αγώνες.(Απόγονοι του είναι οι οικογένειες Χρυσικού)
Ο κατάλογος με τα ονόματα των πεσόντων της Εξόδου συντάχθηκε από την κυβέρνηση του Ναυπλίου τότε και εκτίθεται στο Δημαρχείο τη Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Ονόματα αγωνιστών Μπαμπίνης φτάνουν τα 100 αναφέρονται σε έγγραφα, σε αρχεία πολιτικών (Μαυροκορδάτου) σε Απομνημονεύματα Αγωνιστών ( στρατηγού Δημοτσέλιου, Βαρνακιώτη) και άλλων. Στον Αγώνα έδωσαν τη ζωή τους 19 νέοι της Μπαμπίνης . Το χωριό είχε δικό του πολεμικό σώμα 100 ανδρών και βοήθησε τον αγώνα με χρηματικές εισφορές.
Κείμενο: Ευφροσύνη Βλ. Χρυσικού
Πληρ: καταλόγου Μπαμπίνης από: Γ.Σ Μπαρπαρούση <<Αρχαίαι Φοιτίαι- Μπαμπίνη Αιτ/νιας>>
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.