Μπαμπινιώτες στον αγώνα του 1821:Αναγνώστης Χαροκόπος

 


Ο Αναγνώστης Χαροκόπος γεννήθηκε στη Μπαμπίνη γύρω στα 1760.Η οικογένειά του ήταν οικονομικά ευκατάστατη και καταγόταν από την Κεφαλλονιά , απ΄ όπου έφυγε για κάποιο λόγο και εγκαταστάθηκε στη Μπαμπίνη .Στην Κεφαλλονιά συναντιέται ακόμα το επώνυμο χαροκόπος .

Ο Αναγνώστης σπούδασε στην Ιταλία και απέκτησε μεγάλη μόρφωση.

Λόγο του ήθους και του χαρακτήρα του τύχαινε μεγάλης εκτίμησης στην περιοχή του Ξηρομέρου. Την εποχή της κήρυξης της επανάστασης ήταν σε προχωρημένη ηλικία και έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος του Ξηρομέρου μαζί με τον συγχωριανό του Πέτρο Μπαμπινιώτη,στη Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος το 1821 στο Μεσολόγγι και στη Συνέλευση του Αιτωλικού το 1825 πέρασε στο Κάλαμο με γράμμα για τον Γιώργο Βαρνακιώτη από το Δημοτσέλιο και τον Καραΐσκάκη με το οποίο τον καλούσαν να γυρίσει πίσω στον Αγώνα .
 Ο Αναγνώστης είχε καλές σχέσεις με τον οπλαρχηγό του Ξηρομέρου και όπως φαίνεται από επιστολή του Βαρνακιώτη το 1827 προς τους υπεύθυνους φορολογίας Παλοκουσουργιά , Ρούτζη και Μπαλανίκα άνθρωπος της εκτίμησής του και της εμπιστοσύνης του.
Ο Αναγνώστης αρκετά χρήματα στον Αγώνα και έμεινε στο τέλος σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Το 1838 ήταν πολύ γέρος και αόμματος και τον φρόντιζε ο εγγονός του .Ο Δήμαρχος Οινιάδος Νικ.Μαγγινόπουλος (Μαγγίνας) σε έγγραφό του στις 15 Ιανουαρίου 1842 γράφει ότι ο Αναγνώστης είχε δύο ομολογίες της κυβέρνησης για χρήματα που είχε δώσει και ζητούσε να του εξοφληθούν ώστε να μπορέσει ο γέρος να πληρώσει τα χρέη του. Ο Μουσές γιος του Χαροκόπου γεννήθηκε το 1782 και έλαβε μέρος στην Επανάσταση ως Αξιωματικός .Το 1832 ήταν εκατόνταρχος στην Εκατονταρχία Μπαμπίνης που είχε έδρα την Κατοχή.
Την εκατονταρχία αποτελούσαν Μπαμπινιώτες και μερικοί από τη Χρυσοβίτσα και τον Πρόδρομο .Ο εγγονός του Χαροκόπου , που πρόσεχε τον παππού του , πρέπει να ήταν γιος του Μουσέ. Όπως φαίνεται από τα παλία δημοτολόγια και τα μητρώα αρρένων της κοινότητας Μπαμπίνης , από εκεί και ύστερα μερικοί Χαροκοπαίοι γράφονταν Μουσές και άλλοι Χαροκόπος η χρησιμοποιούσαν και τα δύο ονόματα.
Ββλιογραφία: Φυσεντζίδης Ν.Αυτογραφες επιστολές οπλαρχηγών ..Αλεξάνδρεια,1895
Μιτάκης Δ.Οινιάδες -Κατοχή .Πάτρα, 1984.Παπαδημητρίου Γ. Δ Πολιτικά και κοινωνικά κείμενα,Αθήνα 1999.ΓΛΚ. Γραμμ.Στρατιωτικών φ 159.Εφημ Ελληνικά Χρονικά αριθ.104/24/12/1824
Μ.Γ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................