Την οδό της υλοποίησης παίρνει το πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αγρινίου, το οποίο με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Γεώργιου Ζερβού, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό, 3.999.369,29 ευρώ.
Αναλυτικότερα, η πράξη «Ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Αγρινίου» εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Εφαρμογή Στρατηγικών Επίτευξης Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα με έμφαση στις Αστικές Περιοχές» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Το έργο αφορά την δραστική ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Κτιρίου Α (Σταυρός) του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλίας - Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:
• Παροχή υπηρεσιών ενεργειακού συμβούλου δια την προετοιμασία του φακέλου υποβολής - Ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων θερμάνσεως/ ψύξεως/αερισμού και παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως - Αντλίες θερμότητας συνολικής θερμικής/ψυκτικής ισχύος 2850 kW για ψύξη/θέρμανση και παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) καθώς και νέου δικτύου στοιχείων ανεμιστήρα (FCU) στα κτίρια αυτά - Ηλιοθερμικά συστήματα συνολικού εμβαδού συλλεκτών 300 m2 και 4x5000m3 δεξαμενών θερμού νερού - Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED - Εισαγωγή συστήματος διαχείρισης ενέργειας των ανωτέρω κτιρίων (BMS) 250 σημάτων εισόδου/εξόδου - Αντικατάσταση κουφωμάτων του κεντρικού κτιρίου με νέα κουφώματα ενεργειακής τεχνολογίας
• Αντικατάσταση ακτινολογικών ιατρικών μηχανήματων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης
• Τεχνική μελέτη και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για το υποέργο 2
• Παροχή υπηρεσιών ενεργειακού συμβούλου δια την: α) Ανάπτυξη συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και εκπαίδευσης του προσωπικού, β) Διεξαγωγή του τελικού ενεργειακού ελέγχου για τα ιατρικά μηχανήματα
• Ενεργειακής επιθεωρήσεως για τον έλεγχο της τελικής ενεργειακής πιστοποίησης του κεντρικού κτιρίου (τελικό ΠΕΑ) του Νοσοκομείου σε κλάση Β+.
Με το συγκεκριμένο έργο θα επιτευχθεί εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας πετρελαίου κατά 70,8% και ηλεκτρικής ενέργειας περί το 6,55 % και μία σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας περί το 20%. Επίσης αναβαθμίζεται ριζικά η ποιότητα και η αξιοπιστία των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης/κλιματισμού. Τέλος οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 693 τόνους ήτοι 17,2%.
Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση του έργου, το Νοσοκομείο Αγρινίου θα κατατάσσεται πλέον μεταξύ των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Καταναλώσεως Ενέργειας (ΚΣΜΚΕ) και ίσως είναι το πρώτο πανελληνίως και από τα πρώτα στην Ευρώπη που επιτυγχάνει αυτήν την κατάταξη. Ωφελούμενοι θα είναι οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς, αλλά και οι επισκέπτες του κτιρίου που θα μπορούν να απολαμβάνουν καλές συνθήκες θερμικής ανέσεως καθ' όλη την διάρκεια του έτους, επισκεπτόμενοι παράλληλα ένα χώρο απαλλαγμένο από κτιριακές διαβρώσεις και άλλες αισθητικές επιβαρύνσεις.
Σε δήλωσή του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να επισκεφθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα, αναφέρει: «Τον προηγούμενο χρόνο, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο δούλεψαν συστηματικά πάνω σε όλο το τεχνικό σκέλος, προκειμένου ένα πολύ σημαντικό έργο για το Νοσοκομείο Αγρινίου και συνολικά για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας να αποκτήσει την απαιτούμενη ωριμότητα για να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Όπως έχουμε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, καμία επένδυση στην Υγεία δεν είναι ανώφελη. Κάτι που μας το έδειξε ξεκάθαρα και η πανδημία.
Επιπλέον, με το συγκεκριμένο έργο κινητοποιούμε πολύ σημαντικούς πόρους από τους διαθέσιμους για το σύνολο της χώρας, ενώ στοχεύουμε σε μία μεγάλη και καινοτόμα παρέμβαση που θα φέρει το νοσοκομείο Αγρινίου σε επίζηλη θέση στη χώρα και στο σύνολο της Ευρώπης. Για ακόμα μία φορά αποδεικνύουμε ότι η συνέπεια στον στόχο και η δουλειά, μπορούν να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.