Μπούμστος : Το θρυλικό βουνό του Ξηρομέρου

foto: Αριστείδης Τόλης

Μπορεί η Ψηλή Κορφή δίπλα στο Περγαντί με υψόμετρο 1589 μ. να είναι η ψηλότερη κορφή των Ακαρνανικών Άλπεων ή κατ’ άλλους ονομαζόμενη οροσειράς των Ακαρνανικών ορέων, όμως ο επιβλητικός Μπούμστος είναι το “ θρυλικό βουνό” των Ξηρομεριτών.
Είναι ένα βουνό –σύμβολο- για μας του Ξηρομερίτες, που πραγματικά καταφέρνει να σε σαγηνεύει με την ξεχωριστή άγρια ομορφιά του, που προσδιορίζεται από τον συμμετρικό σχηματισμό του όγκου του, που οφείλεται στην αλπική του ορογένεση.
Βουνό ηλίβατο με υψόμετρο 1573 μέτρα, δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια 
στο νότιο - δυτικό τμήμα των Ακαρνανικών Άλπεων μεταξύ του παράκτιου όρους Σέρεκα και της Ψηλής Κορφής και ευλόγως θεωρείται ως η σπονδυλική στήλη των Ακαρνανικών.

Στέκει αγέρωχο στο διάβα των αιώνων έχοντας συνδεθεί με μύθους αλλά και με γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή μας και έτερψαν και διαμόρφωσαν τα συναισθήματα των κατοίκων της. Πάμπολλοι οι θρύλοι και οι διηγήσεις για τους κλέφτες και αρματολούς, τους καπεταναίους του 21, τους λήσταρχους, τις νεράιδες και τα ξωτικά που έχουν να κάνουν με το θρυλικό βουνό.Παρατηρώντας το βουνό βλέπεις τα χωριά μας να είναι κουρνιασμένα στην αγκαλιά του θαρρείς ότι αναζητούν ανά τους αιώνες την προστασία και την θαλπωρή του.

Ο Μπούμστος για μας τους κατοίκους του Κεντρικού Ξηρομέρου είναι το βουνό της ζωής μας. Κάτασπρος το χειμώνα, γκριζοπράσινος την άνοιξη, ολόλαμπρος το καλοκαίρι. Ανταριασμένος και βαλαντωμένος το φθινόπωρο.
Γεννηθήκαμε ολόγυρα ή απέναντί του και πέρα από τις παιδικές μας μνήμες και τα συναισθήματα και πέρα από την ιστορική και μυθική του διάσταση, ο Μπούμστος και τα άλλα Ακαρνανικά όρη λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο τοπόκλιμα επηρεάζοντας το περιβάλλον και ζωογονώντας την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου.
Δεν είναι βουνό πλούσιο σε βλάστηση ούτε όμως και “φαλακρό”. Διαθέτει σπάνια βιοποικιλότητα που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω και να προστατευθεί. Σε χαμηλό ύψος φυτρώνουν βελανιδιές και σε ψηλότερο φυτρώνει η Κεφαλληνιακή ελάτη. Στο Μπούμστο ζει και αναπαράγεται ο Χρυσαετός, ο Μπούφος, το Όρνιο, ο Πετρίτης, ο Μικροτσικνιάς, ο Γαϊδουροκεφαλάς, το Γελογλάρονο, η Λιοστριτσίδα, ο Πετρίτης και άλλα σπάνια πουλιά.

Η πεζοπορία και η ανάβαση στο θρυλικό βουνό δεν πρέπει να είναι πρόκληση μόνο για τους φανατικούς ορειβάτες που το επισκέπτονται ακλουθώντας διαφορετικές διαδρομές, τις οποίες μπορεί κανείς να ακολουθήσει για να ανεβεί στην κορυφή του βουνού, αλλά και για μας που ζούμε δίπλα του έχοντας την καθημερινή του εικόνα με όλες τις καιρικές του εκφάνσεις αλλά δεν αποτολμήσαμε ποτέ μας να το επισκεφθούμε… και να θαυμάσουμε το μεγαλείο του !
Κείμενο:konopinanews.blogspot.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................