­

Έκπτωση Αιρετών : Dura lex, sed lex-Γράφει-Σχολιάζει Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Η λατινική φράση "dura lex sed lex" σημαίνει "σκληρός νόμος αλλά νόμος".  Ακούγεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και ο όρος  εμπεριέχεται στη σύγχρονη Νομική Επιστήμη, ως βασική αρχή του Δικαίου. Όταν οι άνθρωποι αποφάσισαν να μένουν σε κοινωνίες , έπρεπε να υπάρξουν κώδικες συμπεριφοράς. Τότε άρχισαν οι νόμοι. Στην αρχαία Αθήνα το 683 πΧ άρχισαν οι θεσμοθέτες να θεσμοθετούν άγραφους νόμους , μέχρι που ο Δράκων , τύραννος μεν των Αθηνών αλλά και ο πρώτος νομοθέτης, ο οποίος το 621 πχ τους έγραψε σε μαρμάρινες πλάκες για να μην αλλάζουν.

Τι σχέση, όμως, έχουν όλα αυτά με την έκπτωση των αιρετών του Ξηρομέρου από το αξίωμά τους ;


Προφανώς και έχουν καθώς ζούμε ή θέλουμε να ζούμε σε μία κοινωνία με Νόμους, με θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και δικαιώματα όλων των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων, που εκλέγονται από τους Πολίτες για να ασκούν Δημόσια Διοίκηση και να διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Ε, λοιπόν,  όλοι αυτοί θα πρέπει όχι μόνον να είναι αλλά και να φαίνονται τίμιοι και ακέραιοι για να αποτελούν  πρότυπο για τους απλούς πολίτες. Εάν οι αιρετοί δεν είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους στο Δήμο και εν γένει στο Δημόσιο, θα αποτελούν κάκιστο και επικίνδυνο πρότυπο για τους απλούς  πολίτες με οδυνηρή συνέπεια την κατάρρευση του Δημοσίου συμφέροντος και της ίδιας της Κοινωνίας, ως αποτέλεσμα της ανομίας και της παράβλεψης των υποχρεώσεων των πολιτών.

Θ συμφωνήσω με όσους υποστηρίζουν την άποψη πως , σε ορισμένες περιπτώσεις οι οφειλές των αιρετών που εκπίπτουν είναι κάτι παραπάνω από τα 300 ευρώ, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άλλοι οφείλουν στο Δημόσιο τεράστια έως ιλιγγιώδη ποσά και ελάχιστες, ή μηδαμινές συνέπειες υφίστανται.

Θα δεχθώ, καλόπιστα, ότι κάποιοι αμέλησαν να ανταποκριθούν στις μικρές υποχρεώσεις τους, είτε από υποβάθμιση της σημασίας του όλου ζητήματος είτε γιατί δεν γνώριζαν, πράγματι, την υποχρέωση, που  ανακύπτει από την σχετική Νομοθεσία και δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως από την Αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου. 

Εάν όλα αυτά  δεχθώ, αναρωτιέμαι, γιατί οι οφειλέτες δεν ανέλαβαν την ευθύνη όταν πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει θέμα και γιατί δεν διαχώρισαν την θέση τους, παραιτούμενοι του αξιώματός των ;  Και γιατί, ακόμα και σήμερα,  δεν είχαν  και δεν έχουν την τόλμη να ζητήσουν  συγγνώμη από το λαό του Ξηρομέρου και τους ψηφοφόρους τους;  Κάποιοι είχαν την τόλμη και το έπραξαν, πριν τους ΄΄σουτάρουν΄΄ έστω και εάν , υποβάλλοντας  παραίτηση , δεν αναφέρθηκαν στο παράπτωμά τους. Επομένως, η όλη συμπεριφορά των αιρετών είναι εκ του πονηρού και  καθόλου ειλικρινής απέναντι στους πολίτες και ψηφοφόρους.

Προς τι όμως η σκληρότητα του Νόμου ακόμη και για οφειλές των 300 ευρώ ; Πράγματι, οι διατάξεις του Νόμου είναι ιδιαίτερα σκληρές αλλά ο Νομοθέτης προέβη στη ρύθμιση επειδή οι Δήμοι εμφανίζουν-  σύμφωνα με όλες τις έρευνες -την μεγαλύτερη διαφθορά από κάθε άλλη Αρχή, ή Υπηρεσία.

Ο Νομοθέτης, λοιπόν, ήθελε  και θέλει να πατάξει τη διαφθορά στο κύτταρο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, που είναι ο θεσμός της     Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................