Επιχειρηματική Διαδρομή Ιωαννίνων «Επιχειρin Ιωάννινα» του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 


Πώς συνδέεται η τοπική επιχειρηματικότητα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό; Ποιες είναι οι ιστορίες πίσω από παραδοσιακές επιχειρήσεις της πόλης; Ποιος είναι, άραγε, ο ρόλος που διαδραματίζει η επιχειρηματικότητα στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και την εύρυθμη κοινωνική ζωή; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία απάντησε με επιτυχία η Επιχειρηματική Διαδρομή Ιωαννίνων με τίτλο «Επιχειρin Ιωάννινα», την οποία και διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, το περασμένο Σάββατο 12 Οκτωβρίου.


Email Image
Email Image

Οι συμμετέχοντες/ουσες στη Διαδρομή, μέσα από μία ολοκληρωμένη δράση, περίπου τριών ωρών, είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε επιχειρήσεις της πόλης των Ιωαννίνων και να ανακαλύψουν παραγωγικές δραστηριότητες και ανθρώπους που κουβαλούν ιστορίες πολλών δεκαετιών, οικογενειακή παράδοση, τεχνογνωσία και μεράκι, αλλά κυρίως διάθεση για δημιουργία και καινοτομία. Η επίσκεψη στην κάθε επιχείρηση περιλάμβανε τόσο τη βιωματική εμπειρία στο αντικείμενο παραγωγής, όσο και την αλληλεπίδραση του/της επιχειρηματία με τους/τις περιηγητές/τριες, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους. Οι επιχειρηματίες μοιράστηκαν με το ενθουσιώδες κοινό ιστορίες και γνώση, που αποτελούν σημαντική προστιθέμενη αξία για το προϊόν τους, αλλά και εγγύηση ποιότητας και εμπιστοσύνης απέναντι στον/στην δυνητικό/ή πελάτη/ισσα.

Email Image
Email Image

Στη Διαδρομή, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά την παραδοσιακή τεχνική του συρματερού μέσα σε ένα παραδοσιακό εργαστήρι ασημουργίας, να μάθουν τα μυστικά των παραδοσιακών ζυμαρικών της Ηπείρου και την ενδιαφέρουσα ιστορία μίας επιχείρησης που παράγει χειροποίητα εργαλεία επενδύοντας στην μοναδικότητα του προϊόντος της. Επισκέφτηκαν ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια μπρούτζου στην παλιά αγορά της πόλης και ένα ζαχαροπλαστείο που παράγει προϊόντα διατηρώντας αναλλοίωτες συνταγές άνω των 100 ετών. Τέλος, το παραδοσιακό ηπειρώτικο γλέντι σε ένα από τα πιο φημισμένα καφενεία της πόλης ήρθε να δείξει πώς η παράδοση μπορεί να ενώσει γενιές κουλτούρες και αντιλήψεις με κεντρικό μήνυμα την ισότητα όλων.

Email Image
Email Image
Email Image

Η δράση διοργανώθηκε από το Παράρτημα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ στα Ιωάννινα, ενώ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Ιωαννιτών, κ. Χρήστος Τάτσης και υποστηρίχτηκε από τον κ. Αιμίλιο Νέο, στέλεχος της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου. Τη Διαδρομή εμπλούτισε με τη συμμετοχή της η κα. Εβίτα Θεοχάρη, MSc Λαογραφίας, η οποία και έδωσε στο κοινό άγνωστες πληροφορίες, αναδεικνύοντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, άδηλες πτυχές για τη διαχρονική πορεία του επιχειρείν στο αστικό κέντρο της πόλης.

Email Image
Email Image
Email Image

Η Επιχειρηματική Διαδρομή, που έγινε με την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών, έδειξε τη μεγάλη διάθεση συμμετοχής του κόσμου σε εναλλακτικές δράσεις που αφορούν τη ζωή της πόλης και μπορούν να αποτελέσουν τόσο ένα εκπαιδευτικό ερέθισμα για επαγγελματικό προσανατολισμό, όσο και έναν τουριστικό πόλο έλξης που αναδεικνύει το τεράστιο επιχειρηματικό – δημιουργικό απόθεμα της εκάστοτε πόλης, το οποίο αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά και πλούτο για τη δημιουργική βιομηχανία της χώρας μας.

Email Image
Email Image
Email Image

Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ευχαριστεί θερμά τις επιχειρήσεις KE.ΠA.ΒI. – Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων, ΤΕΛΛΗΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Χειροποίητα Εργαλεία, ΣΠΑΝΕΛΗ - Παραδοσιακά Σπιτικά Ζυμαρικά Ηπείρου, ΒΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΦΟΙ – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ – Ζαχαροπλαστεία, ΜΠΡΟΥΝΤΖΟΣ – Βιοτεχνία ορείχαλκου και ΓΚΟΥΓΙΑΝΝΟΣ – Καφενείο, που συμμετείχαν στην Επιχειρηματική Διαδρομή, καθώς και όλους τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στη δράση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................