Ο Αλέξης, που είχε και το προσωνύμιο Γαρδικίωτης και, ήταν ο μικρότερος γιος του Δημητρίου-Δράκου Γρίβα (είχε ακόμα τέσσερις αδελφούς: τον Χρήστο, τον Σταύρο, τον Κώστα ή Φλώρο και τον Θεόδωρο). Ο Αλέξης γεννήθηκε το 1803 στην Κεφαλλονιά όπου είχε καταφύγει οι οικογένειά του. Σε ηλικία 18 ετών πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 με τα αδέρφια του υπό τον Γιωργάκη Βαρνακιώτη στις επιχειρήσεις στη Δ. Ελλάδα, ο οποίος τον αγαπούσε πολύ και τον είχε σαν παιδί του. Ο Αλέξης δεν ακολούθησε τον αδελφό του Θεόδωρο στην Πελοπόννησο και διαφωνούσε με τα καμώματα του. Μάλιστα προσπαθούσε να τον πάρει κοντά στον Καραϊσκάκη, μάταια όμως, αυτός έμεινε στο Μοριά και αργότερα στασίασε και κατέλαβε το Παλαμήδι.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη δράση του Αλέξη μέχρι το 1826 είναι λίγες, ενώ από εκεί και μετά είναι πολλές. Μετά την πτώση του Μεσολογγίου βρέθηκε στο Ναύπλιο, απ’ όπου πέρασε στη Στερεά στον Καραϊσκάκη. Υπό τον Καραϊσκάκη πήρε μέρος σε όλες τις μάχες που έδωσε μέχρι την Αττική. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μάχη της Αράχωβας (18-14 Νοεμ. 1826). Στην Αττική έλαβε μέρος στις μάχες του Κερατσινίου, του Μετοχίου και του Πειραιά, όπου και εδώ διακρίθηκε.
Μετά την ήττα στο Φάληρο και το θάνατο του Καραϊσκάκη ο Τσώρτς τον ονόμασε χιλίαρχο στις μία από τις δύο χιλιαρχίες που συγκρότησε, ο άλλος χιλίαρχος ήταν ο Σουλιώτης Διαμαντής Ζέρβας. Τον Απρίλιο του 1828 είχε στη διοίκησή του 664 άνδρες, στην πλειοψηφία τους Ακαρνάνες, με 500ρχους το Νίκο Δραμαμεστινό ή Τσέλιο και τον Γιάννη Λαμπρόπουλο. Στο επόμενο διάστημα πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις και στην ανακατάληψη της Βόνιτσας (Δεκ. 1828).
Το 1836 ήταν διοικητής τάγματος πεζικού και στάλθηκε από τον Όθωνα, μαζί με τον αδερφό του Θεόδωρο, να καταστείλουν τη στάση των οπλαρχηγών στην Ακαρνανία. Στη συνέχεια έγινε υπασπιστής του Όθωνα, φυλακίστηκε στην εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου 1943 από τον Καλλέργη. Μαζί του φυλακίστηκε και ο υπουργός Στρατιωτικών Βλαχόπουλος. Στη συνέχεια διετέλεσε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (1844). Το 1854 ο υπουργός στρατιωτικών Σπυρομήλιος του ανάθεσε τη διοίκηση του στρατού της Δ. Στερεάς με σκοπό τη συγκρότηση εθελοντικών σωμάτων, τα οποία θα συμμετείχαν στα επαναστατικά κινήματα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Όμως ο Όθωνας αναγκάστηκε να κηρύξει την ουδετερότητα της Ελλάδος και να απολύσει τον Γρίβα.
Ο Αλέξης ήταν νηφάλιος και σε όλη του τη ζωή έμεινε πιστός στο θρόνο και διαφώνησε με το κίνημα του αδερφού Θεόδωρου ενάντια στον Όθωνα. Ο στρατηγός Αλέξης Γαρδικιώτης-Γρίβας πέθανε το 1855 αφήνοντας έναν γιο, τον Χρήστο (1838-1907), ο οποίος σπούδασε σε στρατιωτική σχολή στην Ευρώπη και κατατάχτηκε στον Ελληνικό Στρατό (1860). Πήρε μέρος κίνημα, με τον εξάδελφό του Δημήτρη (γιου του Θεόδωρου), εναντίον του Όθωνα το 1862 στο Ναύπλιο. Όμως το κίνημα απέτυχε και οι δύο τους κατέφυγαν στη Σμύρνη. Πήρε χάρη και επέστρεψε στο στρατό με το βαθμό του συνταγματάρχη και για ένα διάστημα διετέλεσε υπασπιστής του Γεωργίου Α΄ (1864-1866). Αποστρατεύτηκε το 1901 με το βαθμό του υποστρατήγου.
Γεώργιος Σπ. Μπαρμπαρούσης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.