H ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΣΤΟ 1821

Με την έναρξη της Επανάστασης, αλλά και πριν κατά την προετοιμασία της, πολλοί ήταν οι Μπαμπινιώτες που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σ’ αυτήν. Με την έναρξη της και καθ’ όλη την διάρκεια της, ο καθένας έδωσε ότι μπορούσε. Άλλοι έδωσαν αίμα τους και την ζωή τους και άλλοι την περιουσία τους ή ότι άλλο πολυτιμότερο είχαν.

 Επίσης σημαντική συμβολή είχε στον Αγώνα του Έθνους το Μοναστήρι της Πόρτας που Ηγούμενος του τότε ήταν ο ιερομόναχος Γεράσιμος.
Ο προεστός Πέτρος Μπαμπινιώτης ή Μπαμπίνης ήταν αντιπρόσωπος του Ξηρομέρου στις Εθνικές Συνελεύσεις της Δυτικής Ελλάδος και διορίστηκε το 1822 από τον Μαυροκορδάτο επίτροπος μαζί με τον Μαχαλιώτη Πάνο Γαλάνη και τον Κατουνιώτη Γιώργο Μαυρομμάτη, για την συγκέντρωση των τουρκικών κοπαδιών και την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Τούρκων.


 Οι Μπαμπινιώτες πολέμησαν σε όλη την διάρκεια του Αγώνα, είτε στην περιοχή τους είτε σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου πολλοί Μπαμπινιώτες ήταν ανάμεσα στους αιχμαλώτους ή τους αγνοούμενους μεταξύ των οποίων και ο προεστός Πέτρος Μπαμπινιώτης και η νύφη του που πέθαναν στην αιχμαλωσία. Πολλά ήταν τα παλικάρια της που έπεσαν στον Αγώνα, ενώ υπήρχε ένα ολόκληρο σώμα υπό τις διαταγές του Νικολάου και του Ανδρέα Μπαμπινιώτη και αργότερα υπό το Δημήτριο Μουσέ. Το Σώμα Μπαμπίνης πολεμούσε υπό το Δημοτσέλιο και υπό το Βαρνακιώτη μέχρι την απελευθέρωση.

Κατά την επιδρομή του Πασά της Σκόδρας Μουσταή, το 1823, πολλοί κάτοικοι του χωριού πήγαν μαζί με άλλους από την περιοχή και κλείστηκαν στο νησί Λεσίνι για να σωθούν. Αρχηγός της φρουράς ήταν ο Ζαβιτσάνος καπετάνιος Δημοτσέλιος. Ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης ήρθε στο χωριό στα τέλη Ιουλίου του 1822 για να συναντήσει τον Βαρνακιώτη ύστερα από πρόταση του Μαυροκορδάτου. Έμεινε στο σπίτι του Μπαμπινιώτη και στην Πόρτα.

 Ο Μάρκος Μπότσαρης ήρθε και αργότερα περνώντας για το Δραγαμέστο κυνηγώντας μαζί με τους Χασαπαίους τον Γρίβα και αργότερα κυνηγώντας, κατ’ εντολήν του Μαυροκορδάτου, τον Βαρνακιώτη στο Δραγαμέστο.
Ο Βρυώνης πέρασε στην Ακαρνανία στις 8 Αυγούστου 1824 και έκανε καταστροφές σε πολλά χωριά, μεταξύ άλλων και στη Μπαμπίνη. 

Στις 21 Μαρτίου του 1824 έγινε μια σύσκεψη των οπλαρχηγών:''Την 21 του τρέχοντος ανταμώθησαν οι αρχηγοί των αρμάτων Βάλτου και Ξηρομέρου με τους αρχηγούς των Σουλιωτών εις Μπαμπίνι δια να συσκεφθώσι περί της εκστρατείας, και να λάβωσιν εκ συμφώνου τα αρμοδιώτερα μέτρα''. Τον καιρό εκείνο το σώμα των Σουλιωτών βρίσκονταν ακόμα στην περιοχή, είχε το στρατόπεδό του στην Μονή Πόρτας. 

Ο Σουλιώτης Νότης Μπότσαρης, τον Οκτώβριο του 1824, ήρθε στη Μπαμπίνη και έστησε το στρατόπεδό του στην Μονή Πόρτας. 




Ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης Καραϊσκάκης πέρασε πολλές φορές από το χωριό και την Πόρτα αφού είχε πολλούς Μπαμπινιώτες αγωνιστές κοντά του

Ο Γιώργος Ν. Βαρνακιώτης στις 19 Μαρτίου του 1829 ελευθερώνει την Μαχαλά και σώζει τους  κατοίκους της που ήταν κλεισμένοι και πολιορκούμενοι από τους Τούρκους στο Κάστρο του Λιγοβιτσίου. 
Ύστερα πάει στην Μονή Πόρτας και διώχνει τους Τούρκους που πολιορκούσαν τους εκεί κλεισμένους Μπαμπινιώτες.

ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΑΡΧΑΙΕΣ ΦΟΙΤΙΕΣ.Γεώργιος Μπαρμπαρούσης

Μπαμπίνη ΙΝ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................