Επίσκεψη στο κελί που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο κοσμοκαλόγερος της πεζογραφίας, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

 



ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: https://www.orthodoxianewsagency.gr

Συμπαραγωγή - Φωτο: ΙΝ-  ROMIANEWS

Επίσκεψη σήμερα του Μπαμπίνη ΙΝ & Romianews στο κελί που πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο κοσμοκαλόγερος της πεζογραφίας, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης


Μέσα σε ένα μικρό και φτωχικό κελί στην αυλή της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων στου Ψυρρή, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο κοσμοκαλόγερος της πεζογραφίας, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Στην Αθήνα του 19ου αιώνα παντού υπήρχαν αυλές με λυτά και πτωχικά σπίτια μέσα. Σε μία από αυτές τις «αυλές των θαυμάτων» στη σημερινή περιοχή του Ψυρρή, μέσα σε ένα μικρό κελί έζησε για περίπου δέκα χρόνια ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Το σπίτι όπου αρχικά έμενε ο σπουδαίος λογοτέχνης κατέρρευσε εξαιτίας μιας νεροποντής, με αποτέλεσμα ο μοναχός από το Άγιο Όρος και παιδικός του φίλος από τη Σκιάθο Νήφων, να τον προσκαλέσει να μείνει στο ίδιο κελί που έμενε κι αυτός στο ναό των Αγίων Αναργύρων. Κατά τη παραμονή του σε αυτό το καμαράκι έγραψε το μεγαλύτερο μέρος της «Φόνισσας».

Μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του το πέρναγε στη μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη δυο δρόμους πιο κάτω από την εκκλησία, όπου έγραφε και τα διηγήματά του.

Τα περισσότερα αθηναϊκά διηγήματα που έγραψε ήταν εμπνευσμένα από την καθημερινότητα του στην πόλη και από τις ζωές των ανθρώπων που παρατηρούσε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το

διήγημά «Ο Καλόγερος», το οποίο στην πραγματικότητα αναφέρεται στον φίλο του τον Νήφωνα.

Το κελί του Παπαδιαμάντη διατηρείται ακόμη και σήμερα και ανήκει στην ιδιοκτησία της εκκλησίας. 

Έρευνα: Μπαμπίνη ΙΝ ROMIANEWS. Λίγο πιο κάτω υπήρχε πριν λίγα χρόνια το εστιατόριο «Στου Καχριμάνη, μια ιστορική γωνιά της παλιάς Αθήνας στην  οδό Σαρρή, στου Ψυρρή, στην σκιά της Ακρόπολης. Ο χώρος αυτός, ο οποίος λειτουργούσε σαν παντοπωλείο για ολόκληρες δεκαετίες (1860-1920),  υπήρξε το αγαπημένο στέκι του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) που δίκαια θεωρήθηκε «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων».




























Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................