Παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κατάθεση Ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ένα ΕΣΥ για Όλους: Δημόσιο, Ποιοτικό και Προσβάσιμο

 


Κατάθεση Ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ένα ΕΣΥ για Όλους: Δημόσιο, Ποιοτικό και Προσβάσιμο

Πέμπτη 22 Φεβ 2024

Η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα ζητά την έκδοση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας κατά της θέσπισης απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ με πληρωμή των ασθενών. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε σχετικό αίτημα προς το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου το ψήφισμα να συζητηθεί στη σημερινή (22/2) συνεδρίαση του Σώματος.


Το σχέδιο ψηφίσματος της παράταξης που θα τεθεί στην κρίση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

«Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ για Όλους: Δημόσιο, Ποιοτικό και Προσβάσιμο.

Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να εισαγάγει την πρακτική των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή από τους ασθενείς αποτελεί ένδειξη αποτυχίας να προστατευτεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και ένδειξη κυνισμού με τον απαράδεκτο για δημόσιο σύστημα υγείας διαχωρισμό των  ασθενών σε δύο κατηγορίες: αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν και θα περιμένουν και αυτών που έχουν να πληρώσουν και θα παρακάμπτουν τη λίστα.

Κάθε οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών με επιπλέον χρεώσεις από 300 έως 2.000 ευρώ ανά χειρουργική επέμβαση, στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αναδεικνύει την απόσταση της ασκούμενης πολιτικής από τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης που οφείλει να υπηρετεί κάθε σύστημα υγείας.

Εν μέσω μιας περιόδου όπου η Ελλάδα κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό 35% έναντι ενός μέσου ευρωπαϊκού όρου του 15%, αλλά επίσης και τα πρωτεία σε ποσοστό πολιτών που δεν μπορούν να προσφύγουν σε αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις ή θεραπείες λόγω οικονομικών δυσκολιών, η επιβολή επιπλέον οικονομικών επιβαρύνσεων αποτελεί παραίτηση από την κοινωνική ευθύνη. Αυτά τα μεγέθη γίνονται ακόμα πιο επιβαρυντικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου το μέσο εισόδημα υπολείπεται κατά πολύ του Εθνικού Μέσου Όρου και βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειών της Χώρας.

Η έλλειψη στρατηγικής για την πραγματική και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, η επιδείνωση της προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη, και η ανεπαρκής επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με τις αποχωρήσεις εργαζομένων στον τομέα της υγείας να ξεπερνούν τους 8.100 τα τελευταία τρία έτη, αντικατοπτρίζουν μια αποτυχημένη προσέγγιση που επιδεινώνει την κρίση στον τομέα της υγείας.

Η Κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της και να αναλάβει δράση με γενναίες επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό, με προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, ουσιαστική αύξηση των αποδοχών και παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την επιστημονική εξέλιξη των υγειονομικών.

Τα απογευματινά τακτικά χειρουργεία θα μπορούσαν να διενεργούνται μόνο εάν η στελέχωση σε ανθρώπινο προσωπικό των νοσοκομείων το επιτρέπει και εάν οι χρόνοι αναμονής για τα πρωινά είναι μεγάλοι, εξαντλώντας πάντα την πλήρη λειτουργικότητα των χειρουργικών αιθουσών. Επιπλέον, θα πρέπει να πραγματοποιούνται δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, και να εξυπηρετούνται μέσω μιας ενιαίας λίστας με τα πρωινά.

Μόνο έτσι, μπορεί να εξασφαλιστεί η ισότητα και η δικαιοσύνη στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την ασκούμενη πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να την ανακαλέσει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν την τροχιά αποδόμησης του Δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................