Οι πανέμορφες ακτές του Ξηρομέρου, θα μετατραπούν σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ψαριών, αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα ή χρήση από τους ίδιους τους κατοίκους της, αυτή είναι η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου.
Σήμερα 20 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή την εγκατάσταση νέας μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στη παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα, ο Δήμος Ξηρομέρου και η Επιτροπή Αγώνα, στα πλαίσια της απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 15 Νοεμβρίου 2023 οργάνωσαν, Λαϊκή συνέλευση κατοίκων και Δημοτών στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Ξηρομέρου στην πόλη του Αστακού.
Δείτε βίντεο με τοποθετήσεις και φωτογραφίες:
Σε παλαιότερο άρθρο η Εφ.Συν. efsyn.gr γράφει, <Η ένταξη των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να επιδεινώσει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το σύμπλεγμα των βραχονησίδων των Βορείων Εχινάδων, το οποίο φράσσει ερμητικά τον φυσικό κόλπο του Αστακού και ανήκει σε περιοχή Natura, είναι πλήρως κατειλημμένο εδώ και 30 χρόνια από έναν διεθνή όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών. Στον επίσης πλήρως κατειλημμένο όρμο του Αγίου Παντελεήμονα Αστακού δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών.
Συνολικά, το παράκτιο μέτωπο από τον Αστακό μέχρι τον Μύτικα και μέχρι τη δυτική ακτή της νήσου Καλάμου είναι συνολικής έκτασης 33,75 χιλιομέτρων. Σε αυτή την ακτογραμμή, αν αφαιρεθούν οι παραλίες που είναι «ελεύθερες» από ιχθυοκαλλιέργειες (παραλία Μαραθιά – Ασπρογιαλιού, μήκους 5,20 χιλιομέτρων, παραλία Καμπλάφκα – Βελά, μήκους 5,20 χιλιομέτρων, παραλία Βιρίνας-Παλιόβαρκας έκτασης 9,40 χιλιομέτρων), απομένει ένα τμήμα της, συνολικού μήκος 13,95 χιλιομέτρων, στο οποίο δραστηριοποιούνται πέντε εταιρείες παραγωγής αλιευμάτων.
Σήμερα, όλες οι παραπάνω εταιρείες παράγουν ετησίως 20.137 τόνους αλιευμάτων σε 1.080 αδειοδοτημένα θαλάσσια στρέμματα. Με την ίδρυση της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ η παραγωγή θα ανέλθει σε 52.694 τόνους ετησίως (+162%), ενώ τα δεσμευμένα αδειοδοτούμενα θαλάσσια στρέμματα μαζί με τους χώρους της αγρανάπαυσης θα ανέλθουν σε 22.765,35, (+2.000%). Σε ό,τι αφορά το παράκτιο μέτωπο Αστακού Μύτικα και Καλάμου, σε 210 αδειοδοτημένα θαλάσσια στρέμματα παράγονται 2.555 τόνοι αλιευμάτων ετησίως, ενώ με την ίδρυση της ΠΟΑΥ τα δεσμευμένα θαλάσσια στρέμματα θα ανέλθουν σε 5.986 (+2.700%), ενώ η ετήσια παραγωγή θα φτάσει τους 12.299,5 τόνους ετησίως (+380%).
Με αυτά τα δεδομένα οι προαναφερόμενες «ελεύθερες» σημερινές θαλάσσιες ζώνες θα συνθλίβουν στην κυριολεξία από το άπλωμα της ΠΟΑΥ, θα καταστούν τουριστικά ανεκμετάλλευτες και θα πάψουν οριστικά να αποτελούν τόπο προορισμού και αναψυχής των λαϊκών -και όχι μόνο- κοινωνικών στρωμάτων των κατοίκων της ενδοχώρας και του νομού.>
Η δημοτική Αρχή, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής διαφωνούν στη ΠΟΑΥ όπως την προβλέπει το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί η οποία συμπεριλαμβάνει την παράκτια ζώνη των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας. Με την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣΤΕ ζητούν γίνει δεκτό ότι η τοποθέτηση και χωροθέτηση της ΠΟΑΥ δεν αποτελεί το προϊόν πραγματικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Επίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα ώστε η τοπική κοινωνία μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού να έχει δεσμευτική γνώμη και συμμετοχή στον φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ.
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του θέματος της ΠΟΑΥ δεν επιτρέπει όπως όλα δείχνουν την δημιουργική συμπόρευση της τοπικής κοινωνίας με τους επενδυτές, τους οποίους και θέλει και χρειάζεται η περιοχή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.