ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ : Άρτος και θεάματα, αλλά ...το μέλλον ζοφερό !Γράφει-Σχολιάζει-Αποκαλύπτει Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

 


Η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου- είναι τοις πάσι γνωστό -ότι είναι επιρρεπής  σε θέματα αυτοπροβολής και θεαμάτων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. 


 Ο Δήμαρχος, και οι πέριξ αυτού, ακολουθούν κατά γράμμα τη λαϊκή ρήση, ‘’όπου γάμος και χαρά η κουτσή Μαρία πρώτη’’. Κάποιοι, πρωτοστατούντος πάντα του Δημάρχου, δεν ‘’χάνουν’’  πανηγύρι και κοινωνική εκδήλωση, επιδιώκοντας προφανώς να ενισχύσουν την εικόνα  και τη δημοφιλία τους. 

Από τον Δήμο μας δεν λείπουν και οι διάφορες εκδηλώσεις- ανούσιες τις περισσότερες φορές-, που όμως για την υλοποίησή τους δαπανώνται Δημοτικά κονδύλια , σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη, ακόμα και το τελευταίο ευρώ να αξιοποιείται προς όφελος των Δημοτών και ιδιαίτερα των αδύναμων και μη ικανών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως η αγορά φαρμάκων και των στοιχειωδών τροφίμων.  

Όταν κάποιοι συμπολίτες μας υποφέρουν, δεν είναι λογικό, πρέπον και ανθρώπινο να σπαταλώνται ποσά, και μερικές φορές σημαντικά,   για γιορτές, πανηγύρια και φανφάρες. Έχει προτεραιότητα ο συμπολίτης μας, που πάσχει. 

Όχι, δεν είμαι ενάντιος στις οποιεσδήποτε εκδηλώσεις, αθλητικές, πολιτιστικές, πανηγύρια  κλπ, αλλά θα πρέπει να υπάρχει μέτρο και προπαντός να μην παραμένουν στα ‘’αζήτητα ‘’ κάποιοι συμπολίτες μας και να τους θυμούμαστε μόνον ως ψηφοφόρους στις προεκλογικές περιόδους. 

Αν  στη φροντίδα του Δήμου ήταν και η λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου,  ελάχιστα ή καθόλου θα διαφωνούσα με την ‘’διασπάθιση’’ χρηματικών ποσών σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. 

Σε μια κοινωνία που είναι τόσο αδύναμη , ο αλτρουισμός δεν είναι καθήκον, αλλά επιβάλλεται από τους κανόνες ασφαλούς και πολιτισμένης λειτουργίας της εν λόγω Κοινωνίας 

Πέραν τούτου, θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ανθρώπινη ιστορία και να θυμόμαστε πάντα ότι αυτοκρατορίες κατέρρευσαν γιατί ακολουθούσαν την πολιτική ‘’άρτον και θεάματα’’, υφιστάμενες τις όποιες αρνητικές συνέπειες έχει μια τέτοια επιλογή. 

Η ιστορία αφαλής ‘’μπούσουλας’’ για τους Διοικούντες... 

Η ιστορική φράση, αλλά και σημερινή διεθνής έκφραση «άρτον και θεάματα» ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχεται από τη λατινική φράση panem et circenses. 

Κατά τον Γιουβενάλη, διάσημο Ρωμαίο σατυρικό ποιητή, ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) και θεάματα στο αμφιθέατρο (στην πρώιμη βυζαντινή περίοδο, στον ιππόδρομο) με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. 

Σήμερα χρησιμοποιείται αυτή η έκφραση σε περιπτώσεις πολιτικής εξαθλίωσης ενός λαού, που αρκείται μόνο σε εφήμερες απολαύσεις - διασκεδάσεις, τις οποίες βεβαίως παρέχουν οι πολιτικοί προς αποτροπή της προσοχής των πολιτών (της κοινής γνώμης) από την κακή κατάσταση των πραγμάτων της Πολιτείας ή προς αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων με επικείμενη λύση διάφορη από τη θέληση των πολιτών. 

Δημοσιογραφικά η φράση αυτή έχει σήμερα ευρύτατη διάδοση διεθνώς. Ισπανοί εκπρόσωποι της διανόησης κατά το 19ο και 20ό αιώνα προέβαλαν το αντίστοιχο "άρτον και ταυρομαχίες" . 

ΥΓ . Να ζητήσω την κατανόησή σας για τη χρησιμοποίηση της ‘’ρατσιστικής ‘’ όσο και χαρακτηριστικής λαϊκής ρήσης ‘’Η κουτσή Μαρία’’  

Πηγή ιστορικών στοιχείων ΒΙΚΙΚΠΕΔΕΙΑ 

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................