ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΒΩΡΑΝΗΣ

 


ΠΗΓΗ. Σελίδα facebook.

Giannis Giannakopoulos


Έχω αναφερθεί και παλαιότερα στο συγκεκριμένο πηγάδι που στα πέτρινα χρόνια (έως τις αρχές της δεκαετίας του 1960) αποτελούσε την κύρια «πηγή» υδροδότησης της περιοχής της Νέας Αβώρανης. Το πηγάδι, που βρίσκεται στη ανατολική όχθη της Ερημίτσας στο ύψος της πετρόκτιστης γέφυρας, αρχικά ήταν κτισμένο με προστατευτικό κυκλικό τοιχίο και η άντληση του νερού γίνονταν με κουβάδες.

Στη συνέχεια το τοιχίο καταργήθηκε, το πηγάδι σκεπάστηκε με τσιμεντένια πλάκα και τοποθετήθηκαν δύο χειροκίνητες αντλίες οπότε η άντληση του νερού ήταν πιο εύκολη. Με την δημιουργία δικτύου ύδρευσης, στις αρχές του 1960, το πηγάδι άρχισε να παραμελείται και τελικά εγκαταλείφθηκε. Ο χώρος χορτάριασε και κανένας δεν έδινε πλέον σημασία. Οι μνήμες όμως δεν έσβησαν ποτέ και στις συζητήσεις των παλαιοτέρων γίνονταν συχνές αναφορές, στο πηγάδι, και την μεταφορά του νερού στα σπίτια από τις γυναίκες κυρίως με κουβάδες, ποτιστήρια, βαρέλες, στάμνες κλπ.
Εν τω μεταξύ η μία αντλία κλάπηκε, πριν από αρκετά χρόνια και αυτή που απέμεινε δεν αντλούσε πλέον νερό λόγω ζημιάς.
Τα τελευταία χρόνια ο αείμνηστος Αβωρανίτης Βασίλης Μαντέλος έκανε μία προσπάθεια ανάπλασης του πηγαδιού και επαναλειτουργίας της αντλίας που απέμεινε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να καθαριστεί ο χώρος από την πυκνή βλάστηση και τίποτα περισσότερο.
Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκε ότι κλάπηκε και η δεύτερη αντλία. Παρέμεινε πλέον το τσιμεντένιο δάπεδο με ένα μεταλλικό σκουριασμένο σκέπαστρο...
Όμως το εσωτερικό του πηγαδιού, όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία, παραμένει σε άριστη κατάσταση και το σπουδαιότερο κρατάει ακόμα νερό μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης!!!!!
Με δεδομένο πλέον το γεγονός ότι στη περιοχή μας δεν υπάρχει η ευαισθησία συντήρησης και διάσωσης μνημείων και λοιπών αξιόλογων δραστηριοτήτων των περασμένων εποχών παραθέτω δύο φωτογραφίες για το πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα, εν προκειμένω τα πηγάδια, οι κάτοικοι άλλων περιοχών.
1. Στα Νιάτα Λακωνίας την περιοχή με τα πηγάδια που χρησιμοποιούσαν, για άντληση νερού, πριν την δημιουργία δικτύου ύδρευσης, την μετέτρεψαν σε ένα υπαίθριο μουσείο.
2. Στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου στην Εγκλουβή Λευκάδας τα πηγάδια έχουν διατηρηθεί και λειτουργούν ακόμα.
Καλό θα ήταν και για το πηγάδι της Νέας Αβώρανης, αφού δεν υπάρχουν πλέον οι αντλίες, να κτιστεί ένα μικρό κλασσικό τοιχίο για προστασία και για να μπορεί να γίνεται άντληση με κουβάδες. Βέβαια να υπάρχει και ένα μεταλλικό κάλυμα στο άνοιγμά του για να μην πέφτουν σκουπίδια.
Αν και δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει κάποια κίνηση προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του εν λόγω πηγαδιού οφείλω να κάνω την συγκεκριμένη ανάρτηση και να την αφιερώσω στον αείμνηστο φίλο Βασίλη Μαντέλο που τόσο προσπάθησε όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για άλλα ζητήματα του αφορούν την Νέα Αβώρανη.









Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................