Τριάντα χρόνια χωρίς τον Ν. Γκάτσο-Γράφει ο Γιάννης Γερογιάννης


 Τριάντα χρόνια χωρίς τον Ν. Γκάτσο το τραγούδι έγινε φτωχότερο. Η σκέψη μας μίκρυνε. Μπορεί και να σταμάτησε. Αν γνώριζαν οι πολιτικοί μας το βάθος, τούτων των στίχων ίσως να μιλούσαν λιγότερο. Γιατί με ψέματα δεν αλλάζεις τον κόσμο. Ούτε με τις παλικαριές του Κεμάλ. Χρειάζονται έργα και σύνεση. Έργα που να αντέχουν στο χρόνο.


ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.
Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.
Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα
είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα
και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού
Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα
μου τα ‘πες με το πρώτο σου το γάλα.
Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι
εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη
και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς
το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς.
Οι καρποί που έδωσε ο Ν. Γκάτσος είναι ανεξίτηλοι στον χρόνο,. Μελετώντας ελληνική ποίηση έδεσε τον Όμηρο και Σολωμό με το Δημοτικό τραγούδι με τον σύγχρονο κόσμο και την τεχνοτροπία του υπερρεαλισμού. Η ζωντάνια και η απλότητα των στίχων του ενσαρκώνουν με τον καλύτερο τρόπο το ελεύθερο πνεύμα του ελληνισμού και την ομορφιά της ζωής με σεβασμό στις αξίες του πολιτισμού και το σεβασμό που απαιτείται στη φύση και τον άνθρωπο. "Ετούτος έρχεται κατ ευθείαν από την παράδοση" είπε για κείνον ο Ελύτης και υποκλίθηκε στο ταλέντο του. Με ένα και μόνο έργο" την Αμοργό", έγινε ένας απ' τους σπουδαιότερους ποιητές.
"Με την Ελλάδα καραβοκύρη" Ο Γκάτσος περπάτησε στα " κακοτράχαλα βουνά" και "" Κολύμπησε στα "θαλασσινά Φεγγάρια». Έζησε "τον Εφιάλτη της Περσεφόνης" Πολέμησε "Στου Διγενή τα κάστρα " . Αγάπησε τον "Κεμάλ" αλλά και κάθε άνθρωπο που παλεύει για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Γεννήθηκε το 1911 στην Αρκαδία κι έχασε τον πατέρα του καθώς ταξίδευε μετανάστης για την Αμερική όταν εκείνος ήταν πέντε ετών. Πέθανε στο πλοίο και τον πέταξαν στα νερά του Ατλαντικού. Έγινε το όνειρο καπνός κι ο μικρός Νίκος μελετώντας συστηματικά έμαθε μόνος του ξένες γλώσσες και πραγματοποίησε ένα σπουδαίο μεταφραστικό έργο. κυρίως για το Εθνικό Θέατρο. με αρχικό του έργο τον 'ματωμένο Γάμο " του Λόρκα .
«Χάρτινο το φεγγαράκι» ήταν και το πρώτο του έργο στη δισκογραφία, με τη φωνή της Μούσχουρη, το 1958, γραμμένο όμως μία δεκαετία νωρίτερα, για τη δραματική ταινία «Λεωφορείον ο Πόθος» του Ελία Καζάν. Από τότε Καθιερώνεται στιχουργικά και διαπρέπει σε κάθε του δημιουργία. Ο κορυφαίος στιχουργός έφερε την ποίηση στο στίχο και την έκανε τραγούδι. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για το μεταφραστικό έργο του το 1991 και έγινε μέλος τηςΑκαδημίας. Στις 12 Μαΐου 1992 πήρε το Δρόμο για την " Αθανασία" και θάφτηκε στη γενέτειρά του, Ασέα Αρκαδίας ύστερα από δική του επιθυμία !
ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................