Δημόσια γραφή (δημοσιογραφία) - Άρθρο γνώμης - Οι ακτές από Αστακό μέχρι Μύτικα θα γεμίσουν ιχθυοκαλλιέργειες και στην Αιτωλοακαρνανία επικρατεί μία σιωπή που τρομάζει!

* Του Βασίλειου Σούλα.

Η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας είναι έτοιμη να θεσμοθετηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα να έχει περάσει από το 5ο τμήμα του ΣτΕ και να έχει καλώς σύμφωνα με αυτό, με κάποιες παρατηρήσεις, και να αναμένεται η υπογραφή του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ένα κομμάτι της χωροθετήσεων της Π.Ο.Α.Υ., αφορά τη παράκτια διαδρομή Αστακός - Μύτικας και στη νήσο Κάλαμο, με τον οποίο διαφωνεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου με την ομόφωνη απόφαση 87/2020 και η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού.

Η διαφωνία αυτή της Επιτροπής Αγώνα, είναι με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, τα οποία τα παρουσιάζει συνεχώς με ενημερωτικές ημερίδες, με δελτία τύπου, προσπάθησε και πρόσφατα να τα κοινοποιήσει στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, με μία συνέντευξη τύπου στο Αγρίνιο, όπου καλέστηκαν όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Επιτροπή Αγώνα έχει καταστήσει σαφές από την αρχή, ότι δεν είναι εναντίον του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και δεν είναι ενάντια στο να χωροθετηθεί και να συγκεντρωθεί αυτή η δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας στη περιοχή.
Μάλιστα στο τελευταίο δελτίο τύπου αναφέρει ότι θέλει και αυτή να δημιουργηθεί μία Π.Ο.Α.Υ., που δεν θα περιλαμβάνει το παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας και τη νήσο Κάλαμο και θα «εναρμονίζεται με τους νόμους και τους κανόνες περί της προστασίας του Περιβάλλοντος και τον σεβασμό των επενδύσεων σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες».
Σύμφωνα με την οδηγία 2014/89 ΕΕ, η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη έως τις 31 Μαρτίου 2021, να έχει ολοκληρώσει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της (δείτε εδώ την οδηγία), κάτι που θα διευθετούσε και το πρόβλημα της ορθής χωροθέτησης των ιχθυικαλλιεργειών, αλλά η χώρα μας ήταν περίεργα ασυνεπής και σε αυτό με αποτέλεσμα, η υψηλή και ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για θαλάσσιο χώρο για διάφορους σκοπούς, που απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προγραμματισμού και διαχείρισης, να αφήνει το πεδίο δράσης ελεύθερο μόνο για τους ιχθυοκαλλιεργητές, που διαθέτουν το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο των ιχθυοκαλλιεργειών του 2011, που έφτιαξαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.
Η τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου επιθυμεί και αυτή λύση με την δημιουργία μίας Π.Ο.Α.Υ., που θα βάζει τάξη, θα οργανώνει και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, με διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και με δημιουργία νέων, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας και με εργαζόμενους να απολαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιώματα τους, αλλά ταυτόχρονα θα αφήνει και ζωτικό χώρο για την τουριστική ανάπτυξη.
Η τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου επιζητεί και αυτή να γίνει μία Π.Ο.Α.Υ. με συγκεντρωτική λογική σε ένα ενιαίο ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, με απομάκρυνση από τις ακτές όπως είναι και η τάση παγκόσμια, σε πιο βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα και συνεχή ανανέωση των νερών, ώστε να παραχθεί ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, που θα πουλιέται σε τιμή με εύλογο περιθώριο κέρδους και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπου επιλέγουμε να χωροθετούμε τις μονάδες κοντά στις ακτές, σε πανέμορφους φυσικούς κόλπους, κοντά σε παραλίες, σε ρηχά νερά, με αποτέλεσμα μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιβιοτικών, χαμηλής ποιότητας προϊόντα που πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα μη βιώσιμες επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν παράγουν ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, αλλά παράγουν αγοροπωλησίες μετοχών, κόκκινα δάνεια, χρεοκοπίες και συχνές αλλαγές ιδιοκτητών.
Αυτό το κόστος απομάκρυνσης από τις ακτές, πρέπει να αναληφθεί για χάρη του Περιβάλλοντος και δεν είναι από την τσέπη των επιχειρηματιών, αλλά επιδοτούμενο από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Είναι ένα αίτημα λογικής και δικαιοσύνης για να λύσουμε προβλήματα και όχι να δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά, γιατί δυστυχώς ο προτεινόμενος σχεδιασμός της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. δημιουργεί πολλά προβλήματα και με την τοπική κοινωνία απέναντι δεν πρόκειται να επιτύχει ποτέ.
Και ενώ στην Αιτωλοακαρνία υπάρχει αυτό το σοβαρό και υπαρκτό θέμα, που αφορά τη ζωή όλων των Αιτωλοακαρνάνων, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή είναι τόπος παραθερισμού για χιλιάδες Αιτωλοακαρνάνες και τόπος επενδύσεων σε τουριστικά καταλύματα και παραθεριστική κατοικία, γινόμαστε μάρτυρες μιας παρατεταμένης σιωπής στο νομό που τρομάζει, από την πλειοψηφία των κομμάτων και των τοπικών βουλευτών, αλλά και πρόσφατα, σχεδόν από το σύνολο των τοπικών δημοσιογράφων(!!!), όπως αποδείχτηκε στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου στο Αγρίνιο στην αίθουσα του ΤΕΕ Αιτ/νίας, όπου παραβρέθηκαν μόνο 2 τοπικοί δημοσιογράφοι (ο ένας αποχώρησε στη διάρκεια), ενώ έγκαιρα είχαν προσκληθεί όλοι.
Επίσης τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν δημοσιεύουν εδώ και πολύ καιρό τα δελτία τύπου της Επιτροπής Αγώνα, που δίνουν συνεχώς νέα στοιχεία για το σοβαρό αυτό θέμα, για να γνωρίζουν οι Αιτωλοακαρνάνες τι θα συμβεί σε μία περιοχή που μαζικά συρρέουν κάθε καλοκαίρι για παραθερισμό.
  • Τι συμβαίνει λοιπόν στο νομό Αιτ/νίας και όλα σχεδόν τα στόματα είναι κλειστά;
  • Η δημοσιογραφία είναι πρωτίστως λειτούργημα και συστατικό της ποιοτικής μας Δημοκρατίας. Είμαστε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή είμαστε χώρα τύπου μπανανίας;
  • Ποιος είναι αυτός που έχει αυτή τη δύναμη, να επιβάλλει σε ένα θέμα υπαρκτό και πολύ σοβαρό το θάψιμο του από το σύνολο σχεδόν των τοπικών ΜΜΕ;
--------------------------------

Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.
Κάτοικος Μύτικα και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού.

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................