ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ -ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 


ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Ημέρα της γυναίκας σήμερα. Οφείλουμε να δούμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ανά τους αιώνες. Τους αγώνες που έγιναν κι όσα ακόμα επιβάλλεται να γίνουν για την ισότιμη συμμετοχή στο σπίτι, στο γραφείο στην κοινωνία μας γενικότερα.


Σίγουρα έχουμε κάποιες επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αν όμως ρίξουμε μια ματιά σε γειτονικές χώρες, θα δούμε γάμους ανηλίκων, εγκλήματα τιμής και βίαιες συμπεριφορές που μας οδηγούν σε προηγούμενους αιώνες με συμπεριφορές γεμάτες ακρότητα και βαρβαρότητα. Ένας κόσμος τυλιγμένος στη βία με πρώτα θύματα τις γυναίκες. Απ' το φαινόμενο αυτό δεν απουσιάζουν οι ανεπτυγμένες κοινωνίες, της Δύσης, παρά το προοδευτικό πλαίσιο νομοθετικής λειτουργίας. Τα προβλήματα όμως εδώ είναι διαφορετικά ως προς το περιεχόμενο και τη μορφή, εν τούτοις όμως παραμένουν σημαντικά. Σήμερα οι γυναίκες έχουν σηκώσει στις πλάτες τους την παγκόσμια πανδημία καθώς αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Δίδεται μια μάχη για να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Σ' αυτή τη μάχη οι γυναίκες αποτελούν το 70% του εργατικού δυναμικού των κλάδων υγείας. Ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν τα μέγιστα σ' ένα μάλλον υποτιμημένο κομμάτι της κοινωνικής λειτουργίας, αυτό της μη αμειβόμενης εργασίας και φροντίδας. Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει υγειονομικό σύστημα στη χώρα μας χωρίς την εθελοντική προσφορά της συζύγου ή της κόρης ή της αδερφής του ασθενή; Θα μπορούσαν να σωθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που παλεύουν για ανάρρωση χωρίς αυτή την προσφορά; κι αυτό όχι μόνο σε καιρό πανδημίας αλλά σε φυσιολογικές συνθήκες δυστυχώς για την χώρα μας.
Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες περνούν 3 φορές περισσότερο χρόνο σε μη αμειβόμενη εργασία, ενώ η συνεισφορά τους στη μη αμειβόμενη φροντίδα υπολογίζεται σε 11 τρισ. δολάρια.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας η πανδημία επηρεάζει σημαντικά τουλάχιστον 510 εκατομμύρια γυναίκες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής γυναικείας απασχόλησης.
Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα δεν σταματούν στην εργασία. Η πανδημική κρίση και τα διαδοχικά κλεισίματα επιχειρήσεων, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ένα θέμα που πολλές φορές αποτελεί ταμπού, όμως θα πρέπει να καταπολεμηθεί. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ως «σκιώδη πανδημία» καθώς εκτιμάται ότι τα περιστατικά αυξάνονται κατά κατά 20%, για κάθε 3 μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας,.
Ο Σεβασμός, η αλληλεγγύη κι ο Αγώνας αποτελεί σήμερα την μοναδική επιλογή για αξιοπρέπεια, και ισότιμες σχέσεις που ν' ακουμπούν στο σεβασμό και την συνεργασία των ανθρώπων.
Γιορτάζουμε σήμερα την 8η Μάρτη με σεβασμό. Με αλληλεγγύη. Με συντροφικότητα.
Χρόνια πολλά στις φίλες και τους φίλους που σέβονται τις αρχές του σεβασμού και της ισοτιμίας. Αγώνας-Αξιοπρέπεια και Σεβασμός είναι το διακύβευμα τούτης της μέρας.
Σημεῖο Ἀναγνωρίσεως (ΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥΛΑ)
ἄγαλμα γυναίκας μέ δεμένα χέρια
Ὅλοι σέ λένε κατευθείαν ἄγαλμα,
ἐγώ σέ πρσφωνῶ γυναίκα κατευθείαν.
Στολίζεις κάποιο πάρκο1.
Ἀπό μακριά ἐξαπατᾶς.
5 Θαρρεῖ κανείς πώς ἔχεις ἐλαφρά ἀνακαθήσει
νά θυμηθεῖς ἕνα ὡραῖο ὄνειρο πού εἶδες,
πώς παίρνεις φόρα νά τό ζήσεις.
Ἀπό κοντά ξεκαθαρίζει τό ὄνειρο:
δεμένα εἶναι πισθάγκωνα τά χέρια σου
10 μ' ἕνα σκοινί μαρμάρινο
κι ἡ στάση σου εἶναι ἡ θέλησή σου
κάτι νά σέ βοηθήσει νά ξεφύγεις
τήν ἀγωνία τοῦ αἰχμάλωτου.
Ἔτσι σέ παραγγείλανε στό γλύπτη:
15 αἰχμάλωτη.
Δέν μπορεῖς
οὔτε μιά βροχή νά ζυγίσεις στό χέρι σου,
οὔτε μιά ἐλαφριά μαργαρίτα.
Δεμένα εἶναι τά χέρια σου.
20 Καί δέν εἶν' τό μάρμαρο μόνο ὁ Ἄργος.2
Ἄν κάτι πήγαινε ν' ἀλλάξει
στήν πορεία τῶν μαρμάρων,
ἄν ἄρχιζαν τ' ἀγάλματα ἀγῶνες
γιά ἐλευθερίες καί ἰσότητες,
25 ὅπως οἱ δοῦλοι,
οἱ νεκροί
καί τό αἴσθημά μας,
ἐσύ θά πορευόσουνα
μές στήν κοσμογονία τῶν μαρμάρων
30 μέ δεμένα πάλι τά χέρια, αἰχμάλωτη.
Ὅλοι σέ λένε κατευθείαν ἄγαλμα,
ἐγώ σέ λέω γυναίκα ἀμέσως.
Ὄχι γιατί γυναίκα σέ παρέδωσε
στό μάρμαρο ὁ γλύπτης
35 κι ὑπόσχονται οἱ γοφοί σου
εὐγονία3 ἀγαλμάτων,
καλή σοδειά ἀκινησίας.
Γιά τά δεμένα χέρια σου, πού ἔχεις
ὅσους πολλούς αἰῶνες σέ γνωρίζω,
40 σέ λέω γυναίκα.
Σέ λέω γυναίκα
γιατ' εἶσ’ αἰχμάλωτη.
(Τό λίγο τοῦ κόσμου, 1971)

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................