Τα ιαματικά λουτρά απέχουν 7 χλμ. από την Τρύφου και άλλα τόσα από το Λουτράκι. Στα Ιαματικά Λουτρά, δίπλα στο ξενοδοχείο, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βάρβαρου, από το ιερό βήμα του οποίου λέγεται πως παλαιότερα ανέβλυζε πηγή.
Ο παλιός ναός ερειπώθηκε και κατά τα τέλη του 19ου αι.. Ο Άγιος Βάρβαρος είναι τοπικός άγιος της Ακαρνανίας και καταγόταν από την Πεντάπολη της Λιβύης.
Έζησε το 9ο αι., επί Βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Τραυλού (820- 829) και ως πειρατής έλαβε μέρος σε ληστρικές επιδρομές Αράβων πειρατών σε Κρήτη, Σικελία και Νικόπολη.
Μια μέρα ήταν κοντά στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Βούστριόπου μέσα λειτουργούσε ο ιερέας Ιωάννης εκ Νικόπολης. Λέγεται πώς τότε ο Βάρβαρος υπέστη μια κρίση που του επέφερε μεταστροφή και πήγε στον ιερέα και του ζήτησε να τον συγχωρέσει, δηλώνοντας μετάνοια για τα εγκλήματά του.
Ο ιερέας τον βάπτισε και από τότε ο Βάρβαρος διέτριβε ως μοναχός και ασκητής στα βουνά ζώντας ως αγρίμι επί τρία χρόνια στις σπηλιές. Τελικά τονσκότωσαν κατά λάθος κυνηγοί από τη Νικόπολη, που ήρθαν στην περιοχή για να κυνηγήσουν, αφού τον είδαν μέσα στους θάμνους και τον νόμισαν για άγριο θηρίο. Ο ιερέας Ιωάννης τον ενταφίασε στο σημείο που είναι σήμερα ο ναός του στις 23 Ιουνίου. Κοντά στο ναό είναι η πηγή Τρύφου, όπου αναβλύζει το ιαματικό νερό. Ο Άγιος Βάρβαρος, όπως έμεινε γνωστός, αφού κανείς δεν γνώριζε το όνομά του, γιορτάζει στο Ξηρόμερο στις 23 Ιουνίου, όπου πλήθος κόσμου προσέρχεται να προσκυνήσει στο Ναό του.
ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ – ΛΟΥΤΡΑ
Ένας σημαντικός τόπος θεραπείας και αναψυχής είναι η υδροθειούχος πηγή που αναβλύζει. Η πηγή βρίσκεται σε πολύ ωραία τοποθεσία και κοντά σε πυκνό δάσος και το νερό της, είτε ως λουτροθεραπείες, είτε ως πόσιμο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως: χολολιθίαση, δυσκινησίες χολιφόρων οδών, διαταραχές μεταβολισμού ουρικού οξέος, λοιμώξεις ουροφόρων οδών, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλίτιδες, έκζεμα, δυσπεψίες, αρθρορευματισμούς, φλεγμονές δέρματος, δερματικά νοσήματα, νευροδερματίτιδες, ψωρίαση κ.ά.
Ορισμένες περιόδους του έτους πηγάζει και ένα σκοτεινό κόκκινο υγρό που μοιάζει με πετρέλαιο, αυτό το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για δερματοπάθειες. . Έχουν δημιουργηθεί, παράλληλα του ποταμού,μονοπάτια περίπου 3 χλμ., που είναι πολύ όμορφα για πεζοπορία. Όμως το 2010, λόγω διοικητικών προβλημάτων κλπ, τα λουτρά έκλεισαν. Παρότι κάθε καλοκαίρι κατακλύζονταν από ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα και έδιναν δουλειά σε αρκετούς εργαζομένους και επαγγελματίες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.