Ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα προσφέρει νέα πνοή στην τουριστική προοπτική της Αιτωλοακαρνανίας έγινε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, καθώς η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενέκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του «Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου της Μαρίνας Παλαίρου, Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας».
Ο γενικός σχεδιασμός της Μαρίνας Παλαίρου, η οποία προτείνεται να χωροθετηθεί βόρεια του υφιστάμενου Λιμένα Παλαίρου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, πραγματοποιείται με Αρχή Σχεδιασμού, το Υπουργείο Τουρισμού.
Με το προτεινόμενο σχέδιο, στην Πάλαιρο θα δημιουργηθεί μία σύγχρονη μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, η οποία θα αποτελείται από θαλάσσια ζώνη συνολικής επιφάνειας 164 στρεμμάτων περίπου και χερσαία ζώνη συνολικής επιφάνειας 34 στρεμμάτων περίπου. Στη θαλάσσια ζώνη προβλέπεται η διαμόρφωση μίας άρτια οργανωμένης λιμενολεκάνης με σύγχρονες παροχές. Στη χερσαία ζώνη προβλέπεται η υλοποίηση υποδομών υψηλού επιπέδου, για την άρτια εξυπηρέτηση των επιβαινόντων στα σκάφη αλλά και την αναψυχή των επισκεπτών της μαρίνας, γενικότερα.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στη μαρίνα θα ανέρχεται σε 6.500 τ.μ. και θα περιλαμβάνει χρήσεις σχετικές με τη διοίκηση και τη λειτουργία της μαρίνας (όπως κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, super market, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία, χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων, κλπ.), χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχείο κλπ.), καθώς και τη δυνατότητα ανάπτυξης κατοικιών προς μίσθωση.
Επίσης, προβλέπεται χώρος χερσαίας απόθεσης σκαφών με προβλέψεις για την αναγκαία κτιριακή υποδομή, ενώ η μαρίνα θα περιλαμβάνει και διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, χώρους στάθμευσης και χώρους πρασίνου.
Σημειώνεται πως η Επιτροπή ενέκρινε και τις προσθήκες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Δ.Ε. που αφορούν στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον από τις κατασκευαστικές εργασίες, την εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης, τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου σε επιλεγμένες θέσεις εντός της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, καθώς και τη λήψη αντιρρυπαντικών μέτρων σε ό,τι αφορά στον αέρα, το έδαφος, τα ύδατα, το κλίμα, την χλωρίδα και την πανίδα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, δήλωσε: «Επιδιώκουμε σε καθημερινή βάση την άμεση προώθηση όλων των έργων και δράσεων που αφορούν στην ανάπτυξη των Περιφερειακών Ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας, πόσο μάλλον όταν αυτές οι δράσεις αφορούν έργα μείζονος τουριστικής ανάπτυξης, όπως η μαρίνα της Παλαίρου, που αναμένεται να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής, αλλάζοντας τη μορφή και το επίπεδό του».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.