Σαν σήμερα .Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (12 /10 /44) Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του Γιάννη Γερογιάννη "αιχμάλωτος 968"


Οι Γερμανοί θα αποχωρούσαν από την Ελλάδα «σαν κύριοι και φιλικοί προς το διεθνές Δίκαιο» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γερμανού Διοικητή Χέλμουτ Φέλμυ.  Ωστόσο όμως, η ανακοίνωση είχε γίνει για να θολώσει τα νερά. Τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Προσπάθησαν πριν φύγουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε έρημο και να καταστρέψουν τις υποδομές και τους δρόμους.


Ανατίναξαν αρχικά τον Ισθμό της Κορίνθου. Με μεγάλη μεθοδικότητα και προσοχή.
Αρχικά ανατίναξαν τη γέφυρα και φρόντισαν να ρίξουν τα βαγόνια του τρένου μέσα στη θάλασσα ώστε να φράξουν την πόλη από τη θαλάσσια διέλευση. Μερικοί ισχυρίζονται ότι τα βαγόνια ήταν γεμάτα με Ιταλούς στρατιώτες που μ’ αυτό τον τρόπο θα τους εξαφάνιζαν για πάντα, κόβοντας ταυτόχρονα τον δρόμο της πόλεως από στεριά και θάλασσα. 
Μόνον ο καθαρισμός του Ισθμού κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης ξεπέρασε τα τέσσερα χρόνια και η πόλη έμεινε αποκλεισμένη από τη θάλασσα μέχρι το χίλια εννιακόσια σαράντα οχτώ που έγινε η αποκατάσταση.
Ανατίναξαν στη συνέχεια το ναύσταθμο του Πειραιά, ώστε να αποκόψουν την είσοδο πλοίων στην πόλη, και ταυτόχρονα ανατίναξαν τη σχολή ναυτικών δοκίμων με ειδικούς σαμποτέρ. Οι σαμποτέρ αυτοί προσπάθησαν να καταστρέψουν στη συνέχεια, το εργοστάσιο ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι και τις υποδομές του νερού. Τα δύο τελευταία όμως δεν τα κατάφεραν.
Η αντίσταση του ελληνικού λαού και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων πατριωτών, έσωσαν στο παρά πέντε την Αθήνα από την απόλυτη συσκότιση και τη λειψυδρία.
 Η ανατίναξη όμως του λιμανιού και της σχολής ναυτικών δοκίμων τον πόνεσε πολύ το Στέλιο. Καθώς το κτίριο αυτό αποτελούσε το διαμάντι της πόλης και είχε συνδεθεί με την ιστορία του Ναυτικού και τα όνειρα της ελληνικής νεολαίας
Η μάνα του τώρα, η κυρία Αναστασία, σαν είδε τη σχολή ναυτικών δοκίμων σ’ αυτά τα χάλια, αγρίεψε. Πήγε στα χαλάσματα του κτιρίου
Και φώναξε δυνατά:
-Τι σας έφταιξαν τα κτίρια; Τι σας έφταιξαν οι πέτρες τι σας έφταιξε η θάλασσα; Ως πότε θα πληρώνουν κι αυτά την μανία και το καταστροφικό σας μίσος;
Μετά περπάτησε στα ερείπια και μάζεψε ένα κλειδί, προφανώς από κάποια πόρτα του κτιρίου, βρήκε κι ένα πηλήκιο του πολεμικού ναυτικού και πήγε σπίτι της. Τα τοποθέτησε στο εικόνισμα μαζί με τον Αη-Νικόλα και προσευχήθηκε στον Άγιο της ναυτοσύνης, να τους προστατεύει. 
Η αποχώρηση των Γερμανών, από την Ελλάδα, συνοδεύτηκε με εκτελέσεις, αίμα και βιαιότητες πρωτόγνωρες. Εκτελούσαν αρχικά φυλακισμένους στα ελληνικά στρατόπεδα και στη συνέχεια τους συνεργάτες τους για να καλύψουν τα ίχνη ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσαν να κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καταστροφή στις υποδομές της χώρας.
Αυτό αποτέλεσε αιτία σύγκρουσης με τις αντιστασιακές οργανώσεις οι οποίες πολλές φορές πέτυχαν εκπληκτικά αποτελέσματα όπως στην περίπτωση του εργοστασίου ηλεκτρισμού στο Κερατσίνι, όπου από την ενδεκάτη Οκτωβρίου δίνονταν ολοήμερες μάχες να περισώσουν τις υποδομές και την αξιοπρέπεια της χώρας.
Έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής: 
« εάν πετύχαιναν οι Γερμανοί τον στόχο τους, κάθε κίνησις, ο φωτισμός, η συγκοινωνία θα απήτουν έτη δια να επανέλθουν εις τον κανονικόν ρυθμόν»
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................