Διαχείριση αιγοπροβάτων κατά τις ανοιξιάτικες βοσκές – Ορθές πρακτικές

Tα περισσότερα κοπάδια αιγοπροβάτων στην Ελλάδα ανήκουν στο ημιεντατικό και στο ημιεκτατικό σύστημα εκτροφής. Δηλαδή, οι ανάγκες των ζώων καλύπτονται κυρίως με διατροφή μέσα στον στάβλο και ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό αναγκών αντίστοιχα υποστηρίζεται και με τις βοσκές κυρίως της άνοιξης και του φθινοπώρου.


Φυσικά, αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο για την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος εκτροφής είναι η προσφερόμενη ποσότητα βοσκήσιμης ύλης στις περιοχές γύρω από τον στάβλο. Ορισμένες μονάδες βρίσκονται κοντά σε κοινοτικές εκτάσεις, όπου υπάρχει ελεύθερη φυσική βόσκηση, όμως αυτό έχει το μειονέκτημα ότι η προσφορά εξαρτάται και από το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, δηλαδή τις τοπικές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις, οι οποίες θα καθορίσουν την ποσότητα της προσφερόμενης βοσκής. Αντιθέτως, άλλες μονάδες θα χρειαστεί να δεσμεύσουν κάποιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στις οποίες θα σπείρουν χορτοδοτικά φυτά που ενδείκνυνται για βόσκηση, καθώς έχουν αντοχή στην καταπόνηση από τη βοσκή και το πάτημα των ζώων, αυξάνοντας όμως έτσι το κόστος διατροφής σε σχέση με την προηγούμενη περίπτωση.
Από οικονομικής άποψης έχει αποδειχτεί πως το ημιεντατικό και το ημιεκτατικό σύστημα εκτροφής προσφέρουν μεγαλύτερο κέρδος στον κτηνοτρόφο. Φαίνεται πως είναι τα επικρατέστερα, καθώς είναι τα πιο βιώσιμα συστήματα εκτροφής για τα κοπάδια των αιγοπροβάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα, αρκεί βέβαια η εφαρμογή τους να γίνεται σωστά. Πέρα, όμως, από την τεχνοοικονομική ανάλυση, έχει αποδειχτεί πως τα κοπάδια που περνούν ένα μέρος της ημέρας εκτός στάβλου εμφανίζουν καλύτερη υγεία και εφάπτονται καλύτερα στους κανόνες υγιεινής και ευζωίας του ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτόν, ορισμένες από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν την υποχρεωτική βόσκηση των ζώων για τουλάχιστον μια ελάχιστη διάρκεια κάθε ημέρα.

Τα πλεονεκτήματα της βόσκησης

Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχουν παρατηρήσει πως την περίοδο των βοσκών εμφανίζεται αύξηση της γαλακτοπαραγωγής του κοπαδιού και γι’ αυτό έχουν μεγάλη προσμονή για την έναρξη των βοσκών. Παράλληλα, κατά την ανοιξιάτικη περίοδο, αρχίζουν να μειώνονται σημαντικά οι ζωοτροφές στις αποθήκες και ορισμένες παρουσιάζουν έλλειψη ή αυξάνεται σημαντικά το κόστος αγοράς τους. Επομένως, οι βοσκές έρχονται την ιδανική περίοδο για να καλύψουν τις ανάγκες του ζωικού κεφαλαίου με χαμηλότερο κόστος.

Οι παγίδες της βόσκησης

Σε περίπτωση που ο κτηνοτρόφος δεν εκμεταλλευτεί σωστά τις βοσκές, υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε ορισμένες παγίδες που θα τον απομακρύνουν από τον αρχικό του στόχο, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας της μονάδας. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες από τις συχνότερες παγίδες που κρύβουν οι βοσκές, αλλά και κάποιες συμβουλές για την αποφυγή τους:
Διαβάστε εδώ


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................