Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διήμερη εκδρομή του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Αθήνας στα Μετέωρα-Πύλη Τρικάλων -Ελάτη -Περτούλι-Λίμνη Πλαστήρα .(φωτο)







Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Αθήνας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία διήμερη εκδρομή το Σάββατο2/6& Κυριακή 3/6 2018 στα Μετέωρα-Πύλη Τρικάλων -Ελάτη -Λίμνη Πλαστήρα.



Σάββατο  πρώτη ημέρα ξεκίνησε με  επίσκεψη την Πύλη Τρικάλων-Ελάτη -Περτούλι.
Ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, με πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά και γραφικά εκκλησάκια που μαγεύουν με την αρχιτεκτονική τους. Στο Περτούλι έγινε και η συνάντηση για φαγητό των εν Αθήναις Κωνωπινιωτών με τους εκδρομής που ήρθαν για από την Κωνωπίνα για μονοήμερη εκδρομή.   

  Κυριακή δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την μοναστική πολιτεία των Μετεώρων και την φλόγα της Βυζαντινής παράδοσης που παραμένει αιώνες τώρα άσβεστη πάνω στις απόκρημνες κορυφές των βράχων. 

Τελευταίος σταθμός γύρος της  Λίμνη Πλαστήρα περνώντας από το φράγμα στο Νεοχώρι . Η λίμνη είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημο της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.(γεύμα στα ήρεμα νερά της  ) Επιστροφή για Αθήνα με τις καλύτερες εντυπώσεις.



ΠΥΛΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΕΛΑΤΗ-ΠΕΡΤΟΥΛΙ

Ένας ορεινός παράδεισος περιτριγυρισμένος από βουνά, με πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά. Το Περτούλι, χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, με τα γραφικά πέτρινα σπίτια, το χιονοδρομικό κέντρο και τις καλές τουριστικές υποδομές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας

Η Πύλη είναι μια κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 216 μέτρων, δυτικά των Τρικάλων, στον δρόμο προς Ελάτη και Περτούλι, ακριβώς κάτω από τα δύο βουνά Ίταμος και Κόζιακας, τα οποία σηματοδοτούν την αρχή του ορεινού όγκου της Πίνδου στο δυτικό άκρο του θεσσαλικού κάμπου. Το όνομα Πύλη σηματοδοτεί την είσοδο σε ένα μεγάλο φαράγγι ανάμεσα στα δυό βουνά που περιβάλλουν την κωμόπολη τα οποία σε συνδυασμό με τον ποταμό Πορταϊκό , ο οποίος είναι παραπόταμος του Πηνειού και διασχίζει το φαράγγι, αποτελούν ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μέσα από το φαράγγι διέρχεται ο δρόμος που οδηγεί στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς Ελάτη και Περτούλι, ενώ η περιοχή του είναι γεμάτη ενδιαφέροντα μνημεία και πανέμορφα τοπία.
Χαρακτηριστικότερο μνημείο είναι το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα που κατασκευάστηκε το 1527 από τον τότε Μητροπολίτη Λαρίσης, πολιούχο των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Πύλης Άγιο Βησσαρίωνα, (Βησσαρίων Β', 1490-1540) γι' αυτό και φέρει το όνομά του. Γενέτειρα του Αγίου Βησσαρίωνα ήταν η Πύλη. Πρόκειται για γέφυρα μονότοξη με ημικυκλικό τόξο, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από πέτρα. Το άνοιγμα του τόξου της είναι 28,76 μ. στην ανατολική της όψη και 28,99 μ. στη δυτική όψη. Το μέγιστο ύψος του τόξου φθάνει τα 12,77 μ. Το συνολικό της μήκος είναι 65,67 μ. και το πλάτος του καταστρώματός της τα 2,10 μ. Η κατασκευή της αποσκοπούσε στη μοναδική, ως τις αρχές του 20ού αιώνα, οδική σύνδεση μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου.




































































ΜΕΤΕΩΡΑ



Οι πελώριοι βράχοι που με τον όγκο και το ύψος τους προκαλούν ίλιγγο, καθώς ξεπροβάλλουν απότομοι στην άκρη μιας μεγάλης πεδιάδας διακόπτοντας τη συνέχεια του ομαλού εδάφους σαν να ήταν ψεύτικοι, αποτελούν ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά. Επιπλέον, η ανθρώπινη παρέμβαση στο σχεδόν απόκοσμο τοπίο είναι εξίσου εντυπωσιακή: τα μοναστήρια που χτίστηκαν στα πιο ψηλά σημεία των βράχων, μοιάζουν να αιωρούνται μεταξύ γης και ουρανού, μεταξύ στοιχείου ανθρώπινου και θεϊκού. Το 1989 τα Μετέωρα συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 







 










































































































Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως "εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).

Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 km, μέγιστο πλάτος 4 km, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 m και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
















 








   






Μπαμπίνη ΙΝ
Ιστορικές αναφορές (Βικιπαίδεια) 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Τα κείμενα των αναγνωστών που δημοσιεύονται εκφράζονται από τους ιδίους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.

check page rank
.....................................................................................................................